“Sorta je majka vina, klima i zemljište otac, a nega i tehnologija sudbina”

Iz Kladova, sa najvećeg vinograda na teritoriji istočne Srbije, stižu vina Gamanović. Priroda je prema ovom kraju bila darežljiva, pa blizina Dunava, broj sunčanih dana u godini i vetrovi koji se probijaju kroz Đerdapsku klisuru, stvaraju idealne uslove za vinogradarstvo. Prema rečima vlasnika vinarije Miroslava Gamanovića, sve to se u ovoj vinariji trude da nadgrade primenom modernih tehnologija i znanja stručnjaka, stvarajući vino koje uparuju sa specijalitetima ovog kraja i svojim konzumentima nude vrhunski užitak.

Recite nam nešto o istoriii vaše vinarije?

– Vinarija je osnovana 2006. godine pod nazivom vinarija “Duša” od strane francuskog para Siril Bonžiro i Estel Žermen, inače ćerke vlasnika vinograda i podruma “Chateau de Chorey” u čuvenoj Burgonji. Ovaj bračni par, koji se sa svoje troje dece iz Francuske doselio u Kladovo, primenio je znanje i iskustvo svojih predaka i sa plantaža čuvenog Kladovskog vinograda napravio vrhunsko belo vino nazvano “Duša Dunava”. Taj isti vinograd i vinariju januara 2020. godine kupujemo moj otac Milisav i ja, inace vlasnici D.0.0. “Gaman” iz Kladova i menjamo naziv vinarije u Vinarija Gamanović. Time nastavljamo višedecenijsku porodičnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vrhunskih vina i rakije. Napravljeni su novi brendovi, ltalijanski rizling, Rose, Cabernet Sauvignon sa ekskluzivnom ambalažom i još boljim kvalitetom vina i unapređenom tehnologijom proizvodnje. Sa postojećih 30 hektara obradivih vinograda i tendencijom rasta do ukupnih 46 hektara zemljišta pod vinovom lozom, vinarija Gamanović se može pohvaliti najvećim vinogradom na teritoriji istočne Srbije.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije, koliko vina proizvodite godišnje?

– Kapaciteti vinarije su oko 60.000 litara, s tim što se trenutno u našem podrumu proizvodi oko 30.000 l vina sa tendencijom rasta proizvodnje ali isključivo ćemo se bazirati na kvalitet naših vina, nikako na kvantitet.

Koliko odlike podneblja utiču na vina koja proizvodite?

– Grožđe, tačnije ltalijanski rizling, za proizvodnju belih vina dolazi sa sopstvene plantaže, dok se crveno i roze vino proizvodi od sortimenta koji dolazi iz rajačko-rogljevačkog vinogorja, rejon Negotinska krajina. Odlike podneblja utiču dosta na kvalitet naših vina. Peskovito-propustljivo zemljiste pored Dunava, najveći broj sunčanih dana u godini na teritoriji Srbije, odsjaj suncevih zraka sa povrsine Dunava, kao i dobro provetravanje vinove loze duvanjem vetrova i povetaraca kroz Đerdapsku klisuru uz minimalan broj prskanja na godišnjem nivou u odnosu na druga vinogorja, predstavljaju idealne uslove za dobijanje vrhunskog sortimenta.

Koje etikete imate u ponudi?

– Trenutno u ponudi imamo belo vino ltalijanski rizling, crveno vino Cabernet Sauvignon, inače kupaža sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Gamay, koje odležava 6 meseci u novom hrastu, a potom 6 meseci u inoksu, kao i Rose, kupaža sorti Pinot Noir, Merlot i Muscat Hamburg. Želeo bih da napomenem da ćemo od sledeće godine imati dve nove etikete – Bela tamjanika i Merlot Barique.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

– Karakteriše ga to da se dobija grožđe sa visokim procentom šećera i do 25%, a samim tim se dobijaju vina sa visokim procentom alkohola, 13 i više procenata, kao i sa izraženim sadržajem ukupnih kiselina i ukupnim ekstraktom, iznad proseka.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili izbog čega?

– Teško pitanje, ali neka bude ltalijanski rizling, pošto on godinama unazad daje izvanredne rezultate. Potvrda toga su nagrade i medalje koje dobija na prestižnim takmičenjima. Jačina iznad 13% alkohola, izražene kiseline, karakteristična zelenkasto-žuta boja, ukupan ekstrakt preko 20g/I, sa izraženim cvetnim i voćnim aromama, pruža konzumentima izuzetan užitak. 

Po čemu se vaša vina razlikuju od konkurencije?

– Kao što sam već rekao, dobijaju se vina sa visokim procentom alkohola, preko 13%. Ali kvalitet vina ne ogleda se samo u njegovoj jačini, to je samo jedan od preduslova. Naša vina su bogata u ekstraktu, sa preko 22g po litru, kristalne bistrine i lepršavosti, izraženim ukupnim kiselinama, a idealan odnos ostalih sastojaka kao što su estri, aldehidi, viši alkoholi, aromatične materije sa izraženim cvetnim i voćnim aromama, uz angažovanje jednog od najstručnijih i najiskusnijih enologa – strucnjaka za vino sa 55 godina radnog iskustva u oblasti vinarstva, čine ideaIan spoj za proizvodnju visoko kvalitetnih vina. Naša vina pružaju konzumentima kompletno zadovoljstvo i uživanje, posebno ako se uparuju sa određenim jelima, kao što su riblji specijaliteti, praseće i jagnjeće pečenje, belo pileće meso i batak, teletina i jagnjetina ispod sača, gulaš i meso od divljači sa Miroč planine i uz nezaobilazni podvarak sa suvim rebrima, kao i uz sve vrste dimljenog mesa.

Koliki je uticaj samog grožđa, a koliki tehnologije proizvodnje na kvalitet vina? Šta je od ova dva značajnije?

– Sa naše tačke gledišta, mogao bih da kažem da je za nijansu značajnija tehnologija proizvodnje u odnosu na uticaj samog grožđa, mereno u procentima neka to bude u odnosu 60-40% u korist tehnologije. A značajnija je tehnologija zato što ima mnogo novih dostignuća u tehnologiji koja utiču na sam kvalitet vina, kao što su primena enzima i selekcionisanih kvasaca za svaku sortu grožđa, kao i hladna fermentacija na temperaturi od 12-15 stepeni Celzijusa, koju mi u našem podrumu sprovodimo kako bismo sprečili burni i ubrzani proces vrenja. Što se tiče samog vinograda, zbog pogodnih klimatskih uslova, grožđe prskamo 2-3 puta manje od proseka u Srbiji, dosta je otpornije na bolesti koje mogu naneti štetu vinogradu i samim tim se dobija bolji kvalitet vina.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– Naša najbolja reklama je zadovoljstvo i pozitivne reakcije naših potrošača, a to se dobija isključivo kvalitetom naših vina. Pored toga, trudimo se da ispratimo sve trendove  počev od društvenih mreža Facebook i lnstagram, web site nam je u zavrsnoj fazi priprema, takođe, aktivni smo po pitanju održavanja raznih degustacija, promocija, snimanja reportaža i tv emisija, a i redovni smo učesnici svih bitnijih vinskih manifestacija i vinskih sajmova.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina?

– Trenutno pokrivamo tržište Republike Srbije. Najviše smo zastupljeni na teritoriji istočne Srbije, na dunavskoj ruti Kladovo-Beograd, sam grad Beograd kao i Niš sa okolinom. Planiramo da se proširimo i ponudimo naša vina i ostatku Srbije. Naravno, izvoz nam je jedan od prioriteta u budućnosti. Za pocetak susedne države, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija i Crna Gora, a potom i Austrija, Nemačka, Švajcarska…

Da Ii su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?

– Situacija sa COVID virusom je dosta uticala na to da se mnoge manifestacije i sajmovi odlože iii da se uopšte ne održe. Ali u poslednjih par meseci je ta vinska priča ponovo postala aktuelna, a vinarija Gamanović učestvovala je na nekim od njih kao što su Wine style salon vina održan u Crowne plaza hotelu,Wine fest u Zemunu, Vinska noć na Pijaci starog mlina u Beogradu, Etnofestival u Kladovu…

U čemu je suština dobrog vina?

– Nauka kaže da je sorta grožđa majka vina, klima i zemljište otac, a tehnologija i nega njegova sudbina. Mi smo te uslove postigli i ostvarili u idealnom odnosu. Suština dobrog vina je u njegovoj harmoničnosti, izbalansiranom odnosu i sadržaju alkohola, kiselina, ekstrakta i mineralnih materija, blagoj i prirodnoj aromi u kombinaciji sa već navedenim jelima i specijalitetima. Oni ostavljaju na konzumentima utiske koji će se prepričavati.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

– U planu je podizanje novih zasada, gde cemo se fokusirati na kombinaciju domaćih autohtonih i internacionalnih sorti grožđa, a takođe nastojaćemo da uđemo u proces organske proizvodnje, koja zahteva mnogo veće angažovanje u samom vinogradu, a izbegava se korišćenje mineralnih đubriva i broj prskanja se svodi na minimum. Pored već navedenih etiketa, Bela Tamjanika i Merlot Barrique, trenutno u hrastovim buradima odležava vinjak koji će se uskoro naći na tržištu i na koji smo već sada izuzetno ponosni, kao i šljivovica proizvedena od najkvalitetnijih, pažljivo biranih šljiva sa područja Negotinske krajine.

Sam podrum se nalazi u selu Kostol, na  1 km udaljenosti nizvodno Dunavom od Kladova i prostire se na 550 m2. U sklopu podruma će od proleća 2022. godine krenuti sa radom i velelepni restoran domaće tradicionalne kuhinje sa degustacionom salom i prostranom baštom, sveukupnim kapacitetom od oko 200 mesta, gde će ljubitelji naših vina i izvrsne kuhinje, karakteristične za naš kraj uz tamburaše, izvornu muziku i oazu mira koju naša vinarija koja se nalazi na obali Dunava u prelepoj Kladovskoj oblasti pruža, moći da uživaju svim čulima i osete sve blagodeti naših vina, hrane i prijatnog ambijenta. Vinarija će pružati mogućnost organizovanih poseta podrumu i vinogradu, kao i degustacija, organizovanja svih vrsta proslava, sve aktuelnijih tim bildinga, seminara i raznih drugih dešavanja, a pripremamo i još jedno veliko iznenađenje o kome ćemo pričati nekom drugom prilikom. Takođe u zavrsnoj fazi je i vinoteka u samom centru Kladova.

Pozivamo vas da posetite Vinariju Gamanović i sami se uverite u kvalitet i ukus naših vina i trpeze, kao i gostoprimstvo i toplinu našeg kraja i same Vinarije Gamanović.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte