Izvinjenje komšijama koji stanuju ispod vas je verovatno prva stvar koju bi trebalo da uradite posle bučne večere. Međutim, kada dođe vreme za čišćenje posuđa, postoji niz opcija, posebno za taj otmeni dekanter koji ste iskoristili za tu priliku.

Treba li ga isprati sirćetom? Prelijte ga solju? Investirajte u perle za čišćenje? Ili čak, bacite taj vinom umrljani dekanter u mašinu za pranje sudova, izgovorite brzu molitvu i nastavite sa svojim životom?

Sve zavisi od veličine, oblika i ukupne dragocenosti vašeg dekantera.

Pitali smo pet stručnjaka iz vinske industrije o prednostima i nedostacima svake metode. Život je ipak kratak, a dobro stakleno posuđe je skupo.

Sirće i voda

Možda bi bilo primamljivo da operete dekanter kao i većinu drugih čaša, sapunom za suđe i toplom vodom u sudoperi ili mašini za pranje sudova. Međutim, vinski profesionalci ne gledaju s odobravanjem na to. Deterdžent za posuđe ostavlja ostatke i slabe ukuse, dok su mašine za pranje sudova previše grube za većinu dekantera.

„Uvek sam bila obučena da nikada ne koristim deterdžent u dekanteru“, kaže Tea Anđela Merl, kustos sa iskustvom i vodeći pomoćnik za vino u Rose’s Lukuri u Vašingtonu. Umesto toga, ona ispira svoj dekanter toplom vodom, sipa vodu koja je skoro ključala i pušta da se namače 10 minuta.  

„Onda ću umotati savijenu kuhinjsku lopaticu u mekanu pamučnu salvetu ili gazu – iskreno, šta god je najbliže – i upotrebiti to da nežno izribam sve zakrivljene, teško dostupne strane“, kaže Merl.

Na kraju, ona sipa mešavinu belog sirćeta, vode i leda. Merl nežno prska sadržaj okolo, „posle čega sledi temeljno ispiranje i ponovo ribanje“.

So i led

Ako je vaš dekanter relativno čvrst, ubacite nekoliko prstohvata soli i malo zdrobljenog leda. Zatim ga protresite.

„Ne budite previše agresivni, ali budite snažni“, kaže Regine T. Rousseau, autorka, Međunarodni savez somelijera, nivo II i osnivač čikaške kompanije za vino i alkoholna pića Shall Ve Vine.

Led i so funkcionišu kao neka vrsta jastučića od tečne čelične vune, ribaju staklo dok protresete stvari. Nakon toga, isperite dekanter vodom na sobnoj temperaturi i ostavite da se osuši na vazduhu.

Pazite i na sat. „Ne čekajte da se nagomilalo crveno vino pre nego što primenite ovu metodu“, kaže Ruso. „Zamislite ovo kao četkicu za zube u dekanteru: četkajte nakon svake upotrebe da biste izbegli kvarenje.

Perle za čišćenje

„Ja lično volim da koristim perle za dekantiranje, koje su male metalne kuglice koje stavite u dekanter sa veoma vrelom vodom i zavrtite“, kaže Nejt Rogevič, menadžer za piće u Majordomo Meat and Fish u Las Vegasu.

Dok perle od nerđajućeg čelika klate oko dekantera, skupljaju ostatke i sediment poput sunđera.

Da bi sprečio mrlje i ostatke od sapuna, Rogevič koristi svoje perle u kombinaciji sa Cafizom, sredstvom za čišćenje u prahu koji se prodaje za espreso mašine, ali je podjednako efikasan i na staklu.

Perle su takođe poželjna metoda Maršala Tildena III, DVS-a, CSV-a, potpredsednika za prodaju i edukaciju o vinu kod entuzijasta vina.

„Oni su u stanju da dođu do svakog kutka i pukotine u dnu dekantera“, kaže on. Tilden ih smatra posebno efikasnim na dekanterima neobičnih oblika.

Takođe možete ponovo koristiti svoje perle. Samo isperite toplom vodom i ostavite da se osuše pre odlaganja.

Sirće i pirinač

Ako vas naježi pomisao na hladan, tvrdi čelik ili led u vašem voljenom dekanteru, razmislite o korišćenju čistog, nekuvanog pirinča sa jednakim delovima vode i belog sirćeta.

Kombinacija funkcioniše na sličan, nežniji način kao i gore navedene metode. Rastvor teče kroz uska grla, dok pirinač „riba“ bočne strane. Nedostatak ovde su čvrste mrlje.

„Što se tiče pirinča, smatram da uklanja male mrlje“, kaže Rebeka Meir, pisac vina i somelijer u privatnom restoranu u Torontu Chef & Somm. „Međutim, ne uspeva kada se uklanjaju značajni ostaci. Zdrobljeni led i perle od nerđajućeg čelika će funkcionisati mnogo bolje i brže, posebno za čvrste mrlje, kaže ona.

Topla voda i brza reakcija

Bez obzira na to koji metod čišćenja odaberete, „najvažnije je da svoj dekanter isperite toplom do vruće (ali ne i kipućom) vodom što je pre moguće nakon upotrebe“, kaže Meir. „Što duže dekanter stoji s vinom, to će biti veća borba kada je u pitanju uklanjanje mrlja od vina.

U čišćenju, kao i u životu, nikad ne škodi da počnete rano.

Izvor: https://www.winemag.com/, preuzeto: 18.12.2022. https://www.winemag.com/2019/11/29/how-clean-wine-decanter-tips/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte