Prirodna vina postala su poznata u poslednjoj deceniji i podelila su mišljenja usput, ali po čemu se razlikuju od organskih?

I organska i prirodna vina dele neke zajedničke vrednosti, posebno oko održivosti i ekološkog upravljanja. I jedna i druga su takođe postala mnogo češća tačka razgovora na večeri.

Ali, organska i prirodna vina imaju bitne razlike.

Vladavina prava

Organsko vino je zakonski definisano i u vinogradu i u podrumu, mada se pravila o sertifikaciji mogu razlikovati i ne slažu se svi sa granicama. Na nivou prava, SAD i EU se razlikuju po pitanju dodavanja sulfita, na primer.

Prirodna vina do sada su prkosila svim pokušajima stvaranja pravne definicije.

Neke pristalice su opuštene zbog ovoga. „To je pomalo pokret protiv establišmenta“, rekao je Henri Poultnei, suosnivač nedavno otvorenog vinskog bara Kask u Bristolu u Velikoj Britaniji, koji je specijalizovan za vina „niske intervencije“ od prirodnih do organskih.

Isabelle Legeron MV, osnivač sajma vina RAV, rekla je da je „strogo govoreći, prirodno vino čist, fermentisan sok od grožđa“ bez ičega. Cilj je „flaširati živo piće [i] puno prirodno prisutne mikrobiologije koja je postojala i na grožđu i u podrumu”.

Međutim, nekoliko vinara koji ne koriste termin „prirodno vino“ reklo bi se da dele ovaj cilj i da koriste neke od tehnika; kritičari kažu da je beskorisno zaključiti da su druga vina nekako inferiorna ili ne odražavaju pravilno njihovo poreklo.

U vinogradu

Uprkos nedostatku pravne definicije prirodnog vina, Legeron je rekla da „postoji opšte prihvatanje u zajednici prirodnih vina šta je, a šta nije dozvoljeno“.

Uzgoj organskog grožđa generalno se smatra preduslovom za pravljenje prirodnog vina.

To je glavni razlog zašto su „sva prirodna vina organska, ali nisu sva organska vina prirodna“, rekla je Legeron u razgovoru za Decanter uoči Raw Wine London 2020, 8. i 9. marta.

U podrumu

“Mesto gde se prakse počinju razilaziti nalazi se u samom podrumu”, rekla je Legeron.

Iako su pravila o organskom vinarstvu stroža nego za neorganska vina, a propisi se razlikuju od zemlje do zemlje, Legeron je rekao da, „generalno govoreći, propisi za organske vinske podrume dozvoljavaju upotrebu aditiva, poput kvasca, pomoćnih sredstava za pravljenje vina, poput sredstava za fino čišćenje i preradu, poput sterilne filtracije i pasterizacije, a to uopšte ne bi bilo dozvoljeno u prirodnom vinarstvu”.

Sulfiti i vina „niske intervencije“

Jedan problem koji razdvaja unutar prirodne kongregacije vina je upotreba sulfita.

Strogo govoreći, prirodna vina ne bi sadržavala sulfite dodane u podrumu, ali neki smatraju da su niske koncentracije sulfita prihvatljive – iako daleko ispod maksimalnog dozvoljenog u organskim vinima u EU, na primer.

“Pravimo razliku između prirodnih vina i organskih i biodinamičkih vina sa niskom intervencijom”, rekla je Legeron.

„Prihvatamo oba na sajmu, ali označavamo ova različita vina kao dve različite kategorije“, rekla je ona dodajući da su oba prirodnija od neorganskih vina.

U Kasku, organske i biodinamičke boce nalaze se pored prirodnih stilova vina, u onom što se opisuje kao opseg „niske intervencije“.

„Sve označavamo njihovim sertifikovanim uslovima gde god je to moguće“, rekao je Poultnei, koji veruje da se opšta poruka odnosi na transparentnost i „šta ulazi u tečnost koju pijemo“.

Izvor: https://www.decanter.com, preuzeto: 12.10.2021. https://www.decanter.com/learn/organic-and-natural-wine-difference-433116/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte