Pinot Noir je deseta najzasađenija sorta grožđa na svetu. Vina napravljena od ove sorte kultivisala su masovno sledbeništvo žestokih ljubitelja vina.

Prosečne cene Pinot Noira su obično više od ostalog grožđa. Pa, šta je sa ovim grožđem toliko posebno za entuzijaste? Pogledajmo 5 činjenica o Pinot Noiru.

5 činjenica o Pinot Noiru koje bi trebalo da pogledate

Pinot Noir je preko 1000 godina stariji od Cabernet Sauvignona

Pinot Noir svrstava se među najstarije grožđe na svetu. Među grožđe koje postoji od rimskog doba spada i muškat beli – grožđe Moscato, Timorasso, retko belo grožđe sa samo 50 hektara oko Pijemonta u Italiji i gotovo izumrli Gouais Blanc, koji je navodno bio „odabrano grožđe“ srednjeg veka u Evropi.

Pinot Noir = Pinot Grigio = Pinot Blanc

Vinski pisci Jancis Robinson, Julia Harding i Jose Vouillamoz iz knjige Vinsko grožđe tvrde da su Pinot Gris / Grigio i Pinot Blanc jednostavno mutacije boje Pinot Noira. DNK svih ovih vrsta grožđa je analizirana samo da bi se utvrdilo da su identične. Dakle, ako vam se sviđa Pinot Noir, počnite da pijete sve Pinote!

Nemačka je vrhunski proizvođač Pinot Noira

Nemačka je treći po veličini proizvođač Pinot Noira posle Francuske i SAD-a. Pinot Noir u Nemačkoj se obično naziva Spätburgunder. Vina iz Badena (u okrugu Kaiserstuhl), Pfalz („greške“) i Nahe („nah-ha“) vredi pronaći i popiti.

Gde je Pinot Noir, tu je i Chardonnay

Chardonnay je srodan Pinot Noiru. To je prirodni prelaz Pinot Noir i Gouais Blanc (skoro izumrla gore pomenuta sorta!).

Zbog toga se čini da Chardonnay i Pinot Noir uvek rastu zajedno (kao u Oregonu, Burgundiji i Čileu). Kad već raspravljamo o ovoj temi, isti odnos važi i između Sauvignon Blanca i Cabernet Sauvignona, zbog čega regioni poput Bordoa i Napa uzgajaju Cabernet i Sauvignon Blanc. Aha!

Pinot Noir ima tanine!

Pinot crni ima prirodnu sposobnost da bude lakši od ostalih crvenih vina i da ima malo tanina. Međutim, nedavna degustacija Grand Cru Burgundije pokazala je da bi Pinot Noir mogao da ima vraški puno više tanina. Kako ovo rade vinari?

Pa, pored smanjenja prinosa u vinogradima za pravljenje koncentrovanog grožđa, mnogi proizvođači vina koriste tehniku koja se naziva „Fermentacija celog grozda“. Fermentacija celog grozda je kada ceo grozd, uključujući stabljike, uđe u drobilicu i fermentor.

Ova tehnika je retka u vinskim sortama, osim u Pinotu. Stabljike dodaju tanin (koji možete osetiti na prednjoj strani usta kao osećaj sušenja i adstringenta).

Tanin dodaje dužu pistu za život kako bi vina starila. Kolekcionari vrhunskih vina traže vina proizvedena ovom tehnikom prilikom starenja u podrumu najmanje 10 godina pre pijenja.

Koja čaša za Pinot Noir?

Ako ste ozbiljni u vezi s Pinot Noirom, možda ćete početi da tražite „pravilno“ Pinot Noir staklo. Ne postoje pravila šta tačno kupiti, ali evo šta čini sjajnu čašu za Pinot Noir:

  • Velika okrugla čaša u obliku zvona – Ovo je važno za sakupljanje delikatnih aroma Pinot Noira. Ako ste u nedoumici, možete koristiti čašu „whiskey snifter” ili „fishbowl”. 
  • Stabljika – Ovo nije neophodno, ali pomaže ako ste zavisni od kovitlanja vina u čaši.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 16.5.2021. https://winefolly.com/tips/5-facts-about-pinot-noir/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte