Po glavnim trgovima većine gradova obično s početkom decembra kreće se sa prodajom kuvanog vina. Tako je i odomaćeno među ljudima da decembar miriše na začine kuvanog vina i snežnu zimu. Sama čar praznika postaje još veća i slađa uz čašu ovog toplog napitka. 

U osnovi, čaša kuvanog vina od dodataka može da sadrži aromu pomorandžine kore, cimet, karanfilić i verijantu zaslađivača – meda najčešće. Kad se kaže kuvano vino, obično se misli na prokuvano crveno vino, ali se negde može naći i belo vino. Smatra se da je tradicija uživanja u kuvanom vinu stigla do nas na Balkanu iz Austrije gde se kuvano vino zove glühwein, dok ga Englezi zovu mulled wine. Zanimljivo je da Francuzi kuvano vino vole da pojačaju konjakom, dok u hladnim skandinavskim zemljama uživanje je upravo u Glögg-u. Možemo ići i u dalju istoriju, do antičkog doba i Hipokrata, gde je eliksir koji je bio korišćen u to vreme, podrazumevao vino u osnovi, sa dodatkom meda i trava. Podjednako se dobro pripremaju crvena kao i bela vina. Na Balkanu boca smederevke ili kratošije može da se koristi za pripremu različitih varijanti kuvanog vina.

Fokus ovog teksta zadržava se na začinjenom skandinavskom kuvanom vinu, poznatom pod nazivom Glog (Glögg) – kuhano vino. Ono se pravi sa začinima kao što su cimet, đumbir, karanfilić, kora pomorandže i kardamon. U alkoholnom glogu – kuvanom vinu, osnova je crvenno vino, a po želji može da se doda i jači alkohol, kao što su votka, akvavit, rum ili rakija. Bezalkoholni glog se pravi od voćnog soka, uglavnom ribizli ili suvog grožđa. Takođe, u Švedskoj se kuvano vino služi sa grožđicama i bademima u čaši. Prvobitni oblik gloga su pili kuriri i poštari koji su na konjima, sankama i skijama putovali po izuzetno hladnom vremenu u Skandinaviji. Od kraja 19. veka ovo piće je postalo božićna tradicija u Švedskoj. Svakog 13. decembra se u Švedskoj dan Svete Lucije proslavlja uz glog i hleb sa šafranom i grožđicama. Glog po mišljenju nekih dosta je slićan punču jer se oba pića služe kao slatka,topla, mirisna, i ono što je najbitnije greju nas tokom hladnih, prazničnih zimskih dana. 

U Beogradu, kuvano vino Glog po sličnom receptu se može pronaći u kafiću Valentina i Karanfil na Dorćolu. Ovo je zapravo prva prodavnica bean-to-bar čokolada iz celog sveta, uz koju se mogu poručiti različite vrste alkohola. Kako je osvanuo decembar, njihov meni je upotpunjen i sa domaćim glogom od crvenognog i belog vina po želji. Crvenom vinu prilikom kuvanja dodavaju votku, amareto i od začina cimet, pomorandžinu koru, suvo grožđe, med, karanfilić, dok u slučaju belog gloga se koristi pored votke i rum. Piće se služi uz listiće badema i krokete hleba.  

Upotpunite sebi zimsku čaroliju i odaberite čašu sebi, a ako ste u blizini Dorćolskog kvarta, navratite u Valentinu i Karanfil!

Pripremila: Tatjana Vujoviћ

, , , ,
Takođe pogledajte