Ponekad ono što bi trebalo biti laka misija na kraju zahteva složen pristup. Srećom, hlađenje vina nije jedna od tih stvari. Sledite nekoliko smernica i začas ćete pijuckati vino na optimalnoj temperaturi.

Ne treba sva vina hladiti na istu temperaturu zbog svog hemijskog sastava. Okosnica belog vina je kiselost. Struktura crvenog vina potiče od tanina. Desertna vina imaju različite količine rezidualnog šećera. Penušava vina zadržavaju ugljen-dioksid (CO2). Svi imaju različit procenat alkohola. Dakle, temperatura može utišati ili naglasiti vino na osnovu njegovih komponenti.

Počnimo sa optimalnim rasponima temperature.

Crveno i pojačano vino: Iako su se vremena menjala, uobičajena mudrost je da se crvena vina serviraju na sobnoj temperaturi. Ali šta to znači? Vlažan stan u podne u avgustu? Ne, hvala. Ako ne živite u evropskom zamku u kome vaš budoar ostaje hladan tokom cele godine, aksiom sobne temperature je zastareo.

Crveno vino bi trebalo da bude u opsegu od 55°F – 65°F (12,8°C – 18,3°C). Vina lakših tela sa višom kiselošću, poput Cbernet Franca iz doline Loare, preferiraju niže temperature. Stavite ga u frižider na 90 minuta. Vina punog tela poput Bordoa i Napa Cabernet Sauvignona imaju bolji ukus, zato ih držite u frižideru na 45 minuta. Previše hladno crveno vino ima dosadan ukus, ali kad je pretoplo, mlitavo je i alkoholno. Poput Zlatokose, negde između je baš kako treba.

Pojačana vina poput Porta i Madeira treba da budu služena na temperaturi od 60°F – 65°F (15,6°C – 18,3°C).

Belo, ružičasto i penušavo vino: belim vinima je potrebna hladnoća da bi podigli nežne arome i kiselost. Međutim, kada su previše hladna, ukusi se prigušuju. Poput crvenih, vina punog tela poput Chardonnaya iz Burgundije i Kalifornije blistaju na temperaturi između 50°F i 60°F (10°C i 15,6°C). Desertna vina poput Sauternesa ubrajaju se u isti asortiman.

Lakša, voćnija vina najbolja su hladnija, na temperaturi između 45°F i 50°F (7,2°C i 10°C), ili nakon dva sata u frižideru. Većina italijanskih belih vina poput Pinot Grigioa i Sauvignon Blanca takođe spada u taj raspon. Vino retko treba da bude hladnije od 45°F (7,2°C), osim ako nisu vrući dan na verandi.

Penušava vina, međutim, moraju biti između 40°F i 50°F (4,4°C i 10°C), jer CO2 ostaje bolje zarobljen u hladnijim tečnostima. Vintage i prestižni cuvee šampanjci mogu se poslužiti na vrhu, zbog složenosti i težine.

Kako hladiti vino

Planirajte unapred. Ovo pravilo se odnosi na većinu svega u životu. Crveno i belo vino stavite u frižider i izvadite ih sat-dva pre večere. Idealna temperatura za frižider je između 35°F i 40°F (1,7°C i 4,4°C). Ako imate hladna mesta koja vam uvek zamrznu salatu, bar će vam malo brže ohladiti vino. Hlađenje boca u vratima frižidera neće doneti razliku što se tiče vremena, ali ako ih često otvarate, bolje stavite boce na kraj polica ili u korpe frižidera.

Zamrzivač. Svi smo to radili. Stavljali smo flaše u ledomat kako je prijateljima ambicija za konzumacijom rasla, da bismo potom zaboravili na vino i sledećeg jutra pronašli ledenu eksploziju. Iako se kvalitet možda neće smanjiti na tako ekstremnim temperaturama, rizik od nereda raste. Kada se voda u vinu smrzne, ona se širi i može delimično ili potpuno izbaciti čep ili čak raspršiti bocu. Ovo omogućava izlazak kiseonika, što pokreće sat oksidacije. Ako koristite zamrzivač, podesite odbrojavanje na 30 minuta.

Najbolji način za brzo hlađenje vina. Stavite bocu u ledenu slanu kupku. Ne, nemojte bacati bakinu Epsom so. Kuhinjska so će obaviti posao. Zgrabite kantu ili posudu i dodajte so, vodu i led. Led upija toplotu iz vode, što smanjuje temperaturu. So dovodi tačku ledišta vode ispod 32˚F (0˚C). U prevodu: slana voda sa ledom može da ohladi rose za 15 minuta ili manje.

Ostale metode hlađenja. Ako ste u pokretu, nosite rashladnu vreću u koju stanu 2–4 boce. Za jednu bocu, uložak za zamrzavanje držan u zamrzivaču ohladiće bocu od 750 ml. Kod kuće sipajte čašu vina i stavite je u frižider. Potrebno je manje vremena da se ohladi od cele boce, zbog manje mase.

Kockice leda za višekratnu upotrebu takođe su sjajne za hlađenje jedne čaše, ali kada se zagreju, moraćete ponovo da ih zamrznete. Naravno, u zamrzivaču možete držati i dovoljno čaša.

Šta ne treba raditi. Za razliku od guste smrznute krigle, ohlađena čaša sa nožicom nema dovoljno mase ili površine da spusti temperaturu vina. Iako kockice leda hlade, one takođe razblažuju ukus vina, što je u redu ako tražite iskustvo poput špricera. Konačno, internet će vam predložiti da vino natočite u plastičnu vreću koja se može zatvoriti i ubaciti u ledenu vodu. Doći će do 50°F (10°C) za oko 2 minuta, ali sada postajemo pomalo očajni, zar ne?

izvor: www.winemag.com, preuzeto 17.4.2021. https://www.winemag.com/2018/08/13/chill-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte