Šta treba da znate da biste doneli odluke o dekantiranju

Dekantiranje je jedan od onih elemenata vinske usluge koji ostaje misteriozan i zastrašujući za mnoge vinopije: Koja vina to trebaju? Kada to treba da uradite? I kako? Da li je zaista potrebno ili predstavlja samo malo vinske pompe i okolnosti?

Izvucite sediment

U osnovi, dekantiranje služi za dve svrhe: odvojiti vino od svih taloga koji su se mogli formirati i prozračiti vino u nadi da će njegove arome i okusi biti jači nakon posluživanja.

Starija crvena vina i berbe prirodno stvaraju talog sa starenjem (bela vina to retko rade); pigmenti u boji i tanini se vezuju i ispadaju iz rastvora. Mešanje taloga prilikom sipanja zamagliće izgled vina i može dati gorke ukuse i peskastu teksturu. Nije štetno, ali definitivno je manje prijatno.

Dekantiranje je jednostavno proces odvajanja ovog taloga od bistrog vina. Sa sigurnošću se može pretpostaviti da će se u crvenom vinu nakupiti talog nakon pet do 10 godina u boci, čak i ako se to ne može vizuelno proveriti i treba ga dekantirati. Evo kako to učiniti dobro:

  • Postavite bocu uspravno 24 sata ili više pre konzumiranja, tako da talog može da sklizne na dno boce, što olakšava odvajanje.
  • Pronađite posudu za pečenje ili drugu čistu, bistru posudu iz koje se vino lako može sipati u čaše.
  • Uklonite kapsulu i plutu; obrišite grlo boce.
  • Držite svetlo ispod grla boce; sveća ili baterijska lampa dobro rade.
  • Sipajte vino u posudu polako i postojano, bez prestanka; kada dođete do donje polovine boce, sipajte još sporije.
  • Prestanite čim vidite da talog dopire do grla boce. Talog nije uvek krupan i očigledan; prestanite ako boja vina postane zamućena ili ako vidite ono što izgleda kao mrlje prašine na vratu.
  • Vino je sada spremno za serviranje. Bacite preostalu količinu tečnosti ispunjenu talogom u boci.

Vazduh na strani opreza

Pitanje da li – ili koliko dugo – treba vino izložiti vazduhu može izazvati opsežnu debatu među vinskim profesionalcima. Neki smatraju da dodatno povećanje kiseonika može otvoriti vino i dati mu dodatni život. Ako ste otvorili vino i na prvi ukus deluje neizrazito, ne može biti na odmet probati umereno provetravanje u posudi da vidite da li ga to menja.

Drugi smatraju da dekantiranje čini da vino brže izbledi i da je vino izloženo velikoj količini kiseonika kada ga okrećete u čaši. Osim toga, može biti zabavno doživeti potpunu evoluciju vina dok se otvara u vašoj čaši; možda ćete propustiti zanimljivu fazu ako prerano dekantirate.

Posebno krhko ili staro vino (posebno ono od 15 ili više godina) treba pretočiti samo 30-ak minuta pre pića. Mlađe, snažnije crno vino punog tela – i da, čak i belo – može se pretočiti sat ili više pre služenja. Na nekim degustacijama vina se prethodno dekantiraju satima i mogu se lepo pokazati, ali ti eksperimenti mogu biti rizični (vino bi moglo završiti oksidacijom) i najbolje ih rade ljudi koji su upoznati sa tim kako ta vina stare i razvijaju se.

Ako ste znatiželjni, eksperimentišite sami sa više boca istog vina – jedne dekantirane, a druge ne, ili flaše dekantirane u različitim vremenskim periodima – i vidite koja vam se više dopada.

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/how-to-serve-wine-decanting

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte