Alen Sušić igrao je nogomet u juniorima Veleža, a poslije je radio u svojoj električarskoj struci ali je odlučio 2010. pokrenuti OPG u Glavini donjoj. Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo.
Sušić ima 15 000 trsova na 3 hektara ali dobrim odabirom grožđa u svome kraju a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca radi odlična vina.

Na radionici u Češkoj besedi u Zagrebu koju su vodiili sommelier Tomislav Jakopović i novinar Vjekoslav Madunić, početak je bio u znaku Jokan one kujunđuše 2021. sa 12% alkohola (Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda). Svježa kujunđuša ručno brana rađena flotacijom( nači bistrenja vina), sa 5.1 kiselinom u dobrom je balansu.

Chardonnay special one 2021. sa 12.0% alkohola (dobio ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon petero kćerki!) je tipični chardonnay sa svježinom, 5.8 kiseline. To vino moglo bi se sljubiti s jelima s roštilja i mesom sa manje pikantnih začina.

Na pošipu iz 2021. sa 13.5% alkohola vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti grožđe od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. To se kasnije osjetilio sa svjetskim crnim sortama. Rađeno flotacijom, vino je ozbiljno, puno ekstrakta, prepoznatljive sortnosti. Pitanje je bilo otkuda mu zadimljenost u okusu ali vinar kaže da nije bilo u drvu. Sa vlastitom berbom iz ove godine Sušić će moći napuniti 2000 butelja a kad na rod dođe još 3000 trsova bit će još toliko butelja.

Cuvee crni iz 2019. sa 14.5% i 5.8 kiselina punjen je sa 50% vranca a ostatak su trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile su zasebno u klasičnom bariku oko 16 mjeseci i tada kupažirane. Vino je izrazito voćno sa karakterističnim ljubičastim rubom (vranac koji će kasnije tamniti), tanini su vrlo ugodni a tek treba doći do sinergije tanina iz bačve i grožđa.Vino visoke vrijednosti već sada, upravo se puni za tržište, sa velikim potencijalom starenja. Po riječima vinara dobilo je na Zavodu 89 bodova.
Jokan cuvee 2015. sa 15% alkohola je također bio 16 mjeseci u novim barik bačvama. Suho, vrlo tanično sa okusom koštunjičava voća (šljiva, đem od šljive ali i smokva, sjajne svježine ugodan završetak sa malo fine gorčine, moglo bi se reći idealan završetak- sommellier Jakopović). Kupažirani su 90% cabernet sauvignon i merlot te 10% plavca. Mada je staro sedam godina vino još ima dobre perspektive starenja. Dobro bi se uklopilo uz steak, biftek i divljač. Preostalo je još oko 1500 butelja a po riječima vinara 500 butelja ide u arhivu.


Grand cuvee 2018. sa 16% alkohola rađen sa 60% syraha i 40%merlota od grožđa iz Podgrađa (Božo Bačić) kasnije branog i odležavan u bačvama različitih proizvođača (Mađarska, Francuska, SAD…). To vino također je bilo 16 mjeseci na “školovanju” u bačvama i dobilo je dobru taničnu strukturu. Tanina je puno, svi su ispeglani i polimerizirani. Izrazitih je voćnih aroma i okusa crne čokolade.U tom stilu bilo napravljeno i vino 2015. koje dobilo najviše nagrada (Šampion GAST-a 2017, dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 2018. te srebrna medalja 92 boda na Decanteru 2020.). Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve butelje. Sušić je prodao 630 boca a ostatak od 1300 se prodaje i sada po cijeni od 500 kuna. Oko 400 butelja Sušić će sačuvati za arhivu.


Završno, uživalo se u desertnom merlotu iz 2017. IBB sa 14% alkohola i 8% kiselina! Vinar je htio dobiti suho vino ali su neprovreli šećeri dosegli 105 grama. Grožđe za ovo vino je brano punih mjesec dana kasnije oko 20.rujna.Ovdje se može prepoznati u okusu liker višnje uz sve druge karakteristične okuse i mirise merlota. Vino je pakirano u male butelje 0.375 l a cijena mu je 250 kuna.


Alen Sušić sa brojnom porodicom je prije nekoliko godina otvorio i konobu u obiteljskoj kući nazvanu po djedu Jokanu. Vina se najviše prodaju na kućnom pragu i širom makarske Rivijere. Sušić za vodeću lozu , oko 70% kujunđuša, u svome vinogradu kaže da je desetljećima bila hraniteljica obitelji uz druge poljoprivredne proizvode.


Pripremio: Tomislav Radić
Photo: Marko Čolić

Takođe pogledajte