Lako je pogrešno razumeti šta je vino od šljive. Za početak, slatko-kiseli japanski napitak uopšte nije vino – to je piće preliveno šljivama, a ne voće fermentirano u alkohol.

„Vino od šljive, ili umeshu, liker je koji se pravi umakanjem ume, ili japanske šljive, u neku vrstu likera“, kaže Justin Park, suvlasnik / glavni barmen Bara Leather Apron u Honoluluu.

Šoču (Shochu) je uobičajena baza, ali destilerije takođe koriste brendi ili sake za namakanje ume.

I to voće može zavarati. Umetak zelene ili žute kože znatno je trpkiji od njihovih rođaka ljubičaste boje. Veruje se da su deo porodice kajsije porijeklom iz Kine, ali anglofoni obično koriste termine „ume“ i „japanska šljiva“ naizmenično.

Neki konzumenti nisu sasvim sigurni šta mogu očekivati od vina od šljive. Pitaju se da li će biti tamnoljubičasto. Drugi gaje zabludu da su sve iteracije preslatke.

I jedno i drugo je neistina. Većina šljivovih vina ima boju breskve ili zlata i, kao i kod bilo kog napitka, postoji raznolikost.

„Postoje razni umeshu visokog stepena“, kaže Kenta Goto, vlasnica Bara Goto u Njujorku. „Podsećaju me na vina Sauternes ili Pedro Ximénez Sherry“.

Park upoređuje umeshu sa vermutom ili utvrđenim vinima.

Goto predlaže služiti umeshu na ledu ili pomešati sa gaziranom sodom, ali se takođe može ugraditi u koktele.

„U Baru Goto često zamenjujemo vermute umeshom i pravimo koktel Roba Roy ili špricer “, kaže on.

Park ga često zamenjuje za „nešto poput vermuta ili šerija“ u mešanim pićima. I, koliko god želeo da koristi sveže voće u svojim pićima, „japanska šljiva nije uvek dostupna“, kaže Park. „Dakle, vino od šljive, ili umeshu, je odlična zamena. Daje koktelu više tela i dodaje dodir slatkoće i kiselosti”.

Kvalitetne boce uključuju Toko Ginjo Umeshu i Nakata Umeshu Taru, koje sadrže vrhunske šljive i odležavaju u korišćenom hrastu. Najdostupniji brend u Sjedinjenim Državama je Choya, a boce su na slađem kraju spektra.

Prilično je lako napraviti vino od šljive kod kuće. Samo dodajte ume i šećer u bazu, pokrijte i smešu čuvajte na hladnom i tamnom mestu najmanje tri meseca.

Izvor: https://www.winemag.com/, preuzeto: 20.4.2021. https://www.winemag.com/2019/12/24/plum-wine-spirit-guide/

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte