Konzumiranje alkohola različito utiče na žene, nudeći i dodatne brige i koristi.

Muškarci i žene su različiti – verovatno ste to znali – i to je tačno i kada su u pitanju vino i zdravlje. Alkohol utiče na žene drugačije nego na muškarce, od prvog gutljaja do oporavka metabolizma. To znači da je važno da žene razumeju kako alkohol utiče na njihovo telo.

Ovde Wine Spectator istražuje jedinstvene zdravstvene prednosti i rizike za žene koje piju vino, uključujući nedavna istraživanja i doprinos stručnjaka iz te oblasti.

Dame, ovo je za vas.

Žene različito obrađuju alkohol

Mislite da možete popiti piće za piće sa čovekom koji sedi pored vas u baru? Razmislite ponovo. Postoji razlog zašto U.S.D.A. smernice o ishrani preporučuju do dva pića dnevno za muškarce i samo do jedno za žene, i to ne samo zato što su muškarci generalno veći od žena (mada i to pomaže).

Što se tiče telesnog sastava, žene imaju tendenciju da imaju manje vode u telu od muškaraca, i zato što je alkohol visoko rastvorljiv u vodi, to je jedan od razloga zašto žene imaju veći sadržaj alkohola u krvi (BAC) od muškaraca čak i nakon konzumiranja iste količine.

Kada konzumiramo alkohol, on se u želucu razlaže pomoću enzima zvanog alkohol dehidrogenaza (ADH). Prema stručnjaku za žensko zdravlje dr Jennifer Vider, žene nemaju toliko aktivnosti ADH -a kao muškarci, pa nisu u stanju da prerade toliko alkohola pre nego što uđe u krvotok. Ovo takođe dovodi do većeg BAC -a od muškaraca, što znači da žene uopšteno brže postaju opijene.

Vider kaže da estrogen, primarni ženski polni hormon, potiskuje proces koji dovodi do stvaranja ADH. Čim žene uđu u menopauzu i proizvodnja estrogena opada, čini se da ova supresija nestaje. Dakle, kako žena stari, način na koji metaboliše alkohol postaje sve sličniji načinu na koji to rade muškarci.

Zdravstveni problemi

Činjenica je da se žene suočavaju sa različitim zdravstvenim problemima kada je u pitanju alkohol. Za mnoge žene jedno od najistaknutijih područja zabrinutosti je povećan rizik od razvoja raka. U 2009. godini, velika studija objavljena u Journal of the National Cancer Institute ispitivala je stope raka kod više od 1,28 miliona žena u Velikoj Britaniji i upoređivala te stope sa nedeljnim navikama pijenja. Otkrili su da je bilo koji nivo konzumacije alkohola povezan sa većim rizikom od određenih karcinoma – ždrela, jednjaka, grkljana, rektuma, jetre i dojke – i da se rizik povećava za svako piće dnevno.

Međutim, nekoliko naučnika je govorilo o širokom rasponu ograničenja u studiji – uključujući nedostatak raznolikosti u metodama prikupljanja podataka i neuspeh istraživača da uzmu u obzir obrasce pijenja, a ne samo potrošenu količinu. Mnogi su pozvali na dalje proučavanje ove teme.

Danas je najčešća briga o raku za žene koje piju rak dojke, najčešći oblik raka kod Amerikanki, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Iako još uvek postoji velika konfuzija oko toga kako odnos zapravo funkcioniše, većina stručnjaka se slaže da uzimanje više od jednog pića dnevno povećava ovaj rizik. Osim što izbegava prekomernu konzumaciju, Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje ženama da redovno vežbaju i održavaju zdravu težinu kako bi umanjile ovaj rizik.

Kolorektalni karcinom, treći najčešći rak kod žena, takođe je povezan sa alkoholom – iako su više studija takođe pokazale da umerena konzumacija vina može pomoći u borbi protiv njega.

Još jedna briga za žene u vezi sa alkoholom je kako alkohol može uticati na njihovo reproduktivno zdravlje. Dok tekuća debata o alkoholu i trudnoći skreće pažnju, postoje i drugi aspekti koji takođe zaslužuju pažnju.

Nekoliko studija je razmatralo uticaj alkohola na plodnost, a nalazi mnogih od njih su bili neuverljivi ili kontradiktorni. Jedna od najnovijih studija, objavljena u BMJ-u 2016. godine, pokušala je da razjasni zabunu i otkrila je da jedno do sedam pića nedeljno nema uticaja na sposobnost žene da zatrudni. Istraživači su, međutim, otkrili da je 14 porcija ili više smanjilo verovatnoću da zatrudni za 18 odsto u poređenju sa konzumiranjem alkohola.

Naravno, postoje upozorenja. Prvo, važno je pogledati i očeve navike pijenja – obično je potrebno dvoje da bi se napravila beba. Prekomerno pijenje može negativno utjecati na plodnost muškarca, umerena konzumacija vina može zapravo ojačati spermu.

Imajte još nešto na umu: Kako bi umanjili rizik od fetalnog alkoholnog sindroma, mnogi lekari preporučuju ženama koje pokušavaju da zatrudne da u potpunosti izbegavaju alkohol, jer žene mogu biti trudne nedeljama pre nego što to shvate.

Još jedan polni zdravstveni rizik za žene je povećana verovatnoća razvoja upale jetre. “Ne znamo 100 posto razlog”, rekao je Vider, ističući da se razlike u muško-ženskoj istoriji beleže u istraživanju, ali se ne proučavaju detaljno. “Možda je to zato što je nivo alkohola u krvi veći [kod žena] dok prolazi kroz jetru”. Uzimajući u obzir brojne studije koje povezuju umerenu konzumaciju vina sa poboljšanjem zdravlja jetre, polno specifične studije na tu temu bile bi korisne.

Prema Vider-u, nijedno od ovih pitanja ne bi trebalo da izazove žene koje vole vino da zauvek odlože čaše, već bi trebalo da nateraju žene da razmisle o ulozi vina u njihovom ukupnom zdravlju”. Poruka za poneti je da moramo biti oprezniji kao pol u odnosu na muškarce u pogledu ispijanja iste količine alkohola”, rekla je ona. “Umerenost je ključna kada je u pitanju sve ovo”.  

Zdravstvene beneficije

Nasuprot tome, brojne studije pokazale su da vino nudi posebne prednosti i za žene. Na primer, osteoporoza, stanje u kome kosti postaju slabe i lomljive, češća je kod žena, posebno žena u menopauzi, nego kod muškaraca. Na sreću, više studija je pokazalo da umerena konzumacija alkohola povećava gustinu kostiju kod žena. Prema dr. Sherry Ross, stručnjaku za žensko zdravlje i autorici popularne knjige She-ology, to može biti zato što alkohol može povećati nivo estrogena, što je ključno za zaštitu od gubitka koštane mase.

Za žene sa inflamatornim stanjima kao što je artritis, pokazalo se da umerena konzumacija alkohola pruža olakšanje. Švedsko istraživanje je 2012. pokazalo da su žene koje su pile više od tri čaše alkohola nedeljno imale 37 odsto manje šanse da razviju reumatoidni artritis od žena koje ne piju, dok su žene koje su pile jednu ili dve čaše nedeljno imale 14 odsto manji rizik. Druga studija, objavljena 2010. sa Univerziteta u Šefildu u Velikoj Britaniji, otkrila je da osobe koje ne piju imaju četiri puta veće šanse da razviju artritis od ljudi koji su redovno pili alkohol; za one sa bolešću koji su pili, nivo upale je bio manji.

Iako nijedna od ovih studija nije bila specifična za alkohol, verovalo se da vino – posebno crveno vino – može ponuditi najviše protivupalne koristi, velikim delom zahvaljujući resveratrolu i drugim antioksidansima.

Resveratrol je posebno pokazao potencijal da pomogne ženama sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), zbog čega žene proizvode povišene nivoe hormona kao što je testosteron, što može doprineti neplodnosti, povećanju telesne težine i menstrualnim nepravilnostima. Studija iz 2016. testirala je efekte suplemenata resveratrola na žene sa PCOS -om i otkrila da su žene koje su uzimale suplemente pokazale niži nivo testosterona od onih kojima je davan placebo.

Zdravlje srca je još jedno područje u kojem vino blista, a sada bi možda više nego ikad žene trebale biti svesne prednosti: Nekada smatrane “muškom bolešću”, srčane bolesti vodeći su uzrok smrti žena u SAD-u, prema CDC. U 2015. godini, studija iz više institucija, uključujući Univerzitet Indiana i Harvard School of Public Health, otkrila je da su žene koje su sledile šest zdravih navika, od kojih je jedna bila umerena konzumacija alkohola, imale znatno manju verovatnoću da razviju kardiovaskularne bolesti.

Još jedno istraživanje iz 2015. pokazalo je da su, u poređenju sa apstinentima, žene koje su pile umereno imale smanjen rizik od srčane insuficijencije, hroničnog stanja u kojem srce ne može pumpati toliko krvi koliko je telu potrebno. Nadalje, studija iz 2010. objavljena u medicinskom časopisu Heart Rhythm pokazala je da žene koje piju umereno imaju manji rizik od iznenadne srčane smrti.

Žene koje piju vino takođe mogu uživati u većoj zaštiti od dijabetesa. 2014. godine, studija francuskog Instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja otkrila je da su žene koje su počele da piju vino u mladosti imale manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Takođe je pokazalo da je konzumiranje vina pomoglo u sprečavanju dijabetesa tipa 2 kod žena sa prekomernom težinom.

Brojne studije specifične za pol takođe su pokazale pozitivnu korelaciju između umerenog pijenja i zdravlja mozga žena. Studija iz 2008. objavljena u American Journal of Epidemiology pratila je 1.458 žena u Švedskoj i otkrila da su one koje su redovno pile vino imale manji rizik od patnje od demencije. Godine 2005, dve odvojene studije o kogniciji kod starijih žena otkrile su da blago do umereno pijenje može pomoći u održavanju kognitivnih sposobnosti i smanjiti rizik od pogoršanja mozga.

Postoji mnogo više zdravstvenih problema žena u kojima vino može imati blagotvornu ulogu, uključujući rak jajnika, seksualnu funkciju i mentalno zdravlje, ali su potrebna dalja istraživanja specifična za pol.

Za sada, zdravstveni stručnjaci, poput Videra i Rossaa, ohrabruju žene koje piju vino da budu svesne i rizika i koristi od pijenja vina i da umereno piju. “Mislim da je važno da svojim načinom života sprečimo određene vrste raka i druga medicinska stanja”, rekao je Ross. “Zaista se radi o [obrazovanju] … i znanju da blago pijenje nije samo društveno ugodno, već može imati i neke zdravstvene beneficije koje bi mogle poboljšati vašu dugovečnost”.

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 31.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/how-alcohol-affects-female-health

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte