Sastaviti urednu listu 10 najpopularnijih vina na svetu nije lak izazov! Poslednju studiju o vinogradima širom sveta sproveo je 2011. tim Kim Anderson na Univerzitetu u Adelaidi. Nepotrebno je reći da svetske informacije o vinu nisu baš ažurne.

Danas tim u Folly Enterprises Inc planira da isporuči nove podatke. Ali, nisu sasvim spremni. Dakle, u međuvremenu, evo podataka iz 2011:

Cabernet Sauvignon

Crveno. Ovo grožđe francuskog porekla prvi put je postalo poznato po vinima Bordoa. Danas, kaberne sovinjon raste širom sveta, uključujući i nekoliko neočekivanih mesta kao što su Liban i Kina.

Merlot

Crveno. „Druga“ sorta Bordoa proizvodi izuzetna vina vredna starenja, čak i ako je često u senci kaberne sovinjona. Merlo je poznat po burnim ukusima voća trešnje i prefinjenoj teksturi tanina.

Airen

Belo. Jedno od najmanje poznatih plodnih vinskih sorti grožđa na svetu, Airen raste uglavnom u regionu Kastilja-La Manča u Španiji, gde su vinove loze raširene daleko da bi preživele sušne visoke ravnice.

Tempranillo

Crveno. Ovo je najzasađenija i najcenjenija crvena sorta u Španiji. Vina su u stilu od roze do crvenog, ali Tempranillo je možda najpoznatiji po svoja dva šampionska regiona Rioja i Ribera del Duero.

Chardonnay

Belo. Omiljeno belo vino na svetu potiče iz Burgundije, Francuska, gde su vina tradicionalno odležala u hrastovim bačvama (buradima). Odležavanje u hrastovini čini Chardonnay jednim od najhrabrijih stilova belog vina na svetu.

Syrah

Crveno. Syrah je nastao u Severnoj Roni u Francuskoj i postao je najpopularnije vino u Australiji (gde se zove Shiraz). 

Garnacha

Crveno. Ovo je crveno svetlije vino sa visokim tonovima aroma crvenih i crnih bobica. Ono što grožđu nedostaje u taninu, ono nadoknađuje oštrom kiselošću i povišenim alkoholom. Ovo grožđe se izuzetno dobro uklapa sa Sira i Monastrelom.

Sauvignon Blanc

Belo. Sauvignon znači „divlji“, što opisuje stanje divlje bele loze zasađene oko Bordoa i doline Loare u Francuskoj. Sauvignon Blanc se prepoznaje kao sve posebniji, jer je nedavno identifikovano da je roditeljsko grožđe Cabernet Sauvignona.

Trebbiano Toscano

Belo. Ovo je još jedno manje poznato grožđe na vrhu liste vina italijanskog porekla koje se najviše koristi u proizvodnji balzamičnog sirćeta i francuske rakije. U konjaku ovo grožđe je poznato kao Ugni Blanc.

Pinot Noir

Crveno. Crveno vino kojem brzo raste popularnost širom sveta. Pinot Noir je omiljen zbog svojih briljantnih aroma crvenog voća i cvetnih nota. Grožđe je veoma izbirljivo za uzgoj i ima tendenciju da preferira hladnije klime kao što su one u Burgundiji, Francuskoj, Oregonu i Novom Zelandu (između ostalih).

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/deep-dive/the-10-most-popular-wines-in-the-world/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte