Vrste polica za vino

Police za vino su moderni set polica koji služi da bi vino bilo organizovano, pregledno ali i služi kao lijep dodatak enterijeru. Pored svega navedenog, police za vino imaju i praktičnu ulogu. One štite vino od jakih vibracija i drže boce pod određenim uglom.  

Police se mogu naći u profesionalnim vinskim podrumima i kućama privatnih kolekcionara. Razni materijali se koriste za izradu polica za vino a veličina stalaka i broj boca koje u njih staju se razlikuju. Dva su glavna tipa polica za vino – vinski ormarić i hladnjak za vino. Glavna razlika je u tome što su vinski ormarići namjenjeni samo za izlaganje vina a hladnjak za vino ima regulaciju temperature što znači da će vaše vino uvijek biti savršeno ohlađeno.

Ako ste u potrazi sa savršenim poklonom za enofila, police za vino su poklon koji ne može razočarati.

Tipovi polica za vino

 • Metalni regali za vino ili vinski zatvori – Metalni regali za vino su metalni stalci koji samostalno stoje. U njima boce vina stoje horizontalno. Ova vrsta police za vino je idealna za izlaganje, posebno za ukrasne boce vina. Metalni regali su najčešće napravljeni od nehrđajućeg čelika i uklapaju se u svaki enterijer, bilo da vam stoji u podrumu, kuhinji ili dnevnoj sobi. Pored elegancije, drži vina organizovana i na okupu.
 • Stolni stalak za vino – Ako tražite jednostavno rješenje, stolni stalak za vino je savršen za vas. Krasi  ga kompaktna konstrukcija koja se lako postavlja na bilo koju površinu i drži vina na okupu. Odlični su i za veće boce vina a svaka površina će izgledati elegantnije kada se na njoj nalazi jedan stalak za vino, najčešće se prave od drveta tikovine ili mahagonija.
 • Police za vino u frižideru – Ako ste neko ko povremeno uživa u vinu i ko nema toliku kolekciju vina, police u frižideru su prava stvar za vas. Najveće prednosti su što ne zauzimaju prostor i vino je uvijek ohlađeno. Police za vino u frižideru se dijele na dva tipa. Prvi tip su police koje se mogu slagati. U njih stanu jedna ili dvije boce vina i slažu se jedna na drugu. Drugi tip su vješalice za flaše. Ove police se mogu pričvrstiti na donju stranu polica u frižideru.

Dimenzije police za vino

Dimenzije polica za vino variraju u zavisnosti od vaših potreba i mnogih drugih stvari. Na primjer, koja veličina boce koje ćete stavljati na policu, veličine drveta koje će se koristiti za okvir. Takođe zavisi od toga koji stil police ćete odabrati, koliko slobodnog prostora iznad svake boce želite. Pored toga bitno je voditi računa koliko prostora možete da odvojite u prostoriji gdje planirate da stavite policu za vino. Možda ćete kupiti policu za vino ili ćete dati da se ručno napravi prema vašim željama i potrebama, mogućnosti su beskrajne. Metalni regali su raznih kapaciteta, od 40+ boca do onih sa kapacitetom od 140 – 160 boca. U stolni stalak za vino, u zavisnosti od veličine boca, stane oko 12 flaša vina.

Ali, postoje univerzalne dimenzije kojih bi se trebali pridržavati ako sami pravite police. Ostavite oko 1 cm sa obe strane boce (ovo je potrebno da se uradi da se etiketa ne bi skidala pri svakom izvlačenju). Dubina police za vino je 39 cm, to je standardna dubina koja se može prilagođavati ako sami pravite ili pravite po narudžbi. Police za vino se prave imajući na umu određenu bocu vina. Vina nisu jednaka, ni po ukusu, pa ni po dimenzijama. Standardna boca je visoka 30,5 cm a široka 8,2 cm. Danas više nego ikada ima različitih dimenzija i oblika boca, pa imajte na umu ovaj podatak.

Drvene police za vino

Drvo je najpopularniji materijal za pravljenje polica za drvo. Pored drveta materijali koji se još koriste su plastika, čelik ili metal. Postoji nekoliko vrsta drveta koje su pogodne za pravljenje polica za vino. Najpopularnije vrste su crveno drvo i mahagoni. Ove vrste su najotpornije na truljenje, propadanje i najotpornije su kada je u pitanju zaraza, tj. bolesti drveta. Nemaju karakterističan miris što je veoma bitno jer ne želite da vino poprimi mirise sa strane.

Još jedna popularna vrsta drveta je hrast, posebno hrast od starih hrastovih buradi. Hrast od starih buradi je lijepog izgleda i u sebi još krije miris starih vinskih podruma. Drvo hrasta se koristi za komplete polica za vino ili samostalne police, mada je teško raditi sa njim jer je gust.

Police za vino na zidu

Police za vino na zidu su odličan izbor za male kolekcionare. Jedan od trendova u svijetu je i pravljenje vinskog zida koji se odlično uklapa u svaki prostor. Ove police često dolaze i sa držačima za čaše. Same po sebi ne zauzimaju prostor a držači za čaše su veliki plus u uštedi prostora. Pored uštede prostora police za vino na zidu mame poglede i sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Police dolaze u raznim oblicima i dimenzijama. Možete da naručite policu po mjeri ili kupite već gotovu. Mogućnosti su bezgranične, police ćete naći u obliku kruga, pravougaonika, kocke, romba i tako dalje. Materijali koji se koriste su drvo, najčešće, ili metal.

Uradi sam police za vino

Jedan od najpopularnijih trendova u svijetu trenutno je sistem da sami napravite ono što vam treba i tome date lični pečat. Ova opcija je često povoljnija a možete iskoristiti staro drvo za pravljenje vaše police za vino. Evo jednog načina kako možete napraviti sopstvenu policu za vino:

Ova polica za vino je široka 36 cm, visoka 71 cm i duboka 33 cm.

Potrebno vam je:

 • Bušilica
 • Šperploča
 • Šarafi
 • Ivične trake
 • Lijepak za drvo
 • Papir za brušenje
 • Molerska traka
 • Farba za drvo

Korak 1: isjecite šperploču kružnom testerom.

Korak 2:  Nakon što se isjekli šperploču, obložite strane koje će se vidjeti trakom. Ako planirate da policu stavite na radnu površinu kuhinje, poželjno je da sve strane obložite trakom zbog estetike.

Korak 3: Spojite dijelove lijepkom a zatim ubušite šarafe kako bi bila što čvršća.

Korak 4: izbrusite policu za vino i nanesite farbu. Sačekajte da se osuši i vaša polica za vino je spremna!

, , , ,
Takođe pogledajte