Zašto koristiti frižidere za vino­?

Frižider za vino je najbolji način koji vam osigurava da se vaše vino pravilno skladišti i garantuje vam da je uvijek rashlađeno.  Često frižider za vino nazivamo i vinska vitrina ili vitrina za vino. To je uređaj koji čuva vaše vino uzimajući u obzir specifične faktore skladištenja.

Frižider za vino

Kolekcionari, enofili, ljudi koji investiraju u vino moraju da koriste frižidere za vino ili slične uređaje kako bi bili sigurni da je vino pravilno uskladišteno. Mnogi smatraju upravo frižidere za vino najboljim načinom da se vino pravilno čuva. Ovo su neki od razloga:

Razlozi za korištenje frižidera za vino

Frižideri za vino održavaju temperaturu vina

Svaki ozbiljan kolekcionar zna da se vina čuvaju na određenim temperaturama. Ako je temperatura previsoka, rizikujete ležanje vina, tj. Vino neće odležati u određenim uslovima i može postati neupotrebljivo. Visoke temperature takođe mogu učiniti da vino ima kuvani ukus koji dolazi sa neprijatnim ukusima i aromama. S druge strane, previše niske temperature mogu da dovedu do smrzavanja vina. Ako vino zamrzne, ono gubi svoje prirodne arome. Pluto bi takođe moglo da smrzne i izađe iz boce. Tada kiseonik dolazi u dodir sa vinom što je provjereni recept za uništavanje vina. Frižideri za vino čuvaju vina na određenoj temperaturi. Vino se najbolje čuva na temperaturama između 11 i 15 stepeni. Većina frižidera za vino ima raspon temperatura od 3 do 16 stepeni, u zavisnosti od toga za koju marku se odlučite. Neke vinske vitrine imaju opciju dvostruke temperaturne zone koja vam omogućava da podesite posebnu temperaturu za crno i bijelo vino.

Frižideri za vino čuvaju vino od sunčeve svjetlosti

Sunčeva svjetlost, pogotovo UV zrake, može biti štetna za vašu kolekciju vina. Frižideri za vina štite vino od štetnosti UV zraka i sunčeve svjetlosti. Šta sunčeva svjetlost radi vinu? Sunčeva svjetlost ima negativan uticaj na ukuse, izgled i arome vina. Vino koje je izloženo sunčevoj svjetlosti će brže stariti zbog hemijskih reakcija koje izaziva svjetlost. Neki bi pomislili da će sunčeva svjetlost prodirati unutar frižidera jer su vrata od stakla, ali to nije slučaj. Vrata koja se koriste su zatamnjena ili imaju zaštitu od UV zračenja kako bi se vino zaštitilo od bilo kojeg štetnog uticaja. Vitrine za vino sa čvrstim vratima takođe štite od svjetlosti. Ako imate frižider za vino, jedini način da svjetlost uđe je da ostavite vrata otvorena. Ali, neki frižideri imaju alarm koji vas upozorava da su vrata otvorena.

Frižideri za vino se sjajno uklapaju u enterijer

Jedna od mnogima bitnih stvari je estetika frižidera za vino. Neki frižideri dolaze sa policama za izlaganje gdje možete u prvi plan da stavite vaša najskupocjenija i najstarija vina. Ako vaš frižider ima staklena vrata lako vam je da vidite kolekciju jer je sve pregledno i možete da birate vino bez da vrata dugo stoje otvorena. Danas ima raznih stilova frižidera za vino, možete ih pronaći u modernom, rustičnom stilu ili frižidere sa uzorcima. Sve zavisi od toga šta se uklapa u vaš enterijer. Postoje i integrisani frižideri za vino koji se prave prema mjerama vaše kuhinje. Posjedovanje frižidera za vino je dokaz da vam je stalo do vina, pogotovo do toga da očuvate kvalitet vina. Bez obzira na to da li ste odabrali samostojeći frižider ili frižider koji se uklapa u vašu kuhinju, frižider za vino će u svakom slučaju unijeti dašak stila u vaš dom.

Ugradbeni frižider za vino

Frižideri za vino održavaju određene nivoe vlažnosti

Vlažnost je važan faktor u očuvanju i skladištenju vina. Frižideri za vino imaju opciju regulisanja vlažnosti. Idealna vlažnost za vino je između 55% i 75%. Ovi nivoi vlažnosti štite i bocu i vino te pružaju savršene uslove da vino napreduje i stari na pravi način.  Ako vaše vino boravi u prostoriji u kojoj je prevelika vlaga, etikete mogu da spadnu sa boce što umanjuje vrijednost vina. Vlažne prostorije su i idealne za stvaranje buđi, jednog od neprijatelja vina. Frižideri za vino su idealna opcija ako želite da izbjegnete ove probleme. Vlažnost nije potpuni neprijatelj vina, određena količina vlage čini da čep ostane na mjestu. Ako se čep osuši, može da ispadne i da vaše vino iscuri ili dođe u kontakt da vazduhom što ne samo da umanjuje njegovu vrijednost već mu i mijenja ukus. Nepravilno skladištenje i nepovoljni uslovi čine da ukus vašeg vina postane isuviše blag ili generalno neprijatan.

Frižideri za vino nisu samo za vino

Frižideri za vino nisu namjenjeni isključivo za vino. Ako imate viška prostora u njemu možete da čuvate i sireve, duvan, lijekove ili kozmetičke proizvode. Prednost ovoga je što navedene stvari neće poprimiti miris hrane iz običnog frižidera a neće naštetiti vinu. Još jedna prednost frižidera je da ih možete staviti bilo gdje, u tome prednjače samostojeći frižideri za vino. Morate samo obezbjediti najmanje 20 cm sa svake strane zbog protoka vazduha.

­

Tipovi frižidera za vino

Postoje tri tipa frižidera za vino:

Samostojeći frižideri za vino – vinske vitrine

Ovi frižideri su dizajnirani da stoje samostalno i ne mogu se ugraditi u neki dio kuhinje. Frižideri su osmišljeni tako da imitiraju uslove u profesionalnom vinskom podrumu. I namjenjeni su za dugotrajno čuvanje i održavanje vina. Postoji jedno pravilo, oko frižidera i sa zadnje strane mora postojati slobodni prostor jer postoji mogućnost da se pregrije ako sve strane budu zatvorene.

Samostojeći frižider za vino

Potpuni integrisani frižideri za vino

Dizajnirani su da se uklope u bilo koji slobodni prostor. Topli vazduh se kao kod prethodnih izbacuje kroz zadnji dio frižidera tako da mora biti ugrađen odvodni kanal kako bi se obezbjedio pravilan protok vazduha. Njihova prednost je što stvaraju besprekoran izgled u svakoj prostoriji jer im je dizajn zaista lijep.

Ugradbeni frižideri za vino

Ova vrsta fižidera je veoma slična samostojećim frižiderima. Oni imaju ugrađene ventilacione otvore na prednjoj strani i otvore koji se nalaze ispod jedinice. Oni uvlače hladan vazduh i izbacuju topao, pa oko njih ne treba ostavljati preveliki prostor, dovoljno je od 0,25 cm do 0,5 cm. Ugradbeni frižideri se nalaze ispod pulta i različite su veličine, postoje oni koji mogu da drže i preko 200 boca vina. Sve zavisi od vaših potreba.

, , , ,
Takođe pogledajte