Od raskošnog pakovanja do sveprisutnosti u pop kulturi, Cristal Champagne postao je sinonim za luksuz. Imenuje se u pesmama bezbrojnih izvođača od A$AP Rokija, preko Drejka do Lane Del Rei, a neke boce dragocenih mehurića čak mogu da se uzdignu do cene od skoro 26.000 dolara. Ako se pitate da li je moć ovog šampanjca opravdana, pročitajte 10 stvari koje bi trebalo da znate o Cristalu.

CRISTAL JE NAJPRE NASTAVLJEN ZA RUSKOG CARA.

Cristal je prvi stvorio Louis Roederer za Aleksandra II 1876. Kako je Rusija postala manje stabilna i Aleksandar se plašio ubistva, on je naredio da se njegov šampanjac flašira čist i sa ravnim dnom kako bi se osiguralo da bombe nisu stavljene u ispust ispod boca. Nakon što je vladavina careva okončana Ruskom revolucijom 1917. godine, Roederer je nastavio sa proizvodnjom šampanjca, koji je na kraju 1945. godine došao na komercijalno tržište za „obične ljude“ (iako je Cristal daleko od uobičajenog pića).

TO JE PORODIČNI POSAO.

Cristal ostaje u porodici Roederer do danas. Imanje trenutno nadgleda Frederic Rouzaud, sedma generacija porodice. Ovo čini Louis Roeder najvećom nezavisnom i porodičnom kućom šampanjca na svetu.

KVALITET IZNAD KVANTITETA.

Cristal ima godišnju proizvodnju od oko 300.000 do 400.000 boca. Ovo je prilično mali broj, kada se uporedi sa drugim vrhunskim brendovima poput Dom Perignona koji proizvode oko pet miliona boca godišnje.

UVEK JE VINTAGE.

Cristal odležava u podrumu šest godina, a zatim se čuva još osam meseci nakon procesa uklanjanja taloga iz šampanjca. Vinova loza koja se koristi za uzgoj grožđa Cristal takođe je stara – mora imati najmanje 25 godina, ali neke imaju i 60 godina. Što je loza starija, to je manje rodna, što doprinosi retkosti Cristala.

CRISTAL PREFERIRA STARU ŠKOLU.

U nastojanju da se vrati tradiciji i učini proizvodnju šampanjca što organskijom, Louis Roederer je 2000. započeo biodinamičku poljoprivredu. Ne samo da je kompanija obustavila upotrebu pesticida u svojim vinogradima, već je i zemlju obrađivala konjima.

CRISTALOVA VEZA SA KRISTALIMA NADILAZI SVETLUCAVI IZGLED.

Cristalove boce su se nekada pravile od olovnog kristala.

NJEGOVO ZLATNO PAKOVANJE NIJE SAMO ZA POKAZIVANJE.

Cristalovo zlatno pakovanje ima istorijske korene – u 19. veku je korišćen sistem kodiranja boja za označavanje kvaliteta šampanjca. Nije iznenađujuće što se zlato koristilo za označavanje najvišeg prestiža. Ali postoji i naučni razlog za ovo pakovanje. Sjajni celofan je zapravo anti-UV, koji štiti čisto flaširano vino od štetnih sunčevih zraka koji brzo mogu skuvati vino.

TOLIKO JE DOBAR DA KRŠI PRAVILA EKONOMIJE.

Godine 2002. Cristal je kršten sa savršenim rezultatom od 100 bodova iz časopisa Vine & Spirits Magazine, što je praktično nemoguć podvig čak i za najprestižnija vina. I tu se ne zaustavlja. Cristal se smatra Veblenovim dobrom, ekonomskim izrazom koji opisuje proizvod sa potražnjom proporcionalnom visokoj ceni, čime je u suprotnosti sa zakonom potražnje. Ove visoke cene određuju proizvode kao statusne simbole i znake luksuza. Drugim rečima, žeđ je stvarna.

TUPAK JE DAO CRISTALU SVOJ ŽIG ODOBRENJA.

Čak je i Tupac voleo ovu stvar. Zloglasni reper stvorio je koktel „Thug Passion“ koji kombinuje Cristal sa likerom Alize Gold Passion.

ZAJEDNICA REPA I HIP-HOPA BOJKOTOVALA JE CRISTAL.

Kao i mnoge druge poznate ličnosti, Jai-Z je nekada bio velika pristalica Cristala. Međutim, stvari su se promenile 2006. godine, kada je Frederic Rouzaud dao izjavu osuđujući pozitivan prijem brenda u hip-hop zajednici. Usledila je upitna izjavu „ali šta možemo učiniti? Ne možemo zabraniti ljudima da ga kupuju“. Mnoge poznate ličnosti, uključujući i Jai-Z-a, komentare su smatrale rasističkim i obećale su da više nikada neće piti, služiti ili promovisati Cristal u bilo kom od svojih klubova. Jai-Z je kasnije u znak odmazde stvorio vlastiti luksuzni brend šampanjca – Armand de Brignac (poznat kao As pik).

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 11.10.2021. https://vinepair.com/articles/10-things-didnt-know-cristal-champagne/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte