Čak i ako niste lično otvorili bocu, verovatno ste čuli za Dom Pérignon. Ime priziva luksuz i prepuštanje: čuven oblik boce i antikvarni dizajn etikete brenda znak su da će uslediti dobar provod, ali koliko dobro zaista poznajete ovaj klasični šampanjac?

Ovih 15 činjenica će svakoga uveriti da ste stručnjak za Dom Pérignon.

DOM PÉRIGNON JE ŠAMPANJAC, A NE ŠAMPANJSKA KUĆA.

Dom Pérignon je prestižni cuvée, ili tête de cuvée, i on je najfiniji šampanjac koji proizvođač pravi.

DOM PÉRIGNON PROIZVODI MOËT & CHANDON.

Časna kuća šampanjca stvorila je Dom Pérignon 1921. godine kao svoj najfiniji cuvée. Berba je puštena u prodaju tek 1936. godine. Originalno proizveden od vintidž Moët & Chandon, brend prelazi na izuzetno jedinstvenu proizvodnju vina Dom Pérignon u četrdesetim godinama prošlog veka.

VINO JE DOBILO IME PO BENEDIKTANSKOM MONAHU KOJI JE ŽIVEO U ŠAMPANJI.

Dom Pierre Pérignon bio je monah iz 17. veka koji je živeo u opatiji Otviler, gde je bio i upravik podruma. Verovao je da naporan rad približava monaha Bogu, što je pokrenulo njegov san o stvaranju „najboljeg vina na svetu“.

PRIČA DA JE DOM PÉRIGNON STVORIO ŠAMPANJSKU METODU? TO JE MIT.

Dodavanje šećera u vino za pokretanje druge fermentacije dokumentovano je šest godina pre nego što je Dom Pérignon uopšte ušao u opatiju u Otviler. Pérignon je, međutim, odgovoran za nekoliko važnih inovacija u proizvodnji šampanjca, poput razvoja proizvodne tehnike kojom se od crnog grožđa dobija belo vino, a mešanjem grožđa dobija vrhunsko vino.

UPRKOS SVOM PRESTIŽU, DOM PÉRIGNON SE NE MOŽE OZNAČITI KAO GRAND CRU ŠAMPANJAC.

U Šampanji su samo neki vinogradi klasifikovani kao Grand Cru, a šampanjac se mora praviti samo od grožđa iz ovih vinograda kako bi se kvalifikovao kao Grand Cru šampanjac. Dom Pérignon se pravi od grožđa iz vinograda Grand Cru, ali svaka mešavina uvek uključuje grožđe sa originalne parcele u opatiji Otviler, koja je klasifikovana kao Premier Cru voće.

DOM PÉRIGNON JE UVEK VINTIDŽ ŠAMPANJAC.

Svako flaširanje Dom Pérignon šampanjca sadrži samo grožđe iz jedne godine, pokazujući jedinstvene karakteristike te berbe. Dom Pérignon ne proizvodi ne-vintidž vino, dajući prednost kvalitetu nad količinom.

NEKE GODINE UOPŠTE NEMAJU DOM PÉRIGNON.

Vinsent Šaperon, trenutni šef vinskog podruma Dom Pérignon, proizvodiće i puštaće u prodaju samo vino pravljeno od berbi koje će odležavati duže od 20 godina. Ako uslovi uzgoja nisu povoljni za proizvodnju visokog kvaliteta, berba neće biti ponuđena. Obično samo šest berbi svake decenije zadovoljava visoke standarde kompanije.

DOM PÉRIGNON JE UVEK MEŠAVINA PINO NOARA I ŠARDONEA.

Dok se procenti menjaju od berbe do berbe i svaki prinos je jedinstven, vino se uvek zasniva na ove dve ključne vrste grožđa. Odnos je obično negde između 50/50 i 60/40, favorizujući jednu ili drugu vrstu u zavisnosti od profila ukusa sezone.

DOM PÉRIGNON TREBA DA ODLEŽI NAJMANJE 7 GODINA. NEKI SE OSTAVLJAJU DA ODLEŽE I MNOGO DUŽE.

Dom Pérignon tri puta objavljuje svaku svoju berbu. Prvo izdanje je tipično staro oko 9 godina, drugo oko 18, a treće oko 25. Ovo odležavanje na talogu daje vinu složenost i bogatstvo. Većina boca Dom Pérignon šampanjca su boce prvog izdanja, ali ako boca ima „P2“ ili „P3“ na foliji, znaćete da je to drugo ili treće plénitude izdanje. Godišnje se proizvede približno 5 miliona boca Dom Pérignon šampanjca, a brend je ukazao da rezerviše više boca za dugotrajno starenje kako bi zadovoljili potražnju.

DOM PÉRIGNON PRAVI I ROZE VINA.

Dom Pérignon roze, prvi put proizveden 1959. godine, često je skuplji od njihovih standardnih boca. I jedno i drugo su vintidž mešavine pino noara i šardonea.

SAVET ZA POSLUŽIVANJE: NIKADA NE OTKLANJAJTE FOLIJU OKO ŽIČANOG KAVEZA BOCE ŠAMPANJCA DOM PÉRIGNON.

Boca ima tradicionalnu starinsku foliju koja treba da ostane da prijanja uz bocu. Umesto toga, samo povucite jezičak kroz foliju i uklonite kavez kao da folija nije tamo.

DOM PÉRIGNON VAŽI ZA LEGENDU U MUZIČKOM SVETU.

Hip hop i rep umetnici, uključujući izvođače kao što su Drake, Future, Nas, Little Shawn, Notorious B.I.G., 50 Cent i Tribe Called Quest, odaju počast legendarnom penušavcu u mnogim numerama.

PRINCEZA DAJANA I PRINC ČARLS NAZDRAVILI SU SVOM BRAKU ŠAMPANJCEM DOM PÉRIGNON.

Kraljevski par sipao je berbu iz 1961. u čast godine rođenja mlade na svom venčanju. Prijavljeno je da je za taj događaj isporučeno 99 flaša i da su sve konzumirane.

DŽEJMS BOND ZNA ČINJENICU ILI DVE O KLASIČNOM VINTADŽ DOM PÉRIGNON ŠAMPANJCU.

Dom Pérignon se pojavljuje u dva filma o Bondu, pa čak i u “Operaciji svemir” Ijana Fleminga. Agent 007 aludira na svoju sklonost berbi iz 1953. u filmovima “Doktor No”(gde takođe koristi bocu iz 1955. kao oružje) i “Goldfinger”.

LENI KRAVIC JE INSPIRACIONA SNAGA ŠAMPANJCA DOM PÉRIGNON.

Godine 2018., Leni Kravic se pridružio Dom Pérignon timu kao prvi globalni kreativni direktor i fotograf brenda. Muzičar je dizajnirao patiranu, kovanu metalnu etiketu za bocu u ograničenom izdanju kako bi upotpunio brendovo roze vino, kao i posebnu futrolu za vintidž magnum boce iz 2008. koja može da služi i kao svećnjak. Vrhunac saradnje je sto sa skladištem za čuvanje čaša za šampanjac, boca i posude za led.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/articles/14-facts-dom-perignon-champagne/

 
, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte