Kaberne sovinjon je najpopularnija sorta crnog grožđa u Sjedinjenim Državama, i to sa dobrim razlogom: sa aromama koje se kreću od zelene paprike do crne trešnje i kože, svestran je i može se upariti kako sa finim sušenim odreskom tako i sa testeninom koju ste sprčkali za večeru tokom radne nedelje. I dok se u mlađim kaberne sovinjonima uživa zbog njihove odvažne kiselosti i tanina, oni koji preferiraju blaža, suptilna crna vina pronaći će mnogo toga što će voleti u starijim berbama.

Naravno, sa popularnošću dolazi široki spektar proizvođača i cena, što može učiniti biranje prave boce posebno izazovnim.

Da bismo vam pomogli, okupili smo najbolje kaberne sovinjone koje smo probali u poslednjih šest meseci. Sva vina na ovoj listi su ocenjena ocenom 4+ ili višom u našoj recenziji vina, a poređena su prema oceni i ceni. Postoji nekoliko vina koja su vredna razmetanja novcem, ali se većina udobno uklapa u raspon od 20 do 50 dolara, a postoje i neke iznenađujuće ponude koje dokazuju da se u odličnom kaberne sovinjonu može uživati sa bilo kojim budžetom.

Evo 25 najboljih kaberne sovinjona koje trenutno možete kupiti, sa recenzijama šefa degustacionog tima VinePair-a, Kejt Bivers.

Chateau Batailley Grand Cru Classé 2015 (5+) (81.00 $)

Ovo je vrhunsko vino iz Pojeka (Pauillaca) i košta manje od 100 dolara! Osećam da ovo vino ima dušu u kojoj, kada natočite čašu,možete da uživate. Duboko je, punog tela i izuzetno elegantno. Kiselost je savršena, a isprepleteni tanini drže zajedno njegovu besprekornu strukturu. Nos je deskriptor, sigurno oseća – crnu ribizlu, kožu, tobako, beli biber – ali sve što je važno je zbir ovih elemenata koji se spajaju i fizički utiču na vaše držanje dok ga konzumirate. Ova boca je razlog zašto se mi ljudi zaljubljujemo u vino, apred njim su godine u kojima će još uznapredovati.

Clos du Val Winemaker’s Signature Series Three Graces Red Blend 2016 (5+) (170.00 $)

Nasleđe dobrog vina u dolini Napa ovde se veoma neguje. Ovo je neverovatna boca sa tajanstvenim aromama tamnih bobica i dimljene soli. Što se tiče strukture, to je definicija punog tela sa glatkim taninima koji se dalje sklapaju u vino. Ovo je vino koje vam pogađa nepce i ne možete a da ne zastanete i uživate u trenutku pre nego što popijete sledeći gutljaj. Skuplje je od para AirPod-ova, ali Bože, ala je čudesno.

Long Meadow Ranch Farmstead Cabernet Sauvignon 2018 (5) (31.00 $)

Ovo je jedan od najuravnoteženijih kabernea iz doline Napa koje sam probala u poslednje vreme. Ljudi, bacite svoj novac na ovo vino ako volite taj izuzetno uravnotežen stil, bez opasnosti da vas ošamare ukusi hrasta i vanile. Voće je u fokusu, a tanini su utkani u vino. Mlado je i može da stari, ali sada je u punom sjaju! Ako ovo vino morate da kupite na internetu, pošto nije široko dostupno, slobodno to učinite. Počastite sebe i dobre prijatelje.

Niner Wine Estates Cabernet Sauvignon 2016 (5) (35.00 $)

Ovo je veliki, odvažni kaberne sa bogatom kiselošću koja i na samim nepcima izaziva veoma čulan užitak. Pomalo je lagan za kalifornijski kaberne i ima nežni miris koji će vas podsećati na kupine i zemlju. Tanini su prisutni, ali su neprimetno integrisani, čineći čvrst okvir. Ovo je vino koje pijete sa dobrim prijateljima uz veliki odrezak.

Gundlach-Bundschu Estate Vineyard Cabernet Sauvignon 2016 (5) (43.00 $)

Ovo vino odaje utisak stare kalifornijske škole. Duboko je i puno duše, sa finom količinom hrasta i visokim procentom alkohola, a ipak je sve u harmoniji. Struktura je odlična, sa klasičnim aromama crne ribizle, napuklog crnog bibera i tanina koji su stručno utkani u telo. Ovaj Kalifornijac je vino dobrodošlice, privlači vas i ljubazno vas pita da li imate lep, mermerni odrezak za pečenje.

Château Rauzan-Ségla “Segla” 2012 (5) (52.00 $)

Ovo je odličan bordo koji će vam pomoći da uđete u ovu vinsku regiju bez gubitka novca za kiriju. Istovremeno je moćan i elegantan, sa lepom gustinom na nepcu, uravnoteženom kiselošću što pruža potpuni užitak. Mirisom će vas podsetiti na balzamik prošaran biberom i kompot od šumskog voća. Na nepcu je ukusna nota tatarskog bifteka sa kojom bi verovatno trebalo da ga uparite.

Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2016 (5) (59.00 $)

Kalifornijski kabernei su vrlo moćni u današnje vreme, ali im nedostaje elegancije. Ovo vino je slično po ceni, a jedno je od najmoćnijih, a ipak elegantnih vina iz Nape. Snaga ovog vina leži u dubini voća i dobro integrisanom taninu, čineći odvažnu strukturu. Elegancija se nalazi u živopisnoj kiselosti koja vijuga kroz vino, omogućavajući vam da doživite klasične arome kaberne sovinjona: šljivu, kupinu i napukli crni biber. Na nepcu su ova dva elementa u harmoniji, dodajući notu crne ribizle. Tanin se hvata za ivice, ostavljajući voću da se mirno slegne na nepcu. Ovo vino je posebno i dostojno noći sa dobrim prijateljima.

Jordan Winery Cabernet Sauvignon 2015 (5) (66.00 $)

Ovo vino je pomalo čudno kada ga otvorite, ali, potpuno se otvori nakon provetravanja. Vrlo je ukusan kaberne; možete omirisati klasične stvari poput kupine i napuklog crnog bibera, ali će vas takođe podsećati na miso i tart balzamik. Zatim, na nepcu, sve se slaže, usklađujući se u prelepi, puni, slasni, kaberne pun duše koji je dostojan Doline koja stoji na etiketi.

Freemark Abbey Sycamore Vineyard Cabernet Sauvignon 2015 (5) (146.00 $)

Ovo vino pokazuje punu snagu kaberne sovinjona iz Nape. Mračan je i zaslužuje opise kao što su: guste arome moke i kupine sa blagim naznakama belog i crnog bibera. Sve ovo znači da je ova boca neverovatna. Daje rustikalnu notu na nepcu koja će smekšati tek nakon otprilike godinu dana. Ako ćete potrošiti ovoliko novca na Napu, razmislite o ovoj boci i kupite najskuplji komad mesa koji možete sebi da priuštite.

Cecchi La Mora Maremma Toscana 2015 (5-) (13.00 $)

Uspeh ovog vina leži u njegovoj ceni. Ne možete često pronaći ovako izbalansirano i sjajno vino po ceni od 13 dolara, ali čoveče, ne da je dobra ova boca. Čine ga meka, plišana zrna merlota, u kontrastu sa prijatnim taninima i paprenim notama kaberne sovinjona. To je suvo crno vino, što znači da vas prvo pozdravi gorčina vina, a zatim i svo sjajno voće. Kupite sanduk ili dva ovog vina i imajte ga pri ruci za bilo šta; svi će ga obožavati.

Aia Vecchia Lagone Toscana IGT 2016 (5-) (16.00 $)

Dovođenje kaberne frana u ovu mešavinu čini čuda za vino. Ulepšava kaberne sovinjon i dodaje sočnost merlotu. Nos takođe profitira jer vino ima mirisne note trešnje i sveže iskopane zemlje, dajući mu lepu zemljanu notu, koja je puna, ali ne opterećuje. Ovo je savršeno vino za večeru sa porodicom, a možete ga poneti i na večeru kod prijatelja. Svima će se dopasti.

Rodney Strong Estate Vineyards Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2015 (5-) (21.00 $)

Ovo vino je zaista super, jer dobijate mnogo strukture i arome koje biste dobili od skupljeg kalifornijskog kabernea, ali plaćate pola cene. Nije teksturirano kao fino vino, ali ima mekani, dobro integrisani tanin, uravnoteženu kupinu i mirise olovke (grafita). Ulazi u nepce sa srednjom kiselošću, omogućavajući vam da sagledate njegovu široku dubinu. Za nešto više od 20 dolara ovo vino, uz odrezak, bi moglo činiti solidnu večeru tokom radne nedelje, a slagao bi se i uz fensi večeru sa prijateljima. Ima sve karakteristike američkog kabernea koji se mora dopasti publici.

Eberle Estate Cabernet Sauvignon 2017 (5-) (44.00 $)

Tako izbalansiran i prijanjajuć ukus čvrstog jezgra voća da ćete zaželiti da ga žvaćete. Tanini su i dalje pomalo ljuti u ustima, ali definišu okvir vina. Možete reći da će za par godina ovo vino zasijati kao superzvezda, ali je i sada lepo i sočno. Ispod 50 dolara je i nakon čaše definitivno prija leći na minut ili četiri. Ali takođe razmislite o tome da ovu odličnu bocu poklonite drugom ljubitelju vina ili čak da njom impresionirate roditelje.

Freemark Abbey Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (5-) (44.00 $)

Sjajna stvar kod ovog vina je to što vas neće koštati previše, a i dalje dobijate ozbiljni vajb kalifornijskog kabernea. Ova boca još uvek stari, ali trenutno pokazuje neke sjajne stvari. Ima lepo gusto voće, sa klasičnim aromama koje će vas podsećati na trešnje (možda čak i brusnice), na šumu u oktobru i na dašak mrvljenog crnog bibera. Tanini su mladi i suvi, ali stvaraju lep okvir za voće. Tako je lepo, uravnoteženo vino, te je dušu dalo za poklon kojim ćete impresionirati šefa ili možda tazbinu.

Domaines Barons de Rothschild Lafite Legende R Pauillac 2015 (5-) (48.00 $)

U redu, skupo je, ali hej, zato smo ovde – da bismo vam pomogli da uživate u kupovini. Ova boca je široko dostupna i odličan je primer sjajnog Pojeka (Pauillaca). Vina iz ove podregije Bordoa su zabavna jer su pitka idok su mlada, ali i kad odleže dugo. Nos oseća živahne arome koje će vas podsetiti na džem od kupina i sveže napukli crni biber, zajedno sa mirisom gvožđa koji dobijete od svežeg komada mesa. Nepce ima osećaj da bi prosto moglo da ga žvaće. Sočno je i ukusno, te moli za posni odrezak ili tanjir sa smrdljivim sirom. Podelite ga sa dobrim prijateljima koji vole ovakve stvari i bićete zvezda večeri.

Mazzei ‘Philip’ Rosso Toscana IGT 2014 (5-) (50.00 $)

Razne kul stvari su vezane za ovo vino. Čoveče, vino je dobilo ime po vinaru Filipu Tomasu Džefersonu, što je, priznaćete, kul. A kaberne sovinjon je ono što je dobri, stari Filip Macei bio zadužen da napravi. Za italijanski kaberne meko je i duboko, od dobrog tamnog ploda i sa lepim, čvrstim stiskom tanina. Ovo bi se slagalo sa odreskom, pa čak i sa velikom hrpom testenine sa crvenim i malo bolonjeze sosa. Uf!

Los Vascos Cabernet Sauvignon 2018 (4+) (10.00 $)

Ovde jednostavno ne možete pogrešiti. Vino košta 10 dolara,a skroz je solidno. Ukus voća je srednjeg intenziteta, a ni hrast se puno ne oseća. Kiselost je odgovarajuća, zbog čega nije preteško. Ej, mislim da bi trebalo da nabavite sanduk ovog vina kako biste ga imali pri ruci u trenucima spontanosti ili da ga izvučete kada se spremate za kuvanje, ležernu večeru ili čak opušteno veče uz picu. Definitivno je pravi izbor za sve prilike.

Taylors Wakefield Promised Land Cabernet Sauvignon 2018 (4+) (13.00 $)

Za manje od 20 dolara ovo je prokleti dragulj. Mekano je i bogato, sa utkanim taninom, koji dodaje svestranu strukturu. Zabavan miris klasičnog crnog bibera, ali sa sočnim šmekom koji će vas podsećati na kupine i espreso. Ako ste veliki ljubitelj roštilja, ovo je odlično vino koje možete ponuditi sledeći put kada ga budete pravili.

Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon 2016 (4+) (16.00 $)

Ako volite da imate vino pri ruci za slučaj spontanog okupljanja društva, evo dobrog za kupovinu sanduka ako ste ljubitelj crnog vina. Košta manje od 20 dolara, a ima pravi šmek kalifornijskog kabernea, ploda šljive i kupine, uokvirenih dobro utkanom strukturom tanina koja dovodi do izražaja miris crnog bibera. Lepo je znati da postoji vino koje je široko dostupno, neće probiti budžet i zadovoljavajućeg je ukusa.

Angelo Innocenti Cabernet Sauvignon 2017 (4+) (17.00 $)

Ovo je pakleno dobra stvar. Košta manje od 20 dolara i skroz je solidno. Punog je tela, ali mekano i ljutkasto, sa prijatnim zemljanim mirisima koji će vas podsećati na divlje kupine i šumu u oktobru. Nepce je glatko, a tanini koji se suše nisu ni primetni. Vino po ovoj ceni ne bi trebalo da bude tako složeno, ali evo nas. Ponesite ovo vino BILO GDE. Mislim, baš svuda. Roštilj, Netfliks pižama žurku, pica parti, burger parti, zabavu na bazenu, tematsko veče posvećeno vinu i siru. Ono, baš bilo gde. Zadovoljiće svačije ukuse.

Tenuta dei Sette Cieli ‘Yantra’ Toscana IGT 2018 (4+) (23.00 $)

Ovo je zabavna alternativa ako volite mešavine bordoa ili mešavine crnih vina. Srednjeg je do punog tela sa lepim plodovima. Intenzivni hrast na koji ste navikli se ovde neće osetiti, ali ćete dobiti veću složenost. Kiselost održava voćnu oporost tela u ravnoteži, što ga čini odličnim vinom uz posni odrezak.

Dueling Pistols 2016 (4+) (47.00 $)

Ovo vino je mekano i moćno. Ima slatko, sočno jezgro sa taninima koji su toliko utkani da ih nećete osetiti, ali ćete znati da su tu kad krenu da vam šapuću u finišu. Definitivno će se dobro uklopiti sa pečenom piletinom ili odreskom, ali prokletstvo, ne znam, to bi moglo oduzeti vinu njegovu fenomenalnost.

Galerie Wines ‘Plenair’ Cabernet Sauvignon 2016 (4+) (53.00 $)

Veliki je i hrastast. Plod je bogat i opor; zaista ćete coknuti. Tanini su isprva suptilni, ali onda se slegnu, dajući vinu lep dug završetak. Možda bi mu trebala još jedna godina u boci da se malo omekša, ali ovo je tipično vino koje ide uz crveni odrezak, te ga možete poneti roditeljima ili pokloniti šefu.

Taub Family Vineyards Rutherford Cabernet Sauvignon 2016 (4+) (56.00 $)

Ovo je takav klasični kalifornijski kaberne, ali još nije spreman. Jezgro voća je trenutno stidljivo i ne pokazuje svoju punu veličanstvenost bogate kupine. A ovi ludi tanini moraju da se smire na minut (u redu, možda pre na godinu dana) da bi ovo vino moglo da zablista. Ovo je odličan poklon za šefa (ili vas same) i kućnu večeru sa roditeljima.

Jamieson Ranch Vineyards ‘Versada’ Red 2017 (4+) (65.00 $)

Skupo je, ali uravnoteženo i vredi vašeg novca ako se upustite u ovaj trend crne mešavine u kojem se trenutno nalazimo. Ovo je moćno vino sa dobrom kiselošću i omekšanim taninima. Mlado je, ali je glatko i ukusno je. Ova boca ima harmoniju i prijaće mnogim nepcima, što je čini odličnim vinom za deljenje sa dobrim prijateljima.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/articles/25-best-cabernet-sauvignons-2020/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte