Dozvolite nam da vas ponovo upoznamo sa šardoneom. Okosnica francuske bele Burgundije i Šablisa, šardone je i dalje najpopularnije belo vino u Sjedinjenim Državama. Da, krajem 20. veka bio je na lošem glasu zbog prevelikog broja isuviše hrastastih „puterastih bombi“ koje se proizvode, ali sada je lakše nego ikad pre pronaći fantastične šardonee koji poštuju svestranost grožđa.

Da bismo pomogli u preobraćanju čak i najvatrenijih šardone skeptika, sastavili smo listu najboljih koje smo probali u prošloj godini. Sva vina sa ove liste su dobila ocenu 4+ ili veću u našim recenzijama vina i raspoređena su po oceni i ceni. Iznenađujuće, više od polovine vina sa ove liste je ispod 30, a nijedno nije iznad 100 dolara, što dokazuje da ne morate žrtvovati ukus radi pristupačnosti kada je u pitanju šardone. I da, za one koji vole puterasti ukus – ovde ima i sjajnih, velikih, hrastastih kalifornijskih šardonea.

Evo 25 najboljih šardonea koje trenutno možete kupiti, sa recenzijama šefa degustacionog tima VinePair-aKejt Bivers.

Rusack Vineyards Santa Barbara County Chardonnay 2017 (5+) (29 $)

Ovo je jedan od najboljih primera na tržištu kvalitetnih i svojstvenih sortnih karakteristika jednog od najpoznatijih vrsta grožđa na planeti. Znam da je to velika izjava, ali prokletstvo, ovo vino je baš dobro. Ovde je sve, i mislim sve, u harmoniji. Stavite reč „suptilno“ ispred reči: hrast, vanila, tost i puter; i to je tek početak mog pokušaja da vam prenesem njegovu veličanstvenost. Kiselost pomaže voću, a voće pomaže strukturi koja zahvata vaše nepce u medveđi zagrlj (ko ne voli medveđi zagrljaj?). Želite primer kako američki šardone može biti u skoro potpunoj ravnoteži, a da ne košta kao kuća? Izvolite; a za ovaj kvalitet, za 29 dolara ćete profitirati.

Rusack Vineyards Santa Catalina Island Vineyards Chardonnay 2017 (5+) (60 $)

Idem u Catalina Wine Mixer samo ako se poslužuje Rusack. Ovo vino je neverovatno. Besprekorno je uravnoteženo, elegantno i izražajno u svojoj suptilnosti. Zvuči pomalo poetično? Pa, prokletstvo, tako se osećam zbog ovog vina. Želim da se vozim amo-tamo kroz savršeno izbalansirane arome tostiranog svetlog hrasta i baš onoliko vanile koliko je potrebno. Želim da vičem sa krovova o savršenom odnosu kiselosti i tankog drvenog tanina i da prolijem suzu radosnicu zbog neverovatnog ukusa i osećaja na mom nepcu. 60 dolara? Dostupno samo na njihovoj veb stranici? Da, vredi.

Domaine Matrot Meursault-Charmes Premier Cru 2017 (5+) (99 $)

Ako ćete potrošiti stotku na belo vino, ovo vino bi trebalo da uzmete u obzir. Ovo je originalni stil šardonea koji je Novi svet pokušao da oponaša još od davnina, sa izbalansiranom vanilom i aromatičnim začinima koji ni u jednom trenutku ne preovladaju previše. Arome i osećaj u ustima koji ovo vino daje su baš onakvi kakvi treba da budu. Vino uzbuđuje nepce dodajući arome kruške i zelenih jabuka. Možda ćete imati problem sa deljenjem ove boce.

Bravium Russian River Valley Chardonnay 2016 (5) (20 $)

Ovo je odličan primer uzdržanosti kada je u pitanju ova vrsta grožđa. Šardone je veoma pokoran, te je odlično kada vinar istakne izuzetne karakteristike kako bi napravio jako lepo i osvežavajuće belo vino sa samo jednim poljupcem hrasta u obliku suptilnih aroma vanile. Osećaj u ustima neće vas opteretiti jer je količina alkohola, od 13.5 odsto, sasvim u redu. Primetna je velika kiselost koja podiže vino tako da dublje arome – nagoveštaj putera i malo muškatnog oraščića – ne opterećuju previše. To je pravi letnji šardone, a još je i bolji za početak dejta.

Gundlach-Bundschu Estate Vineyard Chardonnay 2018 (5) (25 $)

Kremasto, uravnoteženo i bogato – ovako se to radi. Kalifornija je poznata po svojim dobrim starim šardoneima sa teškim hrastom, intenzivnim zrnima vanile i visokim procentom alkohola, ali šta ako su sve ove stvari u stvarnom skladu? Imali biste ovo vino. Ravnoteža je ovde odlična. Hrast je mekan i dobro se igra sa kremastim osećajem u ustima. Kiselost je taman, a alkohol je vrlo dobro integrisan. Za manje od 30 dolara, ovo je jedno sjajno vino.

Talley Vineyards Estate Chardonnay 2016 (5) (26 $)

Šardone može biti tako zabavan kada je alkohol pod kontrolom. Ovo vino ima svu dubinu nekih poznatijih šardonea, ali uz suzdržanost i dobro zadržavanje kiselosti, možete uživati u spomenutoj dubini, a da vam vrelina ne izgori dlačice u nosu. Veoma je izbalansiran, sa lepim, sočnim, okruglim ukusom na nepcu i klasičnim aromama jabuka i krušaka pomešanih sa suptilnim notama vanile i onim fensi francuskim puterom napravljenim u bistroima. Ako ćete potrošiti skoro 30 dolara na šardone, zaslužujete ovakvu ravnotežu.

Cantina Kellerei Tramin Selections ‘Stoan’ 2017 (5) (33$)

Ovo vino me tera da vrištim i psujem. Tako je dobro. Od sorti koje su upotrebljene i zastupljene u mešavini, pa sve do aroma cvetova narandže Gevurctraminera. Ravnoteža na nepcu je besprekorna, sa dubinom i slanošću koji na momente daju osećaj oštrine, a na momente baršuna u ustima (reč koja se koristi za crna vina, ali dovraga, tu je), samo da bi vas na kraju pustila, a vi želeli još.

Domaine Matrot Saint-Romain 2017 (5) (33 $)

Ovde zaista ne možete pogrešiti. U potpunosti ima vajb Burgundije/Bona koje tražite u elegantnom belom vinu sa ovih prostora. Vina iz ovog područija nisu grand cru, niti premier cru, pa su i njihove cene lakše za progutati. Ima lep trpak miris od zrelog ploda kruške i ugodne vanile. Na nepcu se takođe odlično hvata, uz malo suvoće po ivicama. Ovo je odlično vino koje impresionira, a od kojeg nećete bankrotirati.

Big Table Farm ‘The Wild Bee’ Chardonnay 2016 (5) (43 $)

Koštaće vas, ali ovo vino je vredno toga. Ovo je lep, dobro zaokružen šardone napravljen sa suzdržanošću i fokusom. Osećaju se klasične arome kruške i jabuke, sa ugodnim prizvukom vanile. Ukus je smiren, jasan i nije opterećen visokim procentom alkohola ili prevelikom količinom hrasta. Ovo vino je divno i zaslužuje da ga podelite sa dobrim prijateljima.

Balletto Teresa’s Unoaked Chardonnay 2018 (5-) (18 $)

Ovo vino je neverovatno dobro za nešto što košta manje od 20 dolara. Oštro je i osvežavajuće, a ima veliku dubinu. Nema hrasta, pa dobijate punu ličnost Ruske reke bez drvenastog ometanja. Lepo se zadrži na nepcu i odaje utisak nečeg lepog i širokog. Želim da ovo vino ponesem sledeći put kad se sastanem s prijateljima da spremamo večeru i zalijem grilovanu piletinu i kukuruz na maslacu njime… čoveče.

Oberon Chardonnay 2018 (5-) (20 $)

Za 20 dolara dobijate veoma izbalansiran šardone koji vas neće udariti u glavu tonom hrasta i alkohola, već će vas uvesti u zagrljaj mekih zemljanih aroma koje će vas podsećati na breskve i asfalt nakon oluje. Odlično je vino za poklon ili utehu, ali je ujedno i boca koja će impresionirati roditelje. Svideće im se starinski vajb koji daje taman dovoljno hrasta, a vi ćete obožavati voćni i mineralni vajb. Dobrodošlicu vam želi novo vino za sve prilike.

VineSmoke Chardonnay 2017 (5-) (20 $)

Ovo vino je dostupno samo na njihovom veb sajtu (koji takođe promoviše njihove paketiće reznica vinove loze koji se mogu koristiti za grilovanje), a šardone je prokleto dobar. Ima dubinu i strukturu kako bi se slagao sa svime što bacite na roštilj – iako bi se piletina i povrće najbolje slagali – i dovoljno kiselosti da vam neće teško pasti pokvariti lep, sunčan dan za jelo. Sveže je i mekano sa suptilnim aromama koje će upotpuniti čar.

Niner Wine Estates Chardonnay 2018 (5-) (27 $)

Ovo je hrastasti kalifornijski šardone koji odiše harmonijom. Ako volite bogati puterasto-vanilasti ukus ovog grožđa, ovo je boca za vas. Ali ovde je razlika u tome što se sve te intenzivne karakteristike drže pod apsolutnom kontrolom ludo dinamičnom kiselošću. Odlična je boca za lagani popodnevni ručak poput domaćih sendviča sa piletinom i salatom uz tanjir sira, ili čak druženje uz zalazak sunca sa grilovanom piletinom i povrćem posutim morskom solju i kimom.

Fort Ross Vineyard Sea Slopes Chardonnay 2017 (5-) (27 $)

Zrelo, pikantno i kremasto – sve u jednom gutljaju ovog sjajnog vina. Ovo je vrlo osvežavajući šardone i neće vas opteretiti gomilom hrasta i topline. Meko je, sa živopisnom kiselošću, kao da je grožđe uzgajano na padini mora. Ima lep morski karakter koji je upotpunjen klasičnim aromama šardonea kao što su sveže narezane zelene jabuke i sočne kruške. Košta nešto manje od 30 dolara i vredi svake pare. I ispod poklopca sa navojem je, tako da polako, bez muke i nerviranja!

Rappahannock Cellars Chardonnay 2017 (5-) (28 $)

Ovo vino je dostupno samo na veb sajtu vinarije, ali je vredno vašeg vremena ako želite da upoznate vino iz Virdžinije. Ima pomalo hrasta, ali to se gotovo i ne oseti. Oseća se trpka aroma jabuke i oštar udarac na nepcu. Kiselost je živahna, a vino se podiže na nepce. Ovo vino je za dobre prijatelje i grickanje.

Sokol Blosser Estate Chardonnay 2018 (5-) (38 $)

Pa, ovo je zanimljivo. Ova boca daje osećaj vitkosti, prijanjanja i mineralne arome. Kaže „ne“ hrastu i vanili. Kaže „e to može“ za arome poput sveže narezanih zelenih jabuka i planinskog kamenja nakon kiše. Skupo je, ali je sjajna ideja za sledeći put kad pržite ribu ili za zalivanje pečene piletine.

Mayacamas Vineyards Chardonnay 2018 (5-) (58 $)

Ovakav bi ukus trebalo da ima bogat, kalifornijski šardone punog tela. Veličanstven je i lepljiv, sa značajnom količinom hrasta. Ali taj intenzitet ne preteruje i završava se lepim srednjim finišom (lepi se za vas, ali ne predugo). To je vrsta finog vina koje biste popili sa nekim dobrim prijateljima uz dobar tanjir sira. Uz njega možete slobodno pojesti više hrane, ali to može zauzeti suviše mesta na stolu. Sir, prijatelji, zalazak sunca i imate sve. Vredno je vaših dolara ako volite taj vajb kalifornijskog šardonea i žudite za ravnotežom.

Domaine Matrot Meursault-Blagny Premier Cru 2017 (5-) (80 $)

Dolazeći sa većih nadmorskih visina ovog regiona, ovo vino odiše mineralnom aromom više od ostalih sa ovih padina kamenitog tla. Rezultat je elegantno vino sa oštrom kiselošću koja je omekšana dodirom malolaktičke konverzije (proces u proizvodnji vina koji pretvara oštrije kiseline u kremasti puter mlečne kiseline). Ušećerene kruške i jabuke obiluju lepršavim aromama meke vanile. Na nepcu se oseća snažan stisak hrastovih tanina i pariraće obroku poput marinirane grilovane peradi, pa čak i običnom roštilju iz prodavnice.

Wente Vineyards Riva Ranch Chardonnay 2017 (4+) (20 $)

Ovo vino ima intenzivnu aromu, kao i svaki drugi šardone u Kaliforniji, sa tostiranom hrastastom vanilom i nešto putera. Ali ono što ga izdvaja je kiselost koja čisti vino, ne dozvoljavajući da vas te intenzivne arome opterete. Takođe, ima samo 13.6 odsto alkohola, što je sjajno. I pored svega toga ima taj stari dobri klasični puterasti šmek, ali je mnogo pristupačniji.

Calmere Estate Winery Chardonnay 2018 (4+) (25 $)

Po ceni, ovo vino opravdava očekivanja. Bogato je i puterasto, sa izvesnom suzdržanošću u aromama hrasta. Lepo se hvata za nepce, sa aromama koje će vas podsećati na vanilu i kokos. Sve ovo čini klasičan Napa šardone čiji vas intenzitet neće udariti u glavu. Lepo je, uravnoteženo i spremno za popodne na terasi uz nešto za grickanje.

I’M Wines Isabel Mondavi Chardonnay 2018 (4+) (25 $)

Čist, oštar i lepljiv je modus operandi ovog vina. Ima lepu ravnotežu i biće sjajan poklon ljubaznom domaćinu. Hrast je takođe uzdržan, što je odstupanje od norme u Napi. Odlična je boca koju možete poneti na porodični susret gde svačije nepce žudi za različitim ukusom.

Scott Family Estate Chardonnay 2017 (4+) (26 $)

Ovo vino prekriće vaše nepce. Kiselost je slaba, pa je težina postojana sa dugim, kremastim finišom. Ako volite bogate hrastatste arome i visok nivo alkohola u vašem šardoneu, ovo vino je za vas. Iako je intenzivno, vino je uravnoteženo i dobro bi poslužilo kao poklon za prijatelja koji organizuje večeru ili uz sir u kućnoj varijanti večere.

Domaine Louis Moreau Chablis 2016 (4+) (26 $)

Ovo je atraktivno vino koje će podići obrve nekome ko je navikao na hrastast šardone. Ne oseća se hrast, oštro je i osvežavajuće, držeći se za dubinu ploda tik ispod površine. Arome limuna i belog cveća prodiru kroz vino i stižu do nepca. Živahni osećaj u ustima omogućava odlično uparivanje sa grilovanim mesom ili pečenom peradi, a lako će prevesti i ljubitelje hrastastih aroma u one koji to nisu.

Santa Barbara Winery Chardonnay 2018 (4+) (27 $)

Ovaj šardone je ludo osvežavajući. Miriše na medene dinje zalivene limunovim sokom. Ukus ima lepu dubinu sa hladnom slatkoćom, zbog velikog procenta alkohola, koja doprinosi uživanju u vinu. Ovo vino je sunce u boci i dovoljno je pristupačno da postane vino za opuštanje koje možete podeliti sa prijateljima. Čak bi se slagao sa zalaskom sunca i tanjirom sira.

Oceano Chardonnay 2017 (4+) (40 $)

Loze koje se koriste za pravljenje ovog vina vrlo su blizu okeana i to definitivno osetite u vinu. Izraziti slani vajb se oseti u mirisu i ukusu. Hrast je prilično intenzivan i bori se sa kiselošću za vašu pažnju, i skoro pobeđuje, uz arome vanile i putera. Sumirano, i dalje je dobro izbalansirano i lepo vino za zalazak sunca, posebno ako ste ljubitelj hrabrih kombinacija aroma.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/articles/25-best-chardonnays-2020/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte