Šampanjac je jedno od retkih vina koje se može uživati u bilo koje doba dana i noći. Jedini problem sa vrhunskim brendovima šampanjca je cena.

Na sreću, možete pronaći odličnu alternativu vrhunskim brendovima šampanjca koji su mnogo pogodniji za novčanik.

Evo 7 vrhunskih brendova šampanjca, zajedno sa nekoliko alternativa za one koji vole da idu utabanim putevima.

Najbolji brendovi šampanjca

Koliko treba da očekujem da ću potrošiti na brendirane šampanjce?

Šampanjac je zaštićena oznaka porekla za penušavo vino iz regiona Šampanj u Francuskoj. Zbog potražnje za ovim vinima, očekujte da ćete platiti 40 dolara za šampanjac. Ono što je iznenađujuće je da ima sjajnih penušavih vina iz drugih regiona često za mnogo manje novca!

Dom Perignon šampanjac

Dom Perignon je prestižni cuvee u vlasništvu Moet & Chandon (deo luksuznog konglomerata koji poseduje Louis Vuitton.) Dom Perignon stari najmanje 7 godina pre puštanja u prodaju kako bi se osigurala maksimalna ukusnost.

Dom nije jeftin, ali nije najskuplji brend šampanjca koji košta oko 170 dolara po boci.

U okviru budžeta?

J. Laurens Crémant de Limoux Brut (15 dolara) Ako tražite francuska fina penušava vina, pogledajte Cremant. Regije van Šampanje prave penušavo vino u Francuskoj, kao što su Cremant de Limoux ili Cremant de Bourgogne. Na primer, nalazimo da proizvođači kao što su Lucien Albrecht, J. Laurens i Martinolles nude veliku vrednost.

Veuve Clicquot šampanjac

Žuta etiketa Veuve Clicquot je možda najprodavaniji šampanjac na licu planete. Vino je omiljeno zbog svojih bogatih i prepečenih ukusa.

U okviru budžeta?

Roederer Estate “Anderson Valley” Brut Sparkling Wine (25 dolara)

Ako tražite finoću i kremastost mehurića, pogledajte kalifornijska penušava vina kao što je brut „Anderson Valley” kompanije Roederer Estate. Mnoga od ovih kalifornijskih vina su izuzetno slična po izgledu, svrsi i osećaju.

Ace of Spades Champagne

Lako je zanemariti popularni brend šampanjca Jay-Z-a, ali Armand de Brignac je prilično dobro napravljen. Ima kremastu finoću mehurića i note badema i narandže.

U okviru budžeta?

Ruinart „Blanc de Blancs“ brut šampanjac (70 dolara)

Ponekad se morate boriti protiv vatre vatrom. Ruinart je prestižni šampanjac, ali sa 70 dolara po boci, to je manje od polovine cene.

Bollinger šampanjac

Bollinger se proizvodi sa mešavinom napravljenom prvenstveno od Pinot Noir-a, ali kao belo vino. Ukusi bele trešnje i dima su češći u vinima napravljenim od crvenog grožđa.

U okviru budžeta?

Penušavo vino Schramsberg Blanc de Noirs (35 dolara)

Još jedno fino otkriće iz Kalifornije, Schramsberg pronalazi svoj Pinot Noir u Alekander Vallei i Carneros, CA. Malo je voćniji od Bollingera, ali sa istim dimljenim podtonom.

„Cristal“ šampanjac Luja Roderera

Cristal ima zlatnu nijansu i medene nijanse koje se zadržavaju u dugotrajnoj završnici. Cristal je prestižni stari šampanjac porodičnog Louis Roederera.

U okviru budžeta?

Bellavista Brut Franciacorta (35 dolara)

Franciacorta je italijanski odgovor na šampanjac. Iako je nešto manje zlatne boje od Cristal-a i jednostavnijeg na nepcu, stil je jednako bogat!

Perrier Jouet šampanjac

Perrier Jouet se nudi po vrednoj ceni za većinu šampanjca od oko 40 dolara po boci. Perrier Jouet ima ukus kruške i dašak kremastosti. Obično je nešto slađe od Veuve Clicquot.

U okviru budžeta?

Drusian Exra Dry Prosecco di Valdobbiadene (15 dolara)

Prosecco je prešao dug put od slatkog vina koje zadaje glavobolju. Ovaj Valdobbiadene Prosecco nagoveštava slatkoću dok održava čist, suv ukus.

Krug šampanjac 

Proces izrade i Kruga i Salona je ozbiljna investicija vremena. Odležavajući šampanjac daje više tercijarne arome kroasana i frangipana.

U okviru budžeta?

Ferrari Perle Nero Trento (100 dolara)

Postoji poseban region penušavih vina koji se nalazi u Trentino-Alto Adiđeu, iz kojeg se dobijaju neverovatna penušava vina. Zove se Trento DOC. Ferari je najpoznatiji proizvođač ovde koji svoja vina odležava duže vreme, ali ima još mnogo toga vrednog istraživanja!

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 9.8.2022. https://winefolly.com/tips/7-alternatives-to-top-champagne-brands/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte