Pogled na Pinot Noir i gde na svetu najbolje uspeva sa listom od 7 najboljih regiona Pinot Noira na svetu.

Prevrtljivo grožđe koje voli sumorno vreme

Pinot Noir kao grožđe je mnogo osetljiviji od Cabernet Sauvignona. Ima bledu boju u čaši i žustru kiselost. Sa tankim grožđem crne ljuske u čvrsto namotanim grozdovima bori se da skupi dragoceno sunce u dolinama u kojima najbolje uspeva. Od svih vinorodnih regiona sveta, Pinot Noir preferira područja sa dugim prolećima i jesenima. Ovi privremeni meseci proleća i jeseni donose i vinogradima Pinot Noira nevolje poput truljenja ili smrzavanja, ali vredi se dodatni napor kada je rezultirajuće vino tako složeno i zanimljivo.

Ukus regija Pinot Noira

Sa ukusima od brusnice do crne trešnje, Pinot Noir ima velike varijacije. Jedan od glavnih faktora koji utiče na ukus vina je odležavanje u hrastu. Dugo odležavanje u hrastu dodaje bogatstvo, aromama tanina i vanile, dok manje odležavanja hrasta omogućava da se projave jarki ukusi trešnje Pinot Noira. Regija utiče na Pinot Noir možda više nego na bilo koje drugo grožđe. Iz Francuske je Pinot Noir rustikalan, zemljast i kiseo. Sonoma je bujna sa bogatim ukusima crne trešnje i više alkoholna od francuskog Pinot Noira. Evo šta možete očekivati od različitih regiona koji proizvode Pinot Noir:

Argentina

Ovo je potpuno novo rastuće područje uz reku Rio Negro u Argentini. Cena ovih vina obično iznosi od 15 do 25 američkih dolara, a imaju puno ukusa začina i crne trešnje. Argentinski Pinot Noir donosi sunce u čaši, i kada ga nema napolju!

Kalifornija

Vruće područje za uzgoj Pinot Noira, ova vina dobijaju ukus crne trešnje i maline. Vina Sonoma sa skupljim cenama imaju tendenciju da duže vreme dožive francuski hrast koji dodaje ukus vanile. Budući da je Sonoma popularna, očekujte da ćete platiti oko 30 dolara. Sonoma Pinot Noir je sjajan u hladnim večerima prolećnog dana.

Francuska

Burgundija je poznata kao prvobitno područje uzgoja Pinot Noira, tako da su ova vina veoma tražena. Vina uvodne vrednosti sa ovog podneblja imaju trpke ukuse višnje i zemlje sa zelenom notom. Oni su jedno od najtežih vina u kojima se može uživati nakon što se popije američko vino, ali kad to jednom učinite, biće divno. Potražite primier cru (1er cru) Burgundiju čija je početna cena oko 34 dolara. Vino kišovitog dana za razmišljanje.

Nemačka

Velika vina Pinot Noir (zvana Spatburgunder) iz Nemačke potiču iz regije koja se zove Ahr, koja je toplija od ostalih vinskih regija u Nemačkoj i u kojoj Pinot Noir može da sazri sa ukusima sličnim šljivi, zemlji i voću. Nemački Pinot Noir imaju početnu cenu od oko 13 dolara i savršeni su za piće odmah kada sunce provali kroz oblake.

Italija

Severnoitalijanski Pinot Noir, zvani Pinot Nero, ima slične zemljane note kao u Francuskoj, ali postaju pomalo zreliji. Ova vina su tamnija, bogata i zemljana. Ovi italijanski primerci Pinot Noira imaju dobru vrednost za oko 20 dolara, ali se kreću i do više od 70 dolara. Savršeno za sunčani prolećni dan.

Novi Zeland

Najtamniji pinoti sa Novog Zelanda potiču iz Centralnog Otaga i imaju završnu obradu višnje, začina za pečenje i ukusa nalik koka-koli. Pristojan Pinot Noir sa Novog Zelanda biće oko 25 dolara. Sa više snage u svom udarcu, Novozelandski Pinot Noir grejaće vas u kasnim popodnevnim satima u sivom danu.

Oregon

Voćno, svetlo i ukusa od brusnice i nara do tamne trešnje. Iako postoji prilično širok raspon intenziteta Oregonskog Pinot Noira u zavisnosti od toga koliko potrošite, vina koja počinju sa oko 20 dolara nisu previše složena i savršeni su u brzom, ali sunčanom danu.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/tips/pinot-noir-regions/

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte