Da li ste ikada primetili da dijeta ne vodi računa o vašoj vinskoj navici? Ozbiljno. Kako se može započeti i održavati zdrav način života ako potpuno uklonite vino? Takođe, da li je moguće piti vino i ostati mršav?

Na sreću, ovo je ogroman dokaz koji ukazuje na vino kao najzdraviji oblik pića ako se konzumira u umerenim količinama.

Evo 7 saveta kako da ostanete zdravi dok još uvek pijete vino.

7 načina da ostanete zdravi i pijete vino

Sledećih 7 saveta mogu vam pomoći da uživate u zdravoj ishrani koja uključuje vino.

  1. Upoznajte kalorije vina
  2. Zaradite čašu
  3. Nemojte piti pre nego što jedete
  4. Pijte suvo crveno vino
  5. Nemojte piti prekasno
  6. Trošite više na vino
  7. Pijte vino daleko od kuće

Razgovarajte sa doktorom: Kao prvo – svačija fiziologija je drugačija. Ako imate veliku težinu ili imate ozbiljno zdravstveno stanje, razgovarajte sa svojim lekarom o svom zdravlju.

1. Upoznajte kalorije u vinu

Većina vina ima negde od 92-175 kalorija po čaši.

Zanimljiva stvar u vezi sa kalorijama alkohola je da naša tela drugačije vare etanol. Višak etanola šaljemo u složeni metabolički proces koji uključuje našu jetru, koja na kraju oslobađa sirćetnu kiselinu koju telo obrađuje (takođe mi je mokrimo). Dakle, ne pretvaraju se sve te kalorije u energiju.

Naravno, važno je napomenuti da je svačija fiziologija različita: žene, Azijci, Indijanci i Inuiti luče manje alkohola od muškaraca bele rase.

Ono što je čudno je da ako pijete više nego što možete da metabolišete, manje je verovatno da ćete apsorbovati kalorije. To ne znači da možete izaći i popiti bocu vina, to samo znači da su kalorije alkohola malo popustljivije nego recimo… kalorije sladoleda.

Koliko je vina previše vina?

Obilno piće je oko 3+ pića za muškarca i 2+ pića za ženu dnevno. Učinite uslugu svom zdravlju i aklimatizirajte svoje telo na otprilike polovinu toga kao dobar primer umerenog ponašanja pri konzumiranju alkohola. Neki od najdugovečnijih ljudi na svetu piju otprilike ovoliko vina svakog dana.

2. Zaradite čašu vina pre nego što je popijete

Šetnja u ranim večernjim satima pomoći će vam da održite metabolizam, a takođe će usporiti impuls „potrebe za hranjenjem“ koji često imamo na kraju dana. Hodanje je prirodna dekompresija. Ova navika takođe može pomoći u smanjenju prekomernog pijenja.

Postavljanje vaše dijete za uspeh znači povećanje vašeg metabolizma. Ono što je zanimljivo u vezi sa vinom je da ono takođe povećava metabolizam za oko 70-90 minuta. Važno je da pijete vodu kada konzumirate vino i alkohol da biste održali ravnotežu vode u vašim ćelijama jer je alkohol diuretik. Primetićete da se pivo razlikuje od vina i da uzrokuje bubrenje ćelija.

„Muškarci i žene koji piju alkohol imaju tendenciju da imaju stabilnu telesnu težinu tokom decenije posmatranja u poređenju sa svojim vršnjacima koji ne piju, čija se težina povećava.” Prospektivna studija o unosu alkohola i promeni telesne težine među odraslima u SAD Pubmed.gov

3. Ne pijte pre jela

Pokazalo se da pijenje vina pre jela povećava apetit kada se konzumira 30 minuta pre jela, pa sačuvajte vino za obrok. Ako volite da kuvate i pijete u isto vreme, pokušajte da svoju čašu vina podelite na 2 porcije od po 3 unce.

Takođe, ako pijete vino na pun stomak, biće manje verovatno da ćete osetiti efekte i veća je verovatnoća da ćete apsorbovati sve povezane kalorije.

4. Pijte suvo crveno vino

Pokazalo se da crveno vino ima mnogo više antioksidansa od drugih vina. Obratite pažnju na nivo alkohola kada kupujete flašu i pokušajte da ga održite ispod 13,5% ABV.

5. Ne pijte prekasno uveče

Alkohol se u našem telu ponaša slično ugljenim hidratima, pa da pijete vino i ostanete mršavi, oduprite se da pijete prekasno. Takođe ćete moći da se kvalitetnije odmorite ako prestanete da jedete i pijete tokom dana od 20 do 20:30 – odnosno ako odete na spavanje oko 12 sati.

6. Potrošite više na bocu vina

Da bismo promenili svoje navike, moramo da cenimo stvari koje jedemo. Ako potrošite malo više na svoju flašu vina, to će vas podstaći da uživate u njoj tokom nekoliko dana. Možete lako da sačuvate svoje crveno ili belo vino u frižideru pomoću vakuum pumpe za zaptivanje vina. Penušava vina će trajati do 4 dana sa čepom za šampanjac.

7. Ne pijte kod kuće

Mi smo lenji, pa ako iskušenje nije u blizini, manje je verovatno da ćemo se prepustiti. Ako ste na strogoj dijeti, uklonite hranu i piće iz svoje kuće. Svakako, još uvek možete da popijete piće noću! Zašto ne prošetate do vinskog bara u komšiluku i sretnete prijatelja?

BONUS: vino kao afrodizijak

Malo vina bi moglo da vam pomogne da “postignete raspoloženje”. Mi nismo doktori, pa nam nemojte verovati na reč, već pogledajte činjenice:

  • Vino povećava protok krvi i izaziva topli osećaj peckanja na koži.
  • Etanol je inhibitor glutamata i usporava moždanu aktivnost – to će sprečiti ometanje! 

Ne treba vam mnogo za efekte, samo malo prskanje.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 11.8.2022. https://winefolly.com/lifestyle/drink-wine-and-stay-thin/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte