Barolo Italija

Barolo je crveno vino koje se proizvodi u regiji Pijemont u sjeverozapadnoj Italiji. Proizveden je od sorte grožđa Nebbiolo i poznato je po svojim složenim okusima i potencijalu dugog odležavanja.

Istorija ovog vina može se pratiti sve od ranog 19. vijeka, kada ga je prvi proizveo lokalni vinar po imenu Camillo Benso, grof od Cavoura. U to vrijeme vino se smatralo grubim i rustičnim, i konzumiralo se samo lokalno. Tek sredinom 19. veka, kada je kralj Karlo Alberto od Savoje posetio region i degustirao vino, ono je počelo da dobija priznanje i popularnost.

Danas je ono jedno od najprestižnijih italijanskih vina i priznato je kao “vino kraljeva, kralj vina”. Proizvodi se u pokrajini Cuneo, u opštinama Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba i La Morra.

Barolo Italija

Da bi bilo klasifikovano kao Barolo, vino mora biti napravljeno od 100% sorte grožđa Nebbiolo i mora odležati najmanje 38 mjeseci, od kojih najmanje 18 mjeseci odležava u hrastovim bačvama. Vino takođe mora imati minimalni sadržaj alkohola od 12%.

Proizvodnja ovog vina je veoma intenzivan i dugotrajan proces. Grožđe se ručno bere i pažljivo sortira, a fermentacija se odvija u periodu od nekoliko sedmica. Nakon fermentacije vino odležava u hrastovim bačvama najmanje 18 mjeseci prije nego što se flašira i pusti u prodaju.

Nebbiolo sorta grozdja

Poznato je po duboko crvenoj boji i složenom profilu okusa. Ima arome crvenog voća, ruže i katrana, te okuse trešnje, maline, tartufa i duhana. Vino ima visoke tanine i kiselost, koji mu daju snažnu strukturu i omogućavaju da odleži dugi niz godina. U stvari, ovo vino je poznato po svojoj sposobnosti da odleži decenijama i može poboljšati ukus i složenost tokom vremena.

Barolo vino dobro se slaže s raznim jelima, uključujući crveno meso, pečeno povrće i specijaliteti od tjestenine. Često se služi u posebnim prilikama i dobro se slaže s raznim sirevima.

Da zaključimo, Barolo je visoko kvalitetno, kompleksno crveno vino koje se proizvodi u regiji Pijemont u Italiji. Napravljen je od grožđa Nebbiolo i poznat je po svom potencijalu dugog odležavanja i bogatom profilu okusa. Riječ je o vrhunskom vinu u kojem uživaju poznavaoci vina širom svijeta.

Koja su najbolje ocijenjena Barolo vina ?

Postoje mnoga visokokvalitetna vina koja su dobila odlične ocjene od vinskih kritičara i publikacija. Neka od najbolje ocijenjenih vina Barolo uključuju:

  • Gaja “Sperss” – Ovo vino je dobilo brojna priznanja, uključujući savršenu ocjenu od 100 bodova vinskog kritičara Roberta Parkera. Napravljen je od grožđa uzgojenog u oblastima La Morra i Serralunga d’Alba i poznato je po svom intenzivnom, složenom profilu okusa.
  • Elio Altare – Ovo vino je također dobilo savršenu ocjenu od 100 bodova od Roberta Parkera i smatra se jednim od najboljih Barolosa na tržištu. Napravljen je od grožđa uzgojenog u oblastima La Morra i Barolo i poznat je po svojim elegantnim, nijansiranim okusima.
  • Giuseppe Mascarello – Ovo vino je dobilo brojne visoke ocjene od vinskih kritičara i smatra se jednim od najtradicionalnijih Barolosa na tržištu. Pravi se od grožđa uzgojenog u oblasti Monprivato u regiji Barolo i poznato je po svom klasičnom stilu starog svijeta.
  • Bruno Giacosa – Ovo vino je dobilo mnoga priznanja i smatra se jednim od najboljih Barolosa na tržištu. Pravi se od grožđa uzgojenog u oblasti Falletto u regiji Barolo i poznato je po svojim složenim, izbalansiranim okusima.
  • Massolino – Ovo vino je dobilo brojne visoke ocjene od vinskih kritičara i poznato je po svom elegantnom, profinjenom stilu. Proizvedeno je od grožđa uzgojenog u oblasti Serralunga d’Alba u regiji Barolo i poznato je po svom potencijalu dugog odležavanja.

Ovo su samo neki od primjera mnogih visokokvalitetnih vina Barolo koja su dostupna. Postoje mnoga druga izvrsna vina Barolo koja su dobila visoke ocjene od kritičara i vrijedi ih potražiti.

Najbolji način da pronađete neke od najbolje ocijenjenih vina Barolo je da posjetite sajt Vivino – Barolo vina.

Castiglione Falleto

Koja je razlika između Chianti i Barolo vina ?

Barolo i Chianti su dva različita crvena vina koja se proizvode u različitim regijama Italije. Postoji nekoliko ključnih razlika između ova dva vina:

  • Regija proizvodnje: Barolo se proizvodi u regiji Pijemont u sjeverozapadnoj Italiji, dok se Chianti proizvodi u regiji Toskana u središnjoj Italiji.
  • Sorta grožđa: Barolo se pravi od grožđa Nebbiolo, dok je Chianti napravljen od mješavine grožđa, uključujući Sangiovese, Canaiolo i Trebbiano.
  • Zahtjevi za odležavanje: Barolo mora odležati najmanje 38 mjeseci, od kojih je najmanje 18 mjeseci proveo u hrastovim bačvama, dok Chianti nema nikakve posebne zahtjeve za odležavanje.
  • Profil okusa: Barolo je poznat po svom kompleksnom, punom profilu okusa, s aromama crvenog voća, ruže i katrana, te okusima trešnje, maline, tartufa i duhana. Chianti je poznat po svojim svijetlim, voćnim okusima, s aromama trešnje, maline i ljubičice, te okusima trešnje, crvenog voća i začina.
  • Uparivanje s hranom: I Barolo i Chianti su raznovrsna vina koja se dobro slažu s raznolikom hranom. Barolo se dobro slaže s crvenim mesom, pečenim povrćem i izdašnim jelima od tjestenine, dok se Chianti dobro slaže s raznim italijanskim jelima, uključujući umake na bazi paradajza i meso sa roštilja.

Sve u svemu, Barolo i Chianti su dva vrlo različita vina koja se proizvode u različitim regijama Italije i prave se od različitih sorti grožđa. Iako oba imaju svoje jedinstvene karakteristike i profile okusa, oboje su visoko cijenjena i popularna vina u kojima uživaju ljubitelji vina širom svijeta.

Koju hranu je najbolje upariti sa ovim vinom?

Barolo je crno vino punog tijela koje se dobro slaže s raznim jelima. Posebno je prikladan za uparivanje sa jelima punog i intenzivnog ukusa, jer visoki nivoi tanina i kiselosti mogu pomoći da se balansiraju ukusi i mirisi hrane. Neki prijedlozi za uparivanje Barola s hranom uključuju:

Crveno meso: Barolo hrabri, složeni ukusi čine ga odličnim za crveno meso, kao što su govedina, jagnjetina i divljač. Visoki tanini vina doprinose omekšavanju bogatstva mesa, dok njegovi okusi trešnje, maline i tartufa nadopunjuju okuse mesa.

Pečeno povrće: Barolo odvažne arome čine ga dobrim spojem sa pečenim povrćem, kao što su korjenasto povrće, tikve i pečurke. Tanini i kiselost vina pomažu u balansiranju slatkoće povrća i otkrivanju njihovih okusa.

Specijaliteti od tjestenine: Barolov karakter punog tijela čini ga dobrim spojem za izdašna jela od tjestenine, kao što su lazanje, ravioli i tortelini. Okusi vina trešnje, maline i tartufa upotpunjuju bogatstvo tjestenine i umaka.

Sir: Barolo smjeli okusi čine ga dobrim spojem sa raznim sirevima, uključujući stari čedar, gorgonzolu i parmezan. Tanini i kiselost vina pomažu u balansiranju bogatstva sira i otkrivanju njegovih okusa.

Sve u svemu, Barolo je svestrano vino koje se dobro slaže s raznim jelima. Najbolje se servira uz bogata, krepka jela koja mogu izdržati njegove odvažne okuse i tanine.

, , , , ,
Takođe pogledajte