Definicija berbe

Berba vina je godina u kojoj je grožđe ubrano. Berba vina može u velikoj meri uticati na ukus i kvalitet, pre svega zbog vremenskih prilika koje utiču na vinovu lozu tokom vegetacije.

Na severnoj hemisferi (Severna Amerika i Evropa) sezona uzgoja grožđa traje otprilike od aprila do oktobra.

Na južnoj hemisferi (Argentina, Novi Zeland, itd.) sezona rasta je od oktobra do aprila (i datira se sa kasnijom godinom).

Vina bez datuma berbe: Non-vintage vino se pravi mešanjem više berbi. Non-vintage vina su poznata po svom doslednom, kućnom stilu i obično imaju dobru vrednost. Na primer, uobičajeno non-vintage vino je šampanjac koji je označen jednostavno kao „N.V.“

Šta definiše dobru ili lošu berbu?

Ako berba samo odražava vremenske obrasce regiona u datoj godini, šta onda berbu čini dobrom ili lošom? U suštini, odlučujuća karakteristika berbe je sunce. Sunčani dani daju grožđu najbolje šanse da dostigne punu zrelost i optimalan nivo zrelosti. Ako region ima previše kiše i oblaka, grožđe ne sazreva u potpunosti, može biti sklonije truljenju i bolestima i ima tendenciju da daje grožđe nižeg kvaliteta. Suprotno tome, ako je region previše vruć (previše dana iznad 92 ºF / 33 ºC) i sunčan, onda grožđe postaje suvo pre nego što potpuno sazre i dobijena vina mogu biti mlohava ili imaju gorke tanine.

Da li je to bila dobra berba?

Možete pogledati kartu berbi da biste videli mišljenja stručnjaka o berbama. Imajte na umu da ako je bila dobra berba u jednom regionu, možda neće biti u drugom. Takođe, odlična berba za crvena vina možda neće biti tako dobra za bela vina iz istog regiona.

Kako vreme utiče na berbu

Možete sami da shvatite da li je berba bila dobra ili loša tako što ćete identifikovati ključne karakteristike vremena u berbi.

Proleće: Prolećni mrazevi su uobičajeni u polukontinentalnoj klimi (poput Burgundije i Njujorka) i uništavaju useve pre nego što procvetaju. Oluja sa gradom može da otkine cvetove i pupoljke, smanjujući veličinu berbe ponekad i za 100%. Ove karakteristike ne moraju nužno umanjiti kvalitet osim ako značajno ne smanje dužinu vegetacije.

Leto: Vlažno vreme tokom leta (kao u Virdžiniji i Nemačkoj) izaziva gljivične bolesti koje će uništiti grožđe. Nasuprot tome, suša i izuzetno toplo vreme (kao u Kaliforniji ili Argentini) dovode do zaustavljanja rasta vinove loze dok se ne vrati hladnije vreme. Ove karakteristike mogu smanjiti kvalitet grožđa.

Jesen: Kiša u berbi nabubri grožđe, što dovodi do gubitka koncentracije ili truljenja. Hladno vreme usporava sazrevanje grožđa. Loše vreme u vreme berbe može u velikoj meri da umanji kvalitet berbe.

Inače, različite vrste grožđa preferiraju različite vrste klime. Na primer, rizling dobro raste u sunčanim predelima sa hladnim noćima. Kaberne sovinjonu je, s druge strane, potrebna suva, topla i sunčana klima da bi pravilno sazreo.

Kada je berba važnija

Godina berbe igra najveću ulogu u regionima sa najpromenljivijom klimom. Na primer, mnogi od severnijih vinogradarskih regiona Evrope (Francuska, Nemačka, severna Italija) imaju neke od najmanje predvidljivih vremenskih uslova. Evo gde treba da obratite pažnju na berbu:

Vina iz srednje klime: Manje predvidivi regioni rasta uključuju Francusku (npr. Bordo, Burgundija, Šampanja), severnu Italiju (Pijemont, Veneto, Lombardija, itd.), severnu Španiju, (Rioha, Rias Baikas) Nemačku, Novi Zeland, delove Čilea i Austrije.

Kada sakupljate vina: Kada kolekcionari kupuju vina, berba je važna. Dobre berbe daju grožđe koje je dobro sazrelo, sadrži znatan broj tanina i kiselosti (oboje funkcionišu kao pametan konzervans vina). Vrhunska crvena vina iz Bordoa, Burgundije, Pijemonta, Španije, Australije, Kalifornije i Južne Amerike iz dobrih berbi imaju najbolje prilike da postanu sve bolja sa godinama i, u ovom slučaju, određene godine berbe imaju ozbiljnu težinu. Za bela vina, berba utiče na potencijal starenja mnogih najboljih burgundskih belih i vrhunskih nemačkih rizlinga.

Kada je berba manje bitna

Koliko god je berba važna za neke regione i vina, nije toliko važna u drugim:

Vina iz predvidljive klime: Regije sa stalnim, sunčanim vremenskim uslovima za uzgoj grožđa pokazuju najmanju količinu varijacija berbe iz godine u godinu. Vina iz mnogih regiona sa toplim vremenom, uključujući centralnu Španiju, Portugal, Argentinu, Australiju, Kaliforniju i južnu Italiju, imaju tendenciju da proizvode vina sa doslednijim stilom iz godine u godinu.

Pristupačna vina velikih proizvođača: Kod komercijalnih proizvođača vina se prave prema brojevima. Nivoi alkohola, pH, ukupna kiselost, rezidualni šećer, između ostalih specifikacija, pažljivo se upravljaju/manipulišu kako bi se što je više moguće minimizirale varijacije berbe. Vina većih proizvođača su uglavnom dosledna iz godine u godinu.

Zašto kupiti pristupačno vino uz dobre berbe

Pametni potrošači znaju gde da traže najbolje ponude vina. Dobra berba je odlično vreme za kupovinu vrednog vina jer dobro grožđe koje dolazi u podrum zahteva manje posla (i manje stručnosti) za proizvodnju vina. Kao primer, crvena vina sa Sicilije i Sardinije iz 2014. nude ogromnu vrednost iz ove zvezdane italijanske berbe. Imajte na umu da, iako jedna berba može predstavljati katastrofu za crveno vino u regionu, niže temperature mogu podići letvicu za regionalno belo vino tako što će nadoknaditi oštru kiselost i živahne profile nepca.

Poslednja reč: Odmeravanja eksperata

Vodi se značajna debata o tome ko ima veći uticaj na datu bocu vina. Da li je to berba ili vinar? U prošlim danima, vina su bila na nemilosrdnoj milosti majke prirode. Međutim, u današnjim podrumima vođenim tehnologijom, vinar ima dosta modernih alata dostupnih za borbu i kompenzaciju za manje zvezdane vremenske cikluse. Od uvođenja specifičnih sojeva kvasca za protresanje aromatičnosti ili oblikovanja teksture nepca, do korišćenja reverzne osmoze za ukroćivanje povišenog nivoa alkohola i aditiva koji prilagođavaju komponente boje, vinarski pojas alata je prepun saveta i trikova.

U oba ekstrema, proizvođači su optuženi zbog prevelike manipulacije vinom kada ono malo govori o priči određene sezone rasta. Isto tako, dozvoljavanje vinu da otkrije koliko je berba bila izazovna bez intervencije u podrumu takođe donosi značajne kritike.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/deep-dive/wine-vintages-and-why-they-matter/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte