Burgundija je ime vinske regije u Francuskoj; međutim, većini nas je ime poznato ne zbog učenja geografije u srednjoj školi, već zato što je ona čuveni region koji proizvodi crvena i bela vina. Ova vina se smatraju najboljim koja se mogu kupiti novcem, zbog čega su jedna od najskupljih na svetu. Ali pre nego što objasnimo zašto toliko ljudi deli ovo mišljenje, ukratko ćemo objasniti crni i beli burgundac.

Crni burgundac je vino koje se pravi u Burgundiji u istočnoj Francuskoj stopostotnim korišćenjem pino noar grožđa. Tako je, crni burgundac je samo pino noar. Beli burgundac se takođe proizvodi u Burgundiji, ali pošto je belo vino, u potpunosti je napravljeno od šardone grožđa. To je to. Prilično jednostavno, zar ne?

Tokom vekova, Burgundija je postala poznata kao najbolja zemlja na svetu za proizvodnju pino noara i šardonea.

Dakle, sada kada smo razumeli da su i crni i beli burgundac jednostavno druga imena za pino noar i šardone, hajde da shvatimo šta ova vina čini poželjnijima od verzija pino noara i šardonea iz drugih delova sveta.

Ono što oba burgundska vina čini tako posebnim je to što je Burgundija, više nego verovatno bilo koja druga vinska regija na svetu, pod punim uticajem uslova sredine koji tamo vladaju. Terroir je doprinos atmosfere, što znači da kada popijete vino, potpuno osetite region u kome je vino napravljeno. Najjednostavnije rečeno, terroir je koncept da zemljište sa kojeg se uzgaja grožđe daje jedinstven kvalitet koji je specifičan za taj konkretan vinograd.

Kroz vekove, Burgundija je postala poznata po tome što je najbolja zemlja na svetu za proizvodnju i pino noara i šardonea, pa su iz tog razloga burgundska vina tako hvaljena. U stvari, smatra se da je kvalitet zemljišta toliko važan za stvaranje crnog i belog burgundca, da se unutar regiona Burgundije vinogradi klasifikuju po četiri nivoa, u zavisnosti od verovanja koliko je nečije zemljište za uzgoj grožđa izuzetno. Kada kupujete bocu burgundca, jedna od ove četiri klasifikacije biće označena na boci:

  • Grand cru – Ova klasifikacija je rezervisana za najbolje vinograde. Samo oko 2 procenta svih vinograda u Burgundiji dobija ovu klasifikaciju. Vina sa ovom klasifikacijom imaju najviše cene i kolekcionari vina ih agresivno gone.
  • Premier cru – Ova vina se proizvode iz vinograda za koje se i dalje smatra da su zvezdanog kvaliteta, ali samo mali korak dalje od grand cru vina. Ovi vinogradi čine oko 12 posto svih vinograda u Burgundiji, a mogu proizvesti i prilično skupa vina.
  • Seoska vina – Ovo su burgundci koji se proizvode od grožđa iz nekoliko vinograda u jednom od 42 sela Burgundije. Znaćete da je to seosko vino jer će ime sela iz kog grožđe potiče biti označeno na boci. Ova vina predstavljaju 36 posto svih burgundunaca. Vinogradi koji proizvode seoska vina mogu biti tik uz vinograde klasifikovane kao premier ili grand cru, ali iz nekog razloga ne dobijaju istu klasifikaciju. Zbog toga među seoskim vinima možete pronaći odlično vino za ne tako puno novca.
  • Regionalna vina – Konačno, regionalna vina smatraju se najnižim stepenom klasifikacije. Ovo su vina koja se stvaraju kombinacijom grožđa iz više vinograda iz različitih sela u Burgundiji, za razliku od seoskih vina. Kao takva, vina ove klasifikacije jednostavno će biti označena kao burgundsko vino. Ova vina predstavljaju 50 posto svih vina proizvedenih u Burgundiji i u ovoj klasifikaciji ćete pronaći izvrsna vina savršena za popiti upravo sada.

Uz sve ove klasifikacije, ne smemo zaboraviti da su, čak i na najnižem regionalnom nivou, sve to mirna vina napravljena u jednoj od najboljih vinskih regija na svetu. I crna i bela burgundska vina su vina koja su proslavila pino noar i šardone, pa vredi uživati u njima bez obzira na kategoriju koju kupujete.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/wine-101/guide-burgundy-wines/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte