Cabernet Sauvignon i Pinot Noir su dve najpopularnije sorte grožđa na svetu i ne mogu se više razlikovati. Koji je od ovih teških tegova bolji? Vivino istražuje.

Cabernet Sauvignon protiv Pinot Noira. Na neki način ova bitka nema smisla. Cabernet Sauvignon raste svuda i gotovo svi vole dobar Cabernet. Cabernet su moćna i smela vina koja u svaki gutljaj unose pun ukus. Pinot Noir, s druge strane, raste u manje regiona. Pinoti su elegantna i tanka vina i potreban je poseban kušač da bi cenio njegovu finoću. Drugim rečima, ove dve sorte grožđe međusobno ne mogu biti različitije.

Cabernet Sauvignon protiv Pinot Noira, međutim, ima smisla na druge načine. Ultimativno pitanje je koji stil vina je superiorniji. Elegantan ili smeo? Da li je to grožđe koje potiče iz Bordoa (Cabernet Sauvignon) ili Burgundije (Pinot Noir)? „Oba grožđa potiču iz svetskog merila za finoću vina: Francuske“, kaže istaknuti korisnik Vard Kadel. „Najviše cene vina širom sveta su one za crvene Burgundije i crvene Bordoe”.

Pa koje je grožđe bolje? Vivino je odlučio da malo istražuje, pogledavši kako su korisnici Vivino sajta i stručnjaci ocenili ovo grožđe. Evo šta su pronašli.  

Cabernet Sauvignon: Prikaz

Pinot Noir: Prikaz

Sve u svemu, Pinot Noir ima bolje ocene prema korisnicima Vivino-a, ali verovatno postoji osnovni razlog za to: Cabernet Sauvignon se često meša sa nekvalitetnijim crvenim vinima, pa ove mešavine pretežu u oceni korisnika po pitanju Caberneta. Kada pogledamo specifične regionalne vinske stilove, vidimo da Cabernet Sauvignon u stvari ima nešto više ocene. Leva obala Bordoa leva obala je u proseku ocenjena sa 3,86, u poređenju sa Burgundijom koja je u proseku ocenjena sa 3,75.

Među ljubiteljima vina postoji uverenje da je visokokvalitetni Cabernet Sauvignon uvek prilično dobar i dosledan. Pinot Noir je, tvrde oni, izbirljiviji. Pinot Noir je tanko vino i ako ima nedostataka, biće vidljivi. Međutim, kada vinari pogode Pinot Noir, neki entuzijasti kažu da može biti čaroban, prevazilazeći najbolje Cabernet. „Među ozbiljnim kolekcionarima postoji izreka: Svi putevi vode u Burgundiju“, kaže Christine Havens. „Evolucijski put vinopije je da polomi zub na Cabernetu i da kasnije pređe u Burgundiju. Moć i telo menjamo za nijansiranije ukuse i arome“.

Da bi testirali ovu ideju, u Vivinu su pogledali ocene vinskog advokata Roberta Parkera. Oni koriste sistem ocenjivanja od 50 do 100 bodova, gde sjajna vina dobijaju 90 i više bodova. Kako izgleda distribucija njihovih ocena Bordoa u poređenju sa Burgundijom? A šta kažu na kalifornijski Cabernet Sauvignon u poređenju sa kalifornijskim Pinot Noirom? Da li su Caberneti dosledniji od Pinota? Da li su Pinoti zaista uzvišeni?

Evo šta su pronašli:

Crveno Bordo protiv crvene Burgundije

Kalifornijski Cabernet Sauvignon protiv kalifornijskog Pinot Noira

Kao što vidite, Burgundije su daleko doslednije prema Robertu Parkeru, dobijajući srednju ocenu od 90 poena u odnosu na Bordoovih 89. Sa druge strane, kalifornijski Cabernet Sauvignon postiže srednju vrednost od 91 poena u poređenju sa kalifornijskim Pinot Noirom koji postiže srednju vrednost od 90 poena . Za početak, i Bordo i kalifornijski Cabernet su dobili daleko više ocena od 100 i 96+ poena. Ova distribucija je u suprotnosti sa stavovima da (1) najbolji od najboljih Pinot Noira prevazilaze Cabernet Sauvignone i (2) Pinot Noir je izbirljiv i može biti vrlo dobar ili veoma loš. Umesto toga, vinski advokat Robert Parker smatra da su Burgundije i kalifornijski Pinot Noiri konstantno dobri.

Pa koje je grožđe bolje? Izgleda da podaci favorizuju Cabernet Sauvignon; ili se bar čini da kažu da je najbolji Cabernet Sauvignon bolji od najboljeg Pinot Noira. „Verujem da će Cabernet izdržati test vremena i uvek se isticati“, kaže istaknuti korisnik Trei Villiams. “Definitivno postoji opaženo rivalstvo, ali to nije takmičenje. Cabernet odnosi prevagu”. 

Slučaj zatvoren? Ne baš. Grožđe se uostalom veoma razlikuje i udovoljava preferencijama ukusa različitih ljudi. Havens dodaje: „Nikad ne bih mogao da zamislim da je jedno bolje od drugog. Vino ne bi trebalo da bude „najbolje“, već da se radi o kušanju nečega na određenom mestu, u određeno vreme i uz određeni obrok ili sa određenim ljudima“.

Izvor: https://www.vivino.com/, Preuzeto 11.4.2021. https://www.vivino.com/wine-news/cabernet-sauvignon-vs-pinot-noir-which-is-better

, , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte