Vrste čaša za vino


Danas postoji veliki izbor čaša za vino, tako da pravi izbor može djelovati zbunjujuće a nekima i zastrašujuće. Postoje tanke i visoke čaše, male i velike, raznog oblika i dimenzija i lista se nastavlja u nedogled.

Pred kupcima je mnogo pitanja, da li su važne forma i funkcija čaše, da li je bitna veličina drške? Da li, nekim čudom, oblik čaše utiče na okus vina? U daljem tekstu ćemo se potruditi i odgovoriti na sva vaša pitanja i rešiti sve nedoumice

Svaka čaša za vino se sastoji od tri dijela:

 • Baza ili stopica – Drugi naziv za bazi je stopalo, funkcija ovoga dijela je da drži čašu i da ona bude stabilna.
 • Stabljika – Stabljika je funkcionalni dio koji korisnik drži. Ona povezuje bazu i posudu
 • Posuda ili balon – ovo je najvažniji dio – posuda drži vino. Pravilo je da se čaša napuni do najšire tačke posude.

Zašto je to bitno? Najšira tačka maksimizira kontakt vina sa vazduhom jer je prostor iznad potreban da bi se tu skupljale arome. Ovakva forma vam omogućava da vrtite vino, dodatno oslobađate arome i omogućava vam da osetite miris vina.


Čaše za bijelo vino

Čaše za bijelo vino su manje po visini i veličini posude od čaša za crveno vino. Takav oblik posude omogućava da vino bude bliže vašem nosu jer su arome bijelog vina dosta nježnije. Čaše za bijelo vino se dijele na nekoliko vrsta:

 • Čaše za Sauvignon Blanc/Riesling bijelo vina – Vina Sauvignon Blanc/Riesling se mogu poslužiti u čaši istog oblika. Te čaše odlikuje srednja ili duga stabljika i uska posuda koja će se blago sužavati. Posuda je, po pravilu, tanja i manjeg kapaciteta od čaša za crveno vino. Manja posuda služi da bi što manje vazduha ulazilo u posudu te da bi se što bolje otkrile arome u vinu.
 • Čaše za bijelo vino sorte Chardonnay – Čaše koje se koriste za šardone su različite od gore navedenih. Ove čaše imaju veliku posudu ali su generalno manje čaše i imaju manju dršku. Velika posuda omogućava stvaranje velike površine koja je idealna za bijela vina, pogotovo za šardone koji odležava u buradima od hrastovine.
Čaše za bijelo vino


Čaše za crveno vino

Čaše za crveno vino su generalno veće po visini i veličini od čaša za bijelo vino. Ovakva forma čaše dozvoljava da vino dođe u kontakt sa više kiseonika. Poznato je da crveno vino ima tendenciju da zahtijeva više „otvaranja“ zato ovakve čaše omogućavaju vinu da „diše“ i oslobađa više aroma i ukusa. Vrste čaša za crveno vino su:

 • Čaše za crveno vino Bordeaux/ Cabernet/ Merlot – Stil ovih čaša čini ih najvišim a oblik posude je dizajniran tako da se sužava prema otvoru. Ovakva forma čaše omogućuje direktan kontakt kiseonika sa vinom i etanol lako isparava. Sve to čini da se lakše osete voćne arome.
 • Čaše za crveno vino Syrah/Shiraz/ Sangiovese/ Malbec – Ove čaše su generalno manje od prethodnih, manja im je posuda. Dizajnirane su posebno za crvena vina srednjeg do punog tijela. Vina koja se sipaju u ovakve čaše su vina koja postepeno oslobađaju paletu svojih ukusa. Posuda se blago sužava pri vrhu što pomaže da se zadrži aroma.
 • Čaše za crveno vino Burgundy/ Pinot Noir – Čaše za ova vina su najšire i najkraće od svih i dizajnirane su posebno za ovu vrstu vina. Stabljika je kraća i posuda je široka što omogućava da se prikupe arome koje se usmeravaju direktno do usta degustatora. Veća površina omogućava da se velika količina kiseonika spoji sa vinom.
Čaše za crveno / crno vino


Čaše za roze vino

Roze je vino koje sadrži dio boje iz ljuske grožđa ali ne toliko da se klasifikuje kao crveno vino. Po nekim teorijama, ovo je najstarija vrsta vina jer najjednostavnije napraviti metodom kontakta sa kožom. Boja vina varira u zavisnosti od sorte grožđa, od blijedo ružičaste do ljubičaste. Vrste čaša za ovo vino su:

 • Flared Lip Rose vinske čaše – Ove čaše su najpogodnije za mlada rose vina. Posuda koja se širi pri vrhu je idealna za potpuni doživljaj okusa ovih vina.
 • Konusne čaše – Posuda ovih čaša se sužava prema vrhu te su najpogodnije čaše za zrela rose vina. Sužavanje čaše omogućava da vino u potpunosti oslobodi svoj ukus i slatkoću.
 • Čaše bez stabljike – Ne moraju sve čaše za vino da sadrže stabljiku. Ove čaše bez stabljike su idealne ako želite da vino u potpunosti oslobodi svoje arome.
 • Čaše u obliku cveta – Ako ste ljubitelj netipičnih čaša za rose vino, nabavite komplet ovih čaša. Čaše su najprikladnije za mlada rose vina.
 • Tulip Rose čaše – Činije ovih čaša su velike što omogućava da se okusi oslobode i da se zadrži velika količina mjehurića. Pogodne su za zrela rose vina.
 • Čaše od hehrđajućeg čelika – Čaše se prave od bakra ili ružičastog zlata, prelijepo izgledaju i svakako će privući svačiju pažnju. Činija je velika i u potpunosti se oslobađa aroma vina i ukus. Čaše imaju dvije velike prednosti – ne mogu se slomiti i vino u njima duže ostaje hladno.

Čaše za šampanjac

Šampanjac je oduvijek bio simbol za eleganciju i prefinjenost. Ovo piće se pije u zaista posebnim prilikama i nije nešto što se konzumira svaki dan. Kada je riječ o čašama, tri su osnovna tipa čaša za šampanjac:

 • Champagne coupe – Kupe čaša je bila prva zvanična čaša za šampanjac. Čaša je popularizovana i kovana u Engleskoj krajem 1830. godine. Kupe posuda je plitka i širokog oboda.
 • Champagne flute – Danas najčešća čaša koja se koristi za šampanjac je flauta čaša. Ona je visoka, uska i pravilno čuva karbonizaciju. Osim što su funkcionalne, flauta čaše sui vrlo elegantne.
 • Champagne tulips – Lala čaše su jedinstvene zbog oblika, krasi ih uski vrh, šira posuda i oštro zakrivljena ivica koja vodi do stabljike. Dizajn lala čaše je idealan jer se aroma šampanjca zadržava unutar posude.
Čaše za šampanjac

Univerzalne čaše za vino

Ako volite razne vrste vina ali nemate dovoljno prostora u kuhinjskim ormarićima, kupite univerzalne čaše za vino. Uštedite na prostoru i poštedite se razmišljanja o tome koja čaša je za koje vino.

Pravilno držanje čaše za vino

Iako djeluje kao banalno, postoji pravilo kako se drži čaša za vino. Pravilno držanje podrazumijeva da se čaša nikada ne drži oko posude već je držite za stabljiku. Razlozi za to su prakične prirode ali su i stvar opšte kulture. Držeći posudu vi zagrijavate vino, a sve vrste vina su najbolje kada su ohlađene. Pritom, otisci prstiju ostaju na posudi što urušava eleganciju čaše. Ako konzumirate vino u čaši bez stabljike, držite je što bliže dnu posude.

Čaše za vino
Takođe pogledajte