Razlike između crvenih i belih vina daleko prevazilaze samo izbor grožđa i boje. Evo nekoliko fascinantnih činjenica o stvarnim razlikama između crvenih i belih vina.

Crveno vino protiv belog vina

Proizvedeno od različitih sorti grožđa

U osnovi, crvena vina se prave od crnog grožđa (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, itd.), a bela vina se prave od belog grožđa (Chardonnay, Pinot Grigio, itd.). Ono što je interesantno, međutim, jeste da su skoro sva vina koja nalazimo u prodaji prvobitno napravljena od jedne vrste grožđa koja se zove Vitis vinifera. Ampelografi veruju da je prvo grožđe Vitis vinifera bilo crno grožđe i da je prirodna mutacija stvorila prvo belo grožđe.

Na primer, Pinot Noir (crno grožđe), Pinot Gris (ružičasto-sivo grožđe) i Pinot Blanc (belo grožđe) dele isti DNK!

Napravljeno od različitih delova grožđa

Nakon što se grožđe ubere i ode u podrum za proizvodnju vina, koriste se različiti procesi za pravljenje crvenog vina u odnosu na belo vino. Jedna od najvažnijih razlika je u tome što se crvena vina fermentišu sa ljuskom grožđa i semenkama, a bela vina ne. To je zato što sva boja u crvenom vinu potiče od kožice i semenki grožđa.

Postoji nekoliko posebnih slučajeva kada to nije tačno i rezultat je veoma različita degustacija vina. Na primer, postoji vrsta šampanjca pod nazivom „Blanc de Noirs“ ili „belo od crnih“, koja se pravi na sličan način kao i pravljenje belog vina i na kraju bude vino koje liči na belo vino. Još jedan primer ovoga je beli Pinot Noir ili pino d’Alzas.

Kod belih vina postoji i poseban metod gde se belo grožđe fermentira sa ljuskom i semenkama belog grožđa. Vina napravljena ovom tehnikom nazivaju se narandžastim vinima, a ukus su slični crvenim vinima i sadrže tanin. Ova tehnika je još uvek prilično retka i vina su drugačija od bilo koje druge!

Napravljeno različitim metodama pravljenja vina

Crvena vina se vole zbog svojih mekih, bogatih i baršunastih ukusa, dok su bela vina voljena zbog svoje oštre kiselosti, cvetnih aroma i čistih voćnih nota. Da bi postigli ove rezultate, vinari koriste dve veoma različite metode proizvodnje vina. Najveća razlika između proizvodnje crvenog i belog vina je oksidacija koja uzrokuje da vina gube svoje cvetne i voćne note u zamenu za bogate, orašaste ukuse i više glatkoće. Da bi povećali kiseonik, vinari koriste hrastove burad jer one dišu i dozvoljavaju vinu da uđe kiseonik. Da bi smanjili izloženost kiseoniku, vinari koriste rezervoare od nerđajućeg čelika, što osigurava da vina zadrže svoj voćni i cvetni ukus.

Svaka vrsta ima različita hemijska jedinjenja

Dakle, ostaje veliko pitanje:

“Koja vrsta vina je bolja za vas?”

Pa, pošto se sve zdravstvene prednosti povezane sa vinom nalaze u kožici i semenkama vinskog grožđa, onda su crvena vina stil vina koji se obično smatra „boljim“ za vas. Međutim, nisu sva crvena vina ista!

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/tips/red-wine-vs-white-wine-the-real-differences/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte