Ništa nije više osvežavajuće od hladne čaše vina po toplom danu – ali šta ako vaše vino nije bilo u frižideru? Decanter je razgovarao sa stručnjacima o tome da li je led odgovor i daje neke alternativne opcije…

Uobičajeno se veruje da je stavljanje kockica leda u vino pogrešno; da razvodnjava i razblažuje ukus vina.

U Decanterovoj seriji „Ispovesti somelijera“ stavljanje kockica leda u belo vino često se navodilo kao „najiritantnija navika mušterija“.

„Za mene je najgora navika kupaca kada gost traži kockice leda da ohladi skupu bocu belog burgundaca“, rekla je Maria Vallen dok je bila sommelierka u londonskoj Coyi.

U nedavnom istraživanju među Decanter -ovim sledbenicima na Instagramu, 75% je reklo da nikada ne bi stavilo kockice leda u svoje vino.

Međutim, nekoliko vinarija je pustilo vina koja se služe sa ledom, uključujući Moet Ice Imperial Rose NV lansiran 2016. i Freikenetov Ice Rose.

U nekim mediteranskim zemljama sve je češće da se nudi led kada se na terasama restorana poslužuje belo ili ružičasto vino.

Peter Richards MV je rekao: „Moje mišljenje je: radite šta god želite sa svojim vinom sve dok vas to čini srećnim! Na kraju krajeva, tome služi vino. Ali, osim ako ne pijete super brzo, led će se otopiti i razblažiti vino i neće imati tako dobar ukus“

Alternativne metode stavljanja leda u vino

Richards preporučuje da umesto toga stavite nekoliko zrna grožđa u zamrzivač, a zatim smrznuto grožđe u čašu vina.

„Ako ovo stavite u svoju čašu, vino će se ohladiti, a da se ne razredi.“

Mnogi ljubitelji vina tvrde da postoji dovoljno gedžeta koji vam pomažu da rashladite vino u žurbi, pa nema potrebe da ga nepotrebno razblažujete ledom.

Na primer, rashladni agregat za vino Corkcicle, koji držite u zamrzivaču, a zatim ga ubacite u bocu vina kada budete spremni i hladi vino dok se toči.

Cool sleeve, kao što je Le Creuset Cooler Sleeve, manje je neuredan“, rekao je Matt Valls u svom članku o posluživanju rashlađenih crvenih vina. „Budući da se većina njih može spljoštiti, mogu se koristiti i kao jastuk za hlađenje dekantera za crveno vino.“

Ako ste kod kuće, vino uvek možete staviti u zamrzivač. Umotajte bocu u vlažni kuhinjski peškir ili krpu da biste ubrzali hlađenje, preporučuje Xavier Rousset MS – samo ne zaboravite da je unutra!

I na kraju, kada ste dovoljno organizovani da unapred ohladite vaše vino, Richards takođe poručuje: „Ne zaboravite da se ovo odnosi i na crveno vino po toplom vremenu – stavite ga u frižider na 20 minuta pre služenja“.

Izvor: https://www.decanter.com, preuzeto: 12.10.2021. https://www.decanter.com/learn/advice/put-ice-cubes-in-wine-318618/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte