Kupka od crvenog vina (aka vinoterapija) je spa tretman koji je popularizovao Caudalie, spa brend, koji koristi ekstrakte vinskog grožđa u svojim proizvodima. Verovatno ste ranije videli slike ili čuli priče o kupkama od crvenog vina i njihovim zdravstvenim prednostima. Dakle, jesu li istinite? Da li bi trebalo redovno da mešamo crveno vino u naše penušave kupke?

Ako ste pomalo sumnjičavi, pohvaljujemo vas što ste skeptični (ne menjajte se!). Hajde da saznamo šta je sa ovim vinoterapijskim stvarima i zašto možda ne biste želeli da merloom svoju kadu obojite u ružičasto.

Kupka sa crvenim vinom: glupost ili savršenstvo?

Kupka od crvenog vina = Vinoterapija

Ova priča počinje u Bordou (tzv. Merlot zemlja) gde je pametna mlada Francuskinja po imenu Matilde Tomas obilazila goste u vinariji svojih roditelja. Jedan gost, koji je bio naučnik, pitao se šta se desilo sa svim otpadom iz vinarije nakon ceđenja grožđa (npr. ljuske grožđa, semenke, stabljike, lišće i povremeno mrtvi pauk). Objasnio je da je ulje semenki grožđa čudesno ulje za koje je utvrđeno da je 10 puta bolje u sprečavanju bora od ulja vitamina E. Gospođica Tomas je slušala veoma pažljivo. Na kraju je osnovala Caudalie, brend za negu kože i spa tretmane koji koristi ekstrakte vinskog grožđa. Oni su u modi u Evropi!

Kako to radi

Caudalie je zaštitio naziv „Vinotherapie” i to je specijalna hidromasažna kupka koja dodaje ekstrakt lista crvene vinove loze i koru od grožđa nakon proizvodnje vina u čistu toplu vodu. Ekstrakt komina i crvenih listova vinove loze zapravo ima dosta polifenola koji su, ako ste istražili, organska jedinjenja gorkog ukusa koja se nalaze u biljkama koje su veoma efikasni antioksidansi. Ideja je da ako se obustavite u ovoj stvari, ona će se apsorbovati u vašu kožu kao i u vaše telo. Ako se zaista apsorbuje, to bi bila tajna osećanja i izgleda mladosti. Samo da znate, pokazalo se da određeni polifenoli zaustavljaju rast ćelija raka in vitro (ako ste preskočili čas biologije, in vitro znači u petrijevoj posudi).

Da li radi?

PRVO LOŠE VESTI Prvo, u slučaju da se još uvek pitate, sipanje vina u kadu nije isto što i ovaj tretman vinoterapijom. Crveno vino je alkohol i dehidriraće vašu kožu (nešto kao izopropil alkohola). Ipak ćete se zabaviti, ako upijete alkohol, osim toga, sipanje crvenog vina u kadu vam neće doneti navodne prednosti opisane gore.

Pored toga, nijedan naučnik ni Caudalie nisu zapravo testirali da li kupke od crvenog vina zaista funkcionišu. U stvari, da stvar bude gora, postoji niz nedavnih studija koje ukazuju na poteškoće koje ljudi imaju da apsorbuju polifenolna jedinjenja (naročito resveratrol).

DOBRE VESTI! Dobra vest je da su ulje semenki vinove loze i polifenoli vina i dalje dobri za vašu kožu. Dakle, strpljivo, imamo ludu/zabavnu/glupu ideju…

Napravili smo „uradi sam“ vinsku kupku

Preskočite deo gde sipate flaše vina u svoju kadu…

Možda ćete moći da napravite sopstveni tretman u vinskom kupatilu kako biste držali svoje bore pod kontrolom. Nemamo pojma da li će ovo funkcionisati ili izazvati kožne reakcije, ali zvuči zabavno. Naše jedno upozorenje je da ga nismo testirali, tako da zaista nemamo pojma kako će ispasti. Uz to, evo šta će vam trebati:

  • Sirovo ili skoro sirovo ulje iz semenki grožđa – Pronašli smo proizvođača u Južnoj Africi
  • Ekstrakt semena grožđa u prahu – Ovo je ono što se nalazi u tim malim pilulama od semenki grožđa
  • Tanin u prahu od crvenog grožđa (poznat i kao brašno od semena grožđa) – Evo jednog iz Sjedinjenih Država

Zašto sirovo ulje? Mnogi od dobrih, prirodnih, gorkih polifenola se verovatno uklanjaju u procesu prerade ulja.

Uputstva

Pomešajte sastojke zajedno. Možda 2 dela ulja od semenki grožđa na 1 deo svake druge stvari. Opet, nismo sigurni. Konzistencija treba da bude pastasta, masna i peskasta. Zatim, stojeći goli u svom kupatilu pored tople kade sa vodom, utrljajte kašu grožđa po celom telu sunđerom za mikrodermoabraziju (podsećaju me na aplikatore za auto vosak, kad bolje razmislim). Biće hrapav i peskav, pa budite veoma oprezni da ga utapkate samo po licu. Nakon što se sve nanese, uđite u svoju kadu i opustite se 30 minuta. Na kraju se istuširajte i isperite sve ulje.

Prijavite se i recite nam kako ide. Ako želite da prvo probamo; mogli bismo da ga testiramo na sopstvenoj koži – ako uspete da ubedite proizvođača ulja od semenki grožđa da isporuči sastojke!

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.12.2022. https://winefolly.com/lifestyle/red-wine-bath-vinotherapy-spa/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte