Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Da li se kvasac dodaje u sva vina?

— Greg, Woolwich Township, N.J.

Dragi Greg,

Kvasac je neophodan za proces proizvodnje vina: on pretvara šećer u grožđu u alkohol tokom fermentacije. Ali pitali ste da li se kvasac dodaje u sva vina, a odgovor je ne.

Kvasac se dodaje većini vina – vinari će inokulirati soj komercijalnog kvasca (za razliku od domaćeg kvasca) koji je efikasan ili naglašava ukuse ili arome koje žele.

Ali neki vinari radije koriste domaće kvasce (ponekad se nazivaju „divljim“ ili „autohtonim“), što znači da ne dodaju komercijalne kvasce. Umesto toga, pustili su na posao ambijentalne sojeve kvasca koji su već prirodno prisutni u vinogradu ili vinariji. Neki vinari misle da su ovi jedinstveni kvasci istinitiji izraz terroira ili čine njihovo vino izrazitijim. Međutim, to može biti rizično, jer fermentacija divljeg kvasca može biti nepredvidiva.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 31.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/is-yeast-added-to-all-wine

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte