Ove se godine čak 314 hrvatskih etiketa okitilo Decanterovim naljepnicama, od čega 3 sa platinom i 16 sa zlatom. Jedno od tih zlata otišlo je u Baranju, kamo je  poziv  Mateja Perkušića, direktora TZ Baranje  iz Zagreba došla grupa  novinara. Zahvaljujući gostoprimstvu vinarije Zlatno brdo i stručnom vodstvu sommeliera Tome Jakopovića, kušalo se, uz baranjski zlatni Decanter, još tri dobitničke etikete. Uz voditelja, na radionici su gostovali i vinari Goran Matijević (vinarija Zlatno brdo), Lajoš Kolar (Podrumi Kolar) i Igor Deak, enolog vinarije Josić.

Radionica pod nazivom „Baranjski Decanteri“ otvorena je Graševinom Zlatno brdo iz 2018. koja se okitila brončanom medaljom. To vino je odraz baranjskog terroira – strukturirano, moćno i koncentrirano. Prema riječima Tome Jakopovića glavni je zadatak baranjskih vinara pomiriti moć i eleganciju, odnosno zadovoljiti tržišni trend povećane potražnje za lakšim i pitkijim vinima. Graševina kao sorta vrlo je značajna za proizvodnju vina u Hrvatskoj – sačinjava  24% ukupnih nasada bijelih sorata, odnosno  11% ukupnih nasada vinove, tako da je da je svaki četvrti trs u Hrvatskoj  graševina.

Uslijedio je, također brončani, Chardonnay Kolar 2018.   Dvogodišnje odležavanje u velikoj 500-litarskoj hrastovoj bačvi pokazalo se kao idealna „doza“ hrasta za chardonnay.

Treći po redu bio je Kolarov Sivi pinot (2018.), ovjenčan Decanterovim srebrom koji je optimalno “školovan” u velikom hrastu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Četvrto vino bilo je  Decanterovo zlato za Baranju. Sa osvojenih 96 bodova, korak do platine, Gold Cuvee vinarije Zlatno brdo (2020.) djelo je ponajprije enologa  Samira Nađa, koji je uspio pomiriti četiri naizgled nekompatibilne sorte: rajnski rizling, chardonnay, sivi pinot (u varijanti izborne berbe) i traminac (izborna berba bobica).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na radionici se kušalo i dva crnjaka.  Cabernet sauvignon Zlatno brdo (2017.) koji  uopće nije odležavao u drvenoj  bačvi.  Čitava vinifikacija odrađena je u inoxu (sa samo tri pretoka). Vino ima nevjerojatnu sortnost i optimalno zaobljene tanine .
Merlot Kolar (2017) dobiven je od grožđa uzgojenog u osam godina starom  vinogradu na vrhu Baranjskog brda, iz kojeg pogled puca na Osijek, Sombor i Pečuh.  Nakon dvije godine u barrique bačvicama  dobiveno je vino, koje tek očekuje napredak kroz vrijeme.

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Nikola Zoko, Arhiv Zlatno brdo

, , , ,
Takođe pogledajte