Italijanski moscato najprepoznatljiviji je sinonim za jednu od najstarijih, najsvestranijih porodica grožđa na svetu. Takođe poznata kao moscatel na španskom i muscat na francuskom, ova porodica grožđa proizvodi niz različitih stilova vina, uključujući slatka, niskoalkoholna penušava vina; aromatična bela vina; roze vina; desertna vina; a povremeno i crvena vina.

Najčešće zasađena sorta moscato bianco, zvezda je u Moscato d’Asti, klasičnom gaziranom stilu koji je poznat u Pijemontu u Italiji. Uz muscat iz Aleksandrije, grožđe se koristi i u proizvodnji mirnih belih vina.

Pink moscato dobija svoju nijansu dodavanjem male količine crnog vina, dok se retki crveni moscato pravi od sorte grožđa koja se zove black muscat, koja je ukrštanje između schiava, italijanskog crnog grožđa, i muscat grožđa iz Aleksandrije. Jednostavno rečeno, moscato ima za svakoga ponešto. Želite da znate šta je trenutno u trendu? Obradili smo podatke o učestalosti pretraživača vina, Wine Searcher, da bismo sastavili listu od 10 trenutno najpopularnijih brendova moscato vina u svetu.

10. COPPO MONCALVINA, MOSCATO D’ASTI DOCG, ITALIJA

Smešten na padinama Kaneli u Pijemontu, Coppo je poznat po podzemnim vinskim podrumima iz 18. veka, koji se protežu duboko u padinu i prepoznati su kao svetska baština Uneska. Coppo je bio pionir u proizvodnji kvalitetnih vina od crnog grožđa Barbera, ali njegova najpopularnija ponuda je ovaj penušavi Moscato d’Asti. Prosečna cena: 16 dolara.

9. MICHELE CHIARLO NIVOLE, MOSCATO D’ASTI DOCG, ITALIJA

Mišel Kiarlo osnovao je svoju istoimenu vinariju 1956. godine, iako i sam potiče iz četiri generacije vinara iz Pijemonta. Nivole, što znači oblaci na lokalnom dijalektu, napravljeno je od voća sa padina brda koja okružuju Kaneli. Vino je fermentirano do blago penušavog, sa 5% alkohola. Prosečna cena: 24 dolara.

8. SKINNYGIRL MOSCATO, ITALIJA

SkinnyGirl koktel, koji je pokrenula bivša članica rijalitija Real Housevives, Betani Frenkel, otkupio je konglomerat žestokih pića Beam Suntory u martu 2011. godine. Ovaj penušavi, slatki moscato jedno je od sedam „niskokaloričnih“ vina koje brend nudi. Prosečna cena: 11 dolara.

7. MUSCADOR CEPAGE MUSCAT MOUSSEUX ROSE, FRANCUSKA

Ova boca ros e penušavca jedina je francuska ponuda na ovoj listi. Kako tvrdi Muscador, najbolje se služi „kao aperitiv, desertno vino ili u drugim slatkim trenucima dana“. Prosečna cena: 5 dolara.

6. INNOCENT BYSTANDER MOSCATO SPARKLING, VIKTORIJA, AUSTRALIJA

Innocent Bystander, poreklom iz regije Viktorija u Australiji, mešavina je muscat gordo i crne sorte muscat iz Hamburga. Prema pretraživaču vina, Wine Searcher, to je najtraženiji rose moscato na svetu. Prosečna cena: 13 dolara.

5. LA SPINETTA BRICCO QUAGLIA, MOSCATO D’ASTI DOCG, ITALIJA

La Spinetta je blisko povezana sa vrhunskim vinima Barolo i Barbaresco, ali ni njen moscato definitivno nije za potcenjivanje. Muscat blanc za ovaj slatki penušac dolazi iz jednog vinograda od 50 akara, a proizvede se oko 110000 boca godišnje. Prosečna cena: 18 dolara.

4. VIETTI CASCINETTA, MOSCATO D’ASTI DOCG, ITALIJA

Grožđe za ovaj Moscato d’Asti se bira iz malih vinograda koji se nalaze u regiji Kastiljone Tinela, verovatno najboljoj regiji u čitavom DOCG. Kao i La Spinetta, Vietti je još jedna pijemontska vinarija koja je poznata po vrhunskim vinima Barolo i Barbera. Prosečna cena: 16 dolara.

3. BARTENURA MOSCATO, ITALIJA

Bartenura Moscato se lako prepoznaje po čuvenoj, tankoj, plavoj staklenoj boci. Originalni, slatki Moscato poštuju svi, od početnika u uživanju u vinu do velikih slavnih ličnosti poput Drejka. Prosečna cena: 13 dolara.

2. PAOLO SARACCO, MOSCATO D’ASTI DOCG, Pijemont, ITALIJA

Kao i Vietti Cascinetta, vinova loza paolo saracco moscato nalazi se u poznatom uzgojnom području Kastiljone. Imanje je u porodičnom vlasništvu više od 100 godina, a trenutno njime upravlja vinar treće generacije Paolo. Prosečna cena: 15 dolara.

1. KLEIN CONSTANTIA VIN DE CONSTANCE NATURAL SWEET WINE, Konstantija, JUŽNA AFRIKA

Istorijsko imanje Konstantija u Južnoj Africi je 1817. godine razbijeno na dva manja poseda: Velika i Mala Konstantija. Oba su i danas u funkciji i proizvode tradicionalno vino, po imenu Vin de Constance, nastalo kasnom berbom. Proizvodnja slatkog moscata, omiljenog evropskom plemstvu u 19. veku, bila je uništena epidemijom filoksere 1870-ih i nije se u potpunostiobnovila do 1980-ih. Proizvođač takođe nudi asortiman suvih vina od međunarodnih crnih i belih sorti. Prosečna cena: 109 dolara.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/articles/top-10-moscato-wine-brands/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte