Ovog vikenda, u Operi i teatru u Madlenianumu, bio je održan drugi Zemunski salon vina i umetnosti, u organizaciji Društva Vinodeljstvo i Prostora savremene umetnosti Moljac.

Drugi Zeminski salon vina istovremeno je i salon umetnosti, a zajedno predstavljaju deo koncepta “Četiri godišnja doba” koja povezuju cikluse u proizvodnji i degustaciji vina i umetnost koja ide uz njega. Na ovogodišnjem događaju, odaziv vinara je bio veliki – naime učestvovalo je preko četrdeset domaćih vinarija, a svoja umetnička dela predstavljali su Nebojša Savović Nes, Ljubomir Lacković, Petar Hranueli sa Galerijom Pigmalion, Teodora Stojanović, Slađana Stojanović-Hristovski i Kosta Botunjac.

Kao i ranije, Zemunski salon vina osnovan je sa ciljem promocije i osnaživanja malih i srednjih vinarija i podrške vinarijama koje prave organsko vino.

Među brojnim izlagačima bila je i vinarija Vinarium iz sremskog sela Banoštor, kao jedna od predstavnika vinarija sa Fruške gore. Vinogradi se nalaze na 22 ha površine, a u asortimanu ima 8 vinskih sorti grožđa, i to: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Traminac, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, i dve autohtone sorte – Župljanka i Crna Tamjanika. Kažu da trenutno  rade na izgradnji degustacione sale i proširenju kapaciteta vinarije. Na ovogodišnjem Salonu predstavili su se sa vinom Župljanka, koja se izdvaja kao autohtona sorta, ali sa izrazitom jabučnom kiselinom, o čemu posebno treba voditi računa u proizvodnji vina. Piće se dobija ukrštanjem sorti Pinot Noir i Prokupac.

Drugo vino koje je izneseno na ovogodišnjem Salonu je dekupaža Župljanke, Traminca i Grašca. Što se tiče arome, Traminac se oseća najviše, ali opet se uz Župljanku i Grašac na kraju dobija dovoljno lagano piće, koje kako kažu ide i kao samo i uz kombinaciju sa hranom. Među crvenim vinima, bilo je izloženo vino Dedovac, kao dekupaža sorti Merlot, Cabernet Sauvignon i Crna Tamjanika. Iako je prisutna samo sa 20 procenata, zbog svoje jake arome, preovladava u vinu koje iako se vodi da je suvo zbog sveprisutnosti Merlota, poprima tu slatkoću ukusa dobijenog zbog uticaja Tamjanike.

Od izlagača posebnu pažnju treba skrenuti na Chocolate in a bottle Srbija predstavnike, koje uvoze jedino penušavo belo vino iz Francuske, napravljeno od Chardonnay sorte grožđa i ekstrakata kakaa i lešnika. Vino je nastalo sa idejom da se spoji najpoznatiji proizvod Belgije, a to je čokolada, i najpoznatiji proizvod Francuske, a to je vino. Chocolate in a bottle je ekskluzivan i jedinstven na domaćem tržištu i sigurno će vas očarati, jer predstavlja dezert sam po sebi. 

Svratili smo i do štanda vinarije Grabak, koja se nalazi na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti Prokupac, Cabernet sauvignon i Merlot od crvenih, odnosno Tamjanika, Sauvignon Blanc i Rizling od belih vina. Vinarija je dobila naziv po šumarku grabove šume, koji je u njenom kompleksu i na tržištu Srbije kao vinarija postoji od 2020.godine.  Najviše se pažnje posvećuje Prokupcu, kao autohtonoj sorti, kao i Tamjanici. Za degustacije su otvoreni tokom cele godine, što je druga specifičnost, i pored ostalog dosta podržavajaju vinski turizam. Na ovogodišnjem salonu pored ostalih izložen je Prokupac iz 2020.godine, koji je odležavao u bačvi godinu dana, nakon čega je stavljan u flaše. Osim toga probali smo i Tamjaniku, sa berbe 2019.godine među belim vinima – za koju zaključujemo da je vrlo opora, jakog i aromatizovanog ukusa. 

Među ostalima izdvajaju se i vinarije Ralević, Fruvin, Trivanović, Savić i Dalia koje smo kroz prethodne događaje već opisali, a koje su takođe dale svoj doprinos da se ovaj Salon izvede do kraja u punom sjaju. 

Sa ovogodišnjim Salonom koji je bio upotpunjen na kraju ljudima i publikom, umetnost oličena kroz slikarstvo, vinarstvo i gastronomiju ukusa dobili su posebnu notu i dali na značaju slavljenju života i još jednog lepo proslavljenog dana. S tim u vezi do nekog narednog puta – Živeli!

, , , , , , ,
Takođe pogledajte