Vinarija Đurđevića legat se nalazi u selu Ključ nedaleko od Mionice, na desetak kilometara istočno od Valjeva, a zahvaljujući pozicioniranosti na nadmorskoj visini od oko 400m, njihov vinograd je jedan od najviših u Srbiji. Mada su sa radom započeli relativno nedavno, 2018. godine, već su dobitnici medalja na internacionalnom takmičenju Open Balkan Wine Trophy.

Djurdjevica legat - do neba i nazad

Radi se o porodičnom biznisu s obzirom da su vlasnici Radiša Đurđević, njegova supruga i njihove tri kćerke Aleksandra, Ivana i Sanja. Ova porodica ispijanje dobrih vina smatra hedonizmom koji se živi polazeći od toga da se u kvalitetu uživanja reflektuje kvalitet života. O njihovom radu i etiketama koje imaju u ponudi, razgovarali smo sa suvlasnicom Aleksandrom Đurđević.

Kako je Vaša porodica odlučili da pokrene vinariju, da li je vinogradarstvo oduvek bila porodična strast?
Priča naše porodice Đurđević počela je pre više od stotinu godina, odlukom našeg pradede Ilije da zasadi vinograde na svom imanju – Đurđevića brdu, u blizini Mionice u selu Ključ, na oko 400mnv.
Pradeda Ilija je potom odlučio da 1976. godine prestane da se bavi vinogradarstvom i vinograde povuče sa te lokacije. Ipak, sudbina vinograda se nije tu završila. Njegov sin Pantelija, naš deka, odlučio je da nekoliko godina kasnije nastavi započeto i posadi par autohtonih sorti. S obzirom da smo bili svesni potencijala lokacije vinograda, jer je jedan od najviših vinograda u Srbiji, takođe celodnevno osunčan i provetren što je zaista retkost u Srbiji, odlučili smo da posle višegodišnjeg rada u ugostiteljstvu, obnovimo stare zasade i posadimo novi vinograd na oko 3 hektara. U posao smo uključeni svi porodično – mama i tata su najviše u vinariji, dok smo nas tri na relaciji Beograd-Ključ.

Djurdjevica legat - sestre rose

Koliko sada godišnje proizvodite vina, a koji je kapacitet vinarije?
Godišnji kapaciteti su nam 50.000 boca, a trenutno smo na nekih 30.000 boca na godišnjem nivou.

Koje etikete imate u ponudi?
Jedinstveni smo po kupaži belog vina “DO NEBA I NAZAD” gde se na etiketi nalazi fotografija našeg dede koji se bavio padobranstvom. U pitanju je kupaža Pinot Grigio i Muscat Ottonel, što još uvek niko nije uradio na našem tržištu. Pored ovog vina u ponudi imamo sortni Pinot Grigio, roze od sorte Merlot pod nazivom “SESTRE”; crveno vino “OTISAK” koje je kupaža Merloa i Cabernet Sauvignona. A osim vina, naš veliki ponos je takođe i rakija od šljive koju proizvodimo, kupaža Crvene ranke, Požegače, Čacanske rodne i Čacanske lepotice koja delom sazreva u novim, a delom u buradima starim više decenija. Tako nastaje specifičan spoj aroma i mirisa. S obzirom da smo mlada vinarija, vrlo smo ponosni što su sva naša vina dobila medalje na ocenjivanju vina Open Balkan Wine Trophy.

Na kojem tržištu se nalazite?
Tržište se trenutno zasniva samo na Srbiju, u Beogradu i Valjevu najviše.

Djurdjevica legat - vina

Da li zainteresovani vinoljupci mogu da obiđu Vašu vinariju?
Naša vinarija je još uvek u izgradnji, te se nadamo završetku radova tokom sledeće godine kada ćemo imati restoran i smeštajne kapacitete, gde će naši gosti moći potpuno da uživaju.

S obzirom da verujete da se u kvalitetu uživanja reflektuje kvalitet života, koju hranu preporučujete za uparivanje sa Vašim vinima, za potpuni užitak?
Naša bela vina se mogu lepo uklopiti uz obrok salate, kremaste soseve, bela mesa i sireve. Roze je idealan uz medaljone sa pečurkama, razna pečenja, kao i poslastice sa crvenim voćem. Dok je crveno vino idealno uz crvena mesa, biftek, ramstek, jela od goveđeg filea, i slično.

Djurdjevica legat - do neba i nazad

Razgovarala: Jovana Ivetić

, , , , , ,
Takođe pogledajte