Dvostruko dekantiranje je proces dekantiranja vina dva puta; često prvo u dekanter, a zatim nazad u originalnu – ali sada čistu – flašu. Ali zašto to učiniti? Pogledajte u nastavku…

Stefan Nojman MS, glavni somelijer na Dinner by Heston u Londonu, i sudija za Decanter World Wine Awards, kaže da postoje tri glavna razloga za dvostruko dekantiranje vina:

  • Otvaranje zatvorenog ili “stidljivog” vina u kratkom vremenskom periodu.
  • Uklanjanje velike količine sedimenta.
  • Priprema vina za veliku grupu ljudi unapred.

Koja vina su pogodna za dvostruko dekantiranje?

„Bogate koncentrisane, puna crvena vina sa visokim nivoom tanina i ekstrakta, kao što su mladi Barolo ili Barbareskos, mladi Napa Cabernets, ili mlade smele mešavine Južne Rone ili intenzivan mladalački Malbek sa značajnim starenjem hrastovine“, rekao je Nojman.

„Uglavnom to ne bih radio sa mirisnim ili vinom delikatne strukture, kao što je voćni Pinot Noir.“

Margaret Rand je napisala u časopisu Decanter „mnogi u Bordou duplo dekantiraju, služeći vino u originalnoj boci bez depozita“.

Vina se takođe često duplo dekantuju za majstorske kurseve na Decanter Fine Wine Encounters, u zavisnosti od starosti i stila berbe.

„Dobro je za mlade berbe da se to radi, za više aeracije“, rekao je Pierre Grafeule, direktor Leoville Las Cases, na svom majstorskom kursu na Bordeaux Fine Wine Encounteru 2017.

„Definitivno je bolje da duplo dekantirate ako možete – dajte mu najmanje jedan sat.“

Razmislite o berbama

„Vina koja sazrevaju i prolaze kroz malo starenje, nisu posebno upadljiva ili izražajna u čaši i treba im malo pomoći da se razbude“, rekao je Nojman.

Ipak, pazite na posebno stare berbe.

„Smatram da su stariji klaret ponekad prikladni, ali ih samo dvaput dekantiraju ako su pod vremenskim pritiskom“, rekao je Nojman.

„Uglavnom to izbegavam, jer mislim da je lepše videti ih kako se razvijaju u čaši nego da ih guram tako snažno dajući im previše vazduha da se raspadnu.“

Šta je sa belim vinima?

„Neka bela vina poput starije Rone ili belog Bordoa mogu se znatno poboljšati“, rekao je Nojman.

„Ali sa lagano strukturiranim belim, obično nema dobitka.“

Nojmanov poslednji savet: „Na kraju, ali ne i najmanje važno, uvek verujte svojim čulima. Ako ste u nedoumici, nemojte duplo dekantirati“.

Izvor: www.decanter.com, preuzeto: 7.12.2021. https://www.decanter.com/learn/advice/what-is-double-decanting-ask-decanter-382938/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte