Festival vina i delicija u organizaciji Slobodne Dalmacije nakon dvije godine korone održan je u Dioklecijanovim podrumima, u najljepšim vinskim podrumima , koji su, kao i cijela carska palača iz koje je izrastao grad Split, pod UNESCO-vom zaštitom. U petak i subotu 20.i 21.5. u grad Svetog Duje na veliku feštu vina i delicija došli su  vinari, vinoljupci, vinski radoznalci, maslinari, ljubitelji i znalci maslinova ulja, kušači i hedonisti.

Vinari iz svih krajeva Lijepe naše, ali i susjedne Bosne i Hercegovine,  predstavili su svoja najbolja vina.

Uz vrhunsku kapljicu kušalo se vrhunski pršut, sireve, mariniranu i slanu ribu, čokoladu i  druge delicije.

Održane su i vrlo zanimljive radionice

Na radionici   predstavljeni su  prvi plavci napravljeni na – kvascu plavca malog.  Zahvaljujući entuzijazmu i trudu enologa Davora Mitrovića prije nekoliko godina na njegovu inicijativu napravljen je kvasac pošipa u Njemačkoj a napokon je stvoren i kvasac od plavca malog.

Na  radionici  prvi put je zajedno  predstavljeno je pet pjenušaca napravljenih od dalmatinskih autohtonih sorti. Davno na početku prošlog stoljeća Bedrica je u Skradinu radio pjenušac od debita. Nitko poslije njega nije od vina dalmatinskih sorti pokušao raditi pjenušac. A onda je nova generacija krenula i to bez kompleksa, hrabro i uspješno. Na radionici koju je vodio dr. Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture, kušalo se pjenušac od hvarske bogdanuše Zlatan otok, od malvasije dubrovačke iz vinograda Volarević, od grka braće Zure, od cetinke mladog korčulanskog vinara Petra Bačića i pjenušac od tri sorte cetinke, rukatca i pošipa enologa Nikole Miroševića.

I radionicu o vugavi vodio je dr. Goran Zdunić. Vugava je  zaboravljena princeza Dalmacije. Ta vrijedna autohtona viška sorta, sadi je se malo,  ima tek četiri, pet etiketa, rijetko gdje se još može kušati, a priča o vugavi je velika i vrijedna i vrijeme je da se ponovno pokrene.

Održana je i radionica o velikim vinima Dubrovačko-neretvanske županije, po autohtonim sortama  najjačoj hrvatskoj županiji. Ovoj županiji pripadaju  Pelješac, Konavle, Korčula i Komarna sa svojim vrhunskim plavcima, malvasijom dubrovačkom, grkom i pošipom. Velika vina iz svakog od tih vrhunskih, a potpuno različitih vinogorja   predstavili su  enolozi Josip Volarević, Marko Šuman, Nikola Mirošević i Eva Krištof.

Radionicu o mirisima i aromama vina vodila je  dr.Ana Mucalo, znanstvenica sa splitskog Instituta za jadranske kulture. Često  se kaže da se kod  plavca osjeća  šljiva ili višnja i ponekad duhan, da u vinu ima više ili manje vanilije, da su prisutni limun ili jabuka. A nije to samo asocijacija, ima  i znanstvenih odgovora koji to mirisi i kad nastaju u vinu, koji to kemijski spojevi vode k voćnom i cvjetnom rekla je dr. Mucalo.

Održana je  i radionica o syrahu svjetskoj sorti koja se udomačila u dalmatinskim vinogradima. Kušalo se syrahe iz Ravnih kotara, Konavala, Imotskoga, Plenkovićevih vinograda kod Biokovom, sa Komarne i sa Korčule. Zašto se tako dobro syrah uspjeva u Dalmaciji na radionici je objasnio poznati enolog, dugogodišnji dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franjo Francem koji je na drugoj radionici govorio i  o sljubljivanju hrane i vina.

Kako kušati maslinova ulja govorilo se na radionici koju je vodila dr. Sandra Petričević.

Održana je i Vinska škola festivala Vinski podrum koju su vodili  Siniša Koceić i Alen Gulan iz Wineboxa. Na Festivalu Vinski podrum  tema je bila prošek.

, , , , , , ,
Takođe pogledajte