Cenjen po svojim intenzivnim cvetnim aromama, gevurctraminer je vekovima uspevao oko Nemačke. Primeri kvaliteta su vredni starenja, ali u većini je najbolje uživati u mladosti kako bi se očuvala kiselost.

PRIMARNE AROME

Liči, ruža, grejpfrut, manderina, đumbir

PROFIL UKUSA

Nesuvo, srednjeg tela, bez tanina, niske kiselosti, 13,5–15% alkohola

RUKOVANJE

Služite na temperaturi od 3 do 7 ° C, u čaši za belo vino, bez dekantiranja, odležavanje u podrumu 3-5 godina

Gevurctraminer i uparivanje sa hranom

Mislite o egzotici. Najbolji parovi gevurctraminera se dešavaju kada izađete iz okvira tradicionalne francuske kuhinje i iskusite drugu hranu iz sveta.

Bliskoistočna i marokanska kuhinja, koje koriste orašaste plodove i sušeno voće sa pečenim mesom, sjajni su primeri vrsta kuhinje u kojima možete uživati uz vino gevurctraminer. Kada uparujete gevurctraminer sa hranom, razmislite o tome kako će cvetne arome i note đumbira vina istaći stvarne sokove đumbira i ruže koje se koriste u jelu.

Uparivanje sa mesom

Patka, piletina, svinjetina, slanina, škampi i rakovi

Uparivanje sa začinima i začinskim biljem

Jako začinjeno i aromatično bilje uključujući kajensku papriku, đumbir, karanfilić, cimet, ljutu papriku, kurkumu, madras kari, sečuanski biber, ljutiku, sojin sos, susam, badem, ružinu vodu, krečni list, lovorov list, korijander, kim

Uparivanje sa sirom

Pokušajte sa manje smrdljivim i mekim sirom od kravljeg mleka i suvim voćem sa nežnim ukusom.

Uparivanje sa povrćem i vegetarijanskom hranom

Pečeno povrće i povrće sa prirodnom slatkoćom, uključujući kokos, crveni luk, papriku, patlidžan, tempeh, tikvicu i šargarepu. Možete uživati i uz artičoke, koje su jedna od najizazovnijih namirnica za uparivanje sa vinom.

Vodič za vino gevurctraminer

Gevurctraminer je poput odrasle verzije muskata.

Iako vino gevurctraminer ima mnogo sličnosti sa muskatom, takođe ima više alkohola, upečatljivijih aromatičnih sastojaka i niže kiselosti. Sve ove karakteristike otežavaju gevurctramineru da klone, čineći ga tako „odraslijim“.

Prva aroma na koju ćete naići u čaši gevurctraminera je njegova prepoznatljiva aroma ličija. Ako nikada niste osetili miris ličija – konzerviranog ili svežeg – onda će ova aroma biti više poput „slatke ruže“.

Aroma ličija obično je toliko intenzivna, jedna je od stvari koje ga otkrivaju u slepom kušanju.

Ako pijete visokokvalitetni gevurctraminer, pronaći ćete mnoštvo složenih aroma, uključujući rubin crveni grejp, laticu ruže, đumbir i aromu dima sličnu spaljenom tamjanu.

Da li je gevurctraminer uvek sladak?

Ne uvek. Međutim, s obzirom na to da je gevurctraminer aromatično grožđe poput muskata (Moscato), rizlinga i Torrontesa, imaće svojstven slatkast ukus jednostavno zbog mirisa.

Generalno, gevurctraminer ima gram ili dva zaostalog šećera. Ali zbog pojačanih aromatičnih sastojaka, jačeg alkohola i niže kiselosti, mnogi geviri imaju slađi ukus nego što zapravo jesu.

Karakteristike vina gevurctraminer

Voćni ukusi (bobice, voće, citrusi)

Liči, grejpfrut, ananas, breskva, kajsija, narandža, dinja

Ostale arome (biljke, začini, cvetovi, minerali, zemlja, ostalo)

Ruža, med, đumbir, tamjan, piment, cimet, dim

Kiselost

Srednja niska

Temperatura serviranja

„Frižider hladno“ 6 ºC

Slične sorte

Muskat, rizling, Torrontes (Argentina), Loureiro (Portugal), malvazija Bianca (Italija)

Istorijski važni regioni

Gevurctraminer je jedno od četiri grožđa Grand Cru Alzasa i proizvodi se u regionu stotinama godina. Vrhunski alzanski gevurctramineri nazivaju se „Vendange Tardive“ (poznati i kao „kasna berba“) i vredna su starenja desertna vina sa mineralnim, začinskim i dimnim notama.

Odakle potiče gevurctraminer?

Zavičaj gevurctraminera leži u podnožju Alpa. To je ružičasto grožđe, baš kao i sivi pinot, koje takođe dobro uspeva u hladnijim klimatskim uslovima. 

Grožđe potiče iz Nemačke, ali tokom nekoliko stotina godina potpuno je ograničavalo Alpe, uključujući Italiju, Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Francusku i Sloveniju.

Kako pronaći najbolje vino gevurctraminer

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da zapravo nema toliko gevurctraminera na svetu.

Za svaku lozu gevurctraminera dolazi 30 loza kaberne sovinjona i četiri loze rizlinga.

Većina gevurctraminera proizvodi se kao slatko vino niske kvalitete za prodaju u prehrambenoj prodavnici, pa kada kupujete potražite manje proizvođače u specijalizovanim prodavnicama vina ili na mreži.

Alzas ~ 7.000 hektara

Alzas je najveći svetski proizvođač gevurctraminera i možete pronaći nekoliko izvrsnih i manje slatkih vina. Obratite pažnju na reči poput „Grand Cru“, oznaka vinograda, i „Haut-Rhin“, područje sa većim brojem Grand Cru vinograda. 

SAD ~ 3.200 hektara

Pre nego što su slatka vina izgubila svoj status, mnogo loze gevurctraminera zasađeno je širom Kalifornije šezdesetih godina. Potražite vina iz hladnijih područja kao što su Sonoma i Monterei i vinograde sa visokim nadmorskim visinama.

Postoje stare loze gevurctraminer izvrsnih proizvođača poput Husch Vineiards za manje od 20 USD! Država Njujork i država Vašington imaju veliki potencijal sa ovom vrstom grožđa jer hladnija klima proizvodi veću kiselost.

Ostali regioni

Italija

~ 1.500 hektara. Oko 10% regiona severne Italije, Alto Adige.

Australija

~ 2.000 hektara. Potražite Clare Valley.

Novi Zeland

~ 1.000 hektara. Uglavnom sa Severnog ostrva, poput zaliva Havke’s.

Nemačka

~ 2.000 hektara

Mađarska

~ 2.000 hektara

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.6.2021. https://winefolly.com/grapes/gewurztraminer/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte