„Suština je u balansu“

Vina Vinarije Bikicki nesvakdašnja su po mnogo čemu, od dizajna do ukusa. Ova mlada vinarija čiji se vinogradi nalaze u Banoštoru na Fruškoj gori, a vina spravljaju u Hajdukovu kod Subotice, odavno je osvojila naklonost vinopija, a njihova pića konzumiraju se širom sveta, od regiona do Hong Konga i Amerike.

Medalje sa velikih evropskih i svetskih takmičenja još jedna su potvrda vrhunskog kvaliteta, iako vlasnik vinarije Đorđe Bikicki skromno prepušta ljubiteljima vina da odrede šta je zapravo to što vina Bikicki odvaja od konkurencije.

Kada je i kako vaša vinarija osnovana, kako je tekao njen razvoj?

– Prva godina iz koje smo pravili vino je 2013. Neku manju količinu od 2.000 flaša. Naša proizvodnja je organizovana tako što imamo vinograde u Banoštoru na Fruškoj gori, dok se prerada grožđa i proizvodnja vina dešava u vinariji Maurer u Hajdukovu pored Subotice.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije, koliko vina proizvodite godišnje?

– Iz nedavno završene berbe 2021. očekujemo oko 30.000 flaša vina.

Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite? Kakav je teroar koji ih definiše?

– Itekako utiču, jer je naša vinifikacija isključivo sa divljim kvascima koja dolaze iz naših vinograda, bez dodataka enoloških sredstava. Vinogradi su u zadnje tri godine kompletno organski. Banoštorski teroar definiše veliki ekstrakt, voćne arome i odličan balans u vinima.

Koje etikete imate u ponudi?

– Imamo dosta etiketa: bazne Sfera i Sfera Noir (od nedavno), Traminac, roze Nadia, 3 oranž vina: Uncensored, Cu i S/O, crvena vina Pinotte, Crna Tamjanika i Lily, zatim dezertna Makana i Makana Noir. Za naredno leto spremamo i penušavce po Pet Nat tehnologiji.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

– Sremski rejon kome pripada naša vinarija odlikuje geografski položaj na idealnoj 45. paraleli, zatim prisustvo Dunava, kao i raznovrsno zemljište imajući u vidu da je Fruska gora nekada bila vulkansko ostrvo u nekadašnjem Panonskom moru.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

– Pre svega oranž vino Uncensored (od Traminca), Crnu Tamjaniku i dezerto vino Makanu (takođe od Traminca). Zato što su ova vina zaista skroz drugačija.

Po čemu se vaša vina razlikuju od konkurencije?

– To prepuštamo ljubiteljima vina da kažu.

Koliki je uticaj samog grožđa a koliki tehnologije proizvodnje na kvalitet vina? Šta je od ova dva značajnije?

– Obe stvari su jednako bitne. Za vina koja mi pravimo grožđe mora biti u odličnom zdrastvenom stanju sa bogatstvom aroma i energije. Rad u podrumu se zasniva na puno ručnog rada, i nizu sitnica koje utiču na krajnji rezultat. U našem načinu proizvodnje ima manje mesta za ispravljanje grešaka u radu.

Koliko pažnje posvećujete dizajnu i marketingu?

– Radimo onako kako se nama sviđa, a mi volimo da imamo dobro upakovan proizvod. Flaša, čep, kapica i na kraju sama etiketa su nešto što vizuelno prati celu našu filozofiju oko proizvodnje vina. Volimo vesele i dinamične boje i imamo super saradnike koji to prenose u delo. Što se tiče marketinga, opet sve radimo onako kako osećamo da je dobro za naše vino.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina?

– Trenutno izvozimo u regionu u Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju, pa dalje Italija, Švajcarska, Belgija, Holandija, zatim skandinavske zemlje Danska, Švedska i Finska do krajnjih delova sveta Hong Kong, Teksas. Uskoro nam vina kreću za Čikago, Njujork, UK i Nemačku.

Koliko su nagrade važne u vinarstvu i da li su vaša vina osvajala neke?

– Važne su i za samopouzdanje i za potvrdu kvaliteta pred kupcima vina. Nama su posebno važne jer smo se trudili da pokažemo da i sa minimalno intervencije u vinogradu i podrumu možemo napraviti vrhunska vina. Mi smo do sada učestvovali na svega dva takmičenja godišnje: Balkansko u Sofiji i Decanter u Londonu. Tri godine zaredom smo osvajali i po četiri zlatne medalje na Balkanskom takmičenju, pa smo onda odlučili da više ne učestvujemo od ove godine. Na najvećem i najreprezentativnijem svetskom takmičenju Decanter smo ove godine za Uncensored 2018 osvojili zlatnu medalju sa 96 poena što je dosta i regionalno odjeknulo. Prošle godine smo osvojili 92 poena za S/O 2017. Mislimo da je ovo dovoljno za sada i ne vidimo se na mnogo takmičenja u budućnosti.

U čemu je suština dobrog vina?

– U balansu.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

– Da napravimo sopstvenu vinariju i omogućimo degustacije u samim vinogradima kako bismo pokazali ljubiteljima vina gde naša čarolija nastaje.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte