Vinarija-Kopitović

Tradicija duga više od tri veka

Crmnička regija u Crnoj Gori od davnina je nadaleko poznata po vinarstvu, a plodna zemlja i idealna mikroklima postavljaju temelje za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Jedna od brojnih vinarija koje se nalaze u ovom kraju je i Vinarija Kopitović iz Donjih Brčela, porodična vinarija koja je pre 15 godina sa tristogodišnjom tradicijom spravljanja vina izašla na tržište. Kako kaže Jelena Kopitović sa kojom smo razgovarali, od početka su se oslonili na teži, ali dugoročan plan promocije – ličnu preporuku, a vinopije prepoznaju ljubav utkanu u vina Kopitović, pa im se uvek vraćaju i rado ih preporučuju.

O tome kako je porodična istorija i istorija Crne Gore odredila imena njihovih etiketa, koje od svojih vina za koju priliku i raspoloženje preporučuju i kakvi su im planovi za budućnost, čitajte u nastavku.

Ko je započeo tradiciju vinarstva u vašoj porodici i na koji način se prenosila među generacijama?

– Naša porodica se od davnina bavila uzgajanjem vinove loze i proizvodnjom vina i ta tradicija traje preko 300 godina. Kako je Crmnica veoma poznata po proizvodnji vina, bilo je prirodno da svako domaćinstvo ima svoje vino i rakiju. Djeca bi prvenstveno učila od starijih kako se brine o vinogradu jer je to osnova dobrog vina, a kasnije i o samom procesu proizvodnje.

Moji roditelji su 2006. godine „izašli“ van okvira proizvodnje vina samo za domaćinstvo i tada su krenuli u proces stvaranja naše vinarije.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije?

Danas je naša proizvodnja  10.000 flaša godišnje.

Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite?

– Crmnica se nalazi u basenu Skadarskog jezera, a naše selo, Donji Brčeli, je na sedmom kilometru od Virpazara na 300m nadmorske visine. Položaj i infrastruktura sela je veoma dobra jer je od mora udaljeno 18 km, Cetinja 21 km, Podgorice 36 km, tako da spaja kontinentalni i primorski pojas. Sve to čini veoma dobru mikroklimu, kao i veliki broj sunčanih dana, što zajedno doprinosi  da naše grožđe bude vrhunskog kvaliteta.

Koje etikete imate u ponudi?

– Paleta naših proivoda broji šest etiketa od čega su crvena vina “Sojak”, “Šćepan Mali”, “Poskok” i “Kraljevski pečat”, bijelo vino “Tre Sorelle” i rose “Ruža”.

Detaljnije o vinima vinarije Kopitović možete pročitati na stranici Vinarija Kopitović.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

U Crnoj Gori Crmnica je prva asocijacija za vinski region, koja broji 23 sela. Od davnina vino se proizvodi od autohtonih sorti Vranac, Kratošija i Lisica. Svakako sam položaj ove regije pruža mogućnost za postizanje vrhunskog kvaliteta grožđa i vina.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

– Kada ste proizvođač, veoma je teško podvajati svoja vina. Svako ima svoj ukus i preferencije, takođe raspoloženje je jedan od glavnih faktora u odabiru vina za određeni momenat. I među nama u porodici svako ima neko svoje omiljeno i da nas sve ponaosob pitate za mišljenje svi bi imali drugačiji odgovor. Ovaj put ja odgovaram na pitanja tako da bih ih opisla na sledeći način: „Sojak“ kao vino koje mi paše bas svaki dan, „Poskok“ kao tradiciju koju čuvamo u svakoj flaši, „Kraljevski pečat“ se otvara za posebne prilike, „Šćepan Mali“ je tu kada se svi okupimo, „Tre Sorelle“ nas osvježavaju ljeti, a rose je naše „novorođenče“. 🙂

Šta vina koja proizvodite razlikuje od drugih? 

– U cjelokupnu proizvodnju svi smo uključeni, puno ljubavi, brige, nježnosti  i personaliti svih članova moje porodice utiče da naša vina budu karakteristična, što konzumenti prepoznaju.

Šta je presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

– Uz kvalitetan rod, tehnološki proces proizvodnje, način očuvanja i sve gore navedeno je presudno za ukus naših vina.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– Kada je marketing u pitanju još na početku smo izabrali možda teži, ali svakako po našem mišljenju najbolji put, a to je preporuka. Svaki gost ili kupac će svojim iskustvom najbolje promovisati ono kako doživi našu vinariju ili sami proizvod. U tom smilsu zaista se trudimo da kvalitet naših usluga, u vinariji, uvijek bude na nivou, kao i kvalitet samih vina. Svakako koristimo mogućnost društvenih mreža kao i sajta za promociju.

Takođe, trudili smo se da ime svakog vina bude povezano sa našom prodicom, mjestom gdje se nalazi vinarija i istorijom naše države. Tako je bijelo vino „Tre Sorelle“  posvećeno mojim mladjim sestrama i meni, „Sojak“ označava lokalitet u blizini vinarije, dok „Šćepan Mali“ i „Kraljevski pečat“ predstavljaju istoriju naše države i naše porodice.

Gde se sve i nakoji način distribuiraju vaša vina?

– Najveća količina vina se prodaje direktno u vinariji, a pored toga vina se prodaju u ekskluzivnim      hotelima i restoranima u Crnoj Gori.

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?

Od samog početka trudili smo se da se predstavljamo kroz vinske i turističke sajmove prvenstveno u našoj zemlji, a svakako poslednjih godina sve više se predstavljamo i regionu.

U čemu je suština dobrog vina?

– Osim dobre sirovine, suština dobrog vina se ogleda u ljubavi kojom je pravljeno, njegovano i čuvano.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

– Imamo dosta planova, ali kako je ovo veoma osjetljiv biznis idemo polako, korak po korak, u realizaciji naših želja.  Za sada je sve dosta usporeno zbog situacije sa pandemijom koja je uzrokovala dosta nepovoljnosti generalno, ali prioritet nam je izgradnja novog vinskog podruma, a samim tim širenje kapaciteta i izvoz.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte