kako opravilno skladistiti i cuvati vino kod kuce

Jedna od najvećih zadovoljstava uživanja u vinu je i pravljenje lične kolekcije vina po vašem ukusu. Izbor i sama kupovina vina dio su tog procesa. Čuvanje vina je podjednako važno. Ako se vino pravilno čuva, može trajati desetinama pa čak i stotinama godina i da svake godine dobija na kvalitetu i vrijednosti. Ali, loše skladištenje može pokvariti i najbolja svetska vina.

Saveti za čuvanje vina kod kuće

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih savjeta za efikasno skladištenje vina

1.Čuvajte vino na odgovarajućoj temperaturi

Temperatura je najvažniji činilac koji utiče na kvalitet vina. Previše niske ili previše visoke temperature siguran su put da pokvarite vino. Idealna temperatura za dugoročno ili kratkotrajno skladištenje vina je oko 13 stepeni Celzijusa. Temperatura može biti različita u zavisnosti od vrste vina.

Bez obzira na vrstu vina ili etiketu, vino se nikada ne sme držati iznad 20° C ili ispod -4° C. Te temperature mogu da ubrzaju proces starenja, dok previše niska temperatura dovodi do smrzavanja vina. Temperatura prostorije gde se vino skladišti treba da bude stabilna. Ukoliko dolazi do fluktuacije temperature doći će pre ili kasnije do širenja plute i curenja vina.

2.Zaštitite vino od svetlosti

Bez obzira na vremenski period čuvanja vina, preporučljivo je da se vino čuva u mraku što je duže moguće. Ne izlažite vino direktnoj sunčevoj svetlosti.

Takođe, trebalo bi da vino držite dalje od izvora vibracija, kao što je prostorija za vežbanje, mašina za pranje i sušenje veša ili ozvučenje. Vibracije mogu poremetiti sedimente i proces starenja vina.

3.Čuvajte flaše sa vinom vodoravno

Flaše sa čepovima treba da se čuvaju vodoravno. Držanje vina u ovom položaju pomaže u održavanju plute vlažnom, što je jako važno. Ukoliko se pluta osuši može doći do curenja vina. Ukoliko flaše imaju poklopac, ne morate ih čuvati vodoravno.

Međutim, treba da znate da je horizontalno skladištenje najefikasniji način za čuvanje vina zato što štedi prostor.

4.Čuvajte vino u frižideru za vino

Da bi zaštitili vino od spoljnih uticaja, obavezno ga čuvajte u frižideru za vino. Držanje vina u ovakvom frižideru sprečava kontaminaciju od mirisa drugih pića i hrane. Nemojte da gledate na frižider kao na trošak već kao na investiciju. Dobar frižider za vino način je samo jedan dio investicije.

5.Čuvajte vino na odgovarajućoj vlažnosti

Previsoka i preniska vlažnost u vašem vinskom podrumu mogu negativno uticati na vino. Pri višim nivoima vlažnosti dolazi do skidanja etiketa što im spušta cijenu, dok niska vlažnost dovodi do sušenja čepova. Vlažnost vazduha u vinskom podrumu treba da bude oko 65 procenata.

6.Čuvajte otvoreno vino pravilno

Nakon otvaranja vina, flašu treba čuvati na pravilan način. Nakon otvaranja vino može da traje od tri do pet dana, po mogućstvu i duže. Da bi se čuvalo što duže moguće, flaša mora da bude poklopljena što tesnije kako vazduh ne bi dospeo u flašu. Pravi ljubitelji vina posjeduju pumpu za vakumiranje flaša koje izvlače vazduh i stvaraju vakum.

7.Servirajte vino na odgovarajućoj temperaturi

Kada se pripremate za serviranje vina prijateljima i kolegama ljubiteljima vina, ostavite vino da dostigne odgovarajuću temperaturu. Ovo osigurava puni izraz arome vina.

Crveno vino treba služiti rashlađeno malo ispod sobne temperature. Tačna temperatura se određuje prema starosti vina. Starija vina treba servirati na nešto višim, a mlađa na nešto nižim temperaturama. Crvena vina sa višim nivoom tanina treba držati na toplijem kraju temperaturnog spektra od lakših crnih vina koja bolje podnose hladnoću.

Isto tako važi pravilo da bijela vina treba servirati hladnija od crvenih. Ali ne smiju biti servirana ni previše hladno kako hladnoća ne bi uticala na aromu. Umesto toga, bijelo vino treba hladiti i servirati na temperaturi oko 10 stepeni Celzijusa.

Bijela penušava vina i slatka bijela vina se takođe serviraju hladna, a šampanjac treba servirati na najhladnijoj temperaturi od oko 7 stepeni Celzijusa.

Takođe pogledajte