Postoji mnogo informacija o vinu, ali nema mnogo dobrih saveta o tome kako da počnete i šta prvo da naučite. Na sreću, uz malo uputstava, možete steći mnogo vinske mudrosti (i samopouzdanja) u vrlo kratkom vremenskom periodu. Ovaj vodič namerava da ponudi pregled kako da poboljšate svoje znanje o vinu – čak i ako počinjete od samog početka.

Zašto učiti o vinu?

Postati vinski pametnjaković nije za svakoga. Ali to je najbolji način za one koji piju vino da poboljšaju svoja društvena iskustva i steknu bolji osećaj ukusa. Postoje i neke značajne sporedne prednosti: postaćete sigurniji kupujući vino i moći ćete da osetite razlike u kvalitetu. Naravno, učenje da se identifikuje kvalitet vina može biti toliko zapanjujuće da možda više nikada nećete videti isto vino iz prodavnice, pa ako više volite da zadržite svoje blaženo neznanje, najbolje je da prestanete da čitate sada.

Međutim, ako ste spremni da provalite kod i razumete svoje vino iznutra, hajde da počnemo!

Kako da unapredite svoje znanje o vinu kao početnik

Promenite način na koji pijete

Prvi korak koji morate preduzeti ako želite da unapredite svoje znanje o vinu je da odmah promenite način na koji pijete. Imajte na umu da je cilj da promenite način na koji kupujete i konzumirate vino kako biste mogli da donosite bolje informisane odluke i imate viši nivo svesti. Kada se setite tog cilja, svaki put kada probate vino odjednom postaje prilika da dodate svoje znanje o vinu. Promena načina na koji pijete znači da:

  • Vežbate proces degustacije svaki put kada uzmete čašu vina
  • Postavite uporedne degustacije da biste poboljšali svoju sposobnost ukusa
  • Uvek identifikujete poreklo i berbe
  • Potražite nova vina koja će proširiti vaš degustacijski repertoar

Ovo jednostavno podešavanje nije nešto što zahteva vašu punu pažnju sve vreme. Samo budite sigurni da pravite dobre beleške i nakon što zabeležite svoje misli, možete se vratiti uživanju u vinu zbog njegovog efekta.

Započnite svoj lični vinski izazov

Nije važno da li ste početnik ili stručnjak, svi imamo više da naučimo o vinu. Imajući to na umu, evo ličnog vinskog izazova u 3 koraka prilagođenog početnicima.

Da li sam vinski početnik?

Ako ne znate kako da opišete tanin i kiselost u vinu, a uglavnom niste svesni asortimana vinskih sorti i stilova dostupnih u vašoj lokalnoj vinoteci, onda su velike šanse da ste početnik.

Evo prvih koraka koje treba preduzeti da poboljšate svoje znanje o vinu:

Korak 1: Osnovne osobine vina

Prvo, šta je vino? U winefolly, Osnovnom vodiču za vino, vino je opisano kao alkoholno piće napravljeno od fermentisanog grožđa. Tehnički, vino se može napraviti od bilo kojeg voća, ali većina vina se pravi od vrste grožđa koja se zove Vitis Vinifera. Ovo grožđe je napravljeno od nekoliko različitih jedinjenja (uključujući vodu, šećer, kiseline i polifenole), koja prolaze kroz mnoge različite promene tokom fermentacije i proizvode 4 osnovne karakteristike ukusa koje su prisutne u svakoj čaši vina.

Vaš prvi zadatak je da naučite kako da okusite ove 4 osobine.

Korak 2: Probajte 9 stilova vina

Koje vrste vina danas postoje u svetu? Pa, svake godine se izdaju bukvalno stotine hiljada vina i svako ima malo drugačiji ukus. Uprkos ovoj izuzetnoj raznolikosti, u suštini postoji 9 sveobuhvatnih stilova koji definišu obim vina. Vaš sledeći zadatak će biti degustacija vina iz svakog od ovih 9 stilova kako biste stekli osećaj za ovaj asortiman. Možda će vam trebati neko vreme da probate svaki od njih, ali ćete izaći na drugu stranu sa potpuno drugačijim osećajem ukusa.

Korak 3: Osnovni vinski bonton

Jedini vinski bonton koji je zaista važan su koraci i standardi koji uključuju očuvanje i degustaciju vina kako bi se osiguralo da ima ukus onako kako je vinar nameravao da ga okusi. Sve ostalo nije toliko važno. Jedini razlog zašto je vinski bonton osoben i donekle specifičan je taj što je vino izuzetno krhak proizvod.

Resursi

Degustacija

Degustacija vina uključuje proces u 4 koraka: pogledajte, pomirišite, okusite i razmislite. Kada probate vino i koristite ovu strategiju svaki put, počećete da postajete svesniji suptilnih razlika između svake boce.

Učenje

Proširite svoje lično iskustvo degustacije tako što ćete iskopati neke kontekstualne informacije o vinu. Da li je vino napravljeno u Španiji? Koji deo? Koje sorte grožđa čine regionalnu mešavinu vina? Koje druge sorte vina rastu u tom regionu? Povezujući vino sa mestom, proširujemo naše razumevanje dalje od samog proizvođača i etikete. Ovo će vas dovesti do novih zanimljivih vina istraživanjem tog regiona ili regiona sa sličnim atributima (klima, sorte vina, tradicija itd.).

Istraživanje

Šta bi trebalo da probate sledeće? Pronalaženje inspiracije u vinskom prolazu u početku može biti neodoljivo, na sreću, postoji mnogo resursa koji će vas motivisati da probate nova vina.

Poslednja reč: Počnite večeras

Nikada nije bolje vreme za početak učenja o vinu nego sada. Živeli!

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.12.2022. https://winefolly.com/deep-dive/how-to-improve-your-wine-knowledge-as-a-beginner/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte