Tokom poslednje decenije ili tako nekako, na scenu je izašlo obilje oblika vinskih čaša koje se kreću od osnovnih i jeftinih do složenih i preteranih. Iako još uvek postoje opcije za matičnu posudu specifične za različita vina (Cabernet Sauvignon / Bordeauk, Pinot Noir / Burgundi, Chardonnay, itd.), univerzalne čaše nastoje da postanu savršen izbor za svaki vinski stil.

Veličina je bitna

Bez obzira da li je vaše vino crveno, belo, rose, penušavo ili ojačano, arome igraju ključnu ulogu u njegovom ukupnom karakteru. Što je manja čaša, to je tim aromama teže. Veće čaše omogućavaju da više kiseonika dođe u kontakt sa vinom. Takođe se predaju lakšem kovitlanju, koje ne samo da izgleda cool, ako se pravilno izvede, već će i prozračicti vino i pomoći će mu da se otvori.

Specifičnost sorti u odnosu na jednostavno crveno ili belo

Tokom prošlog veka čaše su dizajnirane za skoro svaku glavnu sortu grožđa. Svaki vinski stil ima specifične karaktere u pogledu kiselosti, izraza voća, tanina i alkohola, a različiti oblici stakla pojačavaju ili ublažavaju te atribute. Ako je vaš cilj izgradnja zvezdane kolekcije, ovo je zabavna ruta za putovanje. Međutim, možete se držati standardne čaše vina Cabernet ili čaše za sva crvena vina i čaše Chardonnay za bela vina i ne izgubiti na zamršenosti vina. Ako tražite čaše specifične za sortu, evo detalja.

Cabernet Sauvignon / Bordo

Tradicionalna čaša za crveno vino. Cabernet i Bordo imaju puno alkohola i tanina. Veća posuda veće visine stvara veću udaljenost između vina i konzumenta, što dovodi do rasipanja etanola na nosu i omogućava više kiseonika da podstakne tanine da omekšaju.

Sirah / Širaz

Nešto viša od čaše za Cabernet i sa blagim suženjem na vrhu, ova čaša je dizajnirana da fokusira voće i omogući dovoljno aeracije do blagih tanina u ovim masivnim crvenim vinima.

Pinot Noir / Burgundac

Izuzetno široka čaša i suženi obod omogućavaju puno provetravanja, koncentrišu nežne arome i prikazuju svetlo, bogato voće.

Chardonnay / Viognier

Vaša tradicionalna čaša za belo vino. Namenjeno je mladim, svežim vinima, jer blago uski obod koncentriše nos na visoko aromatična bela vina. Manja veličina posude takođe drži belo vino hladnijim od velikih činija koje se koriste za crvena vina.

Beli Burgundac

Po obliku sličan čaši za Pinot Noir, samo manjeg obima, široka posuda i uski obod koncentrišu arome i postižu maksimalnu aeraciju na kremasto belim vinima kako bi otkrili suptilnu složenost i nadoknadili bogatu koncentraciju voća. Ova čaša se često meša sa čašom za Chardonnay.

Penušava vina

“Flauta” Čaša za šampanjac je sva usmerena na mehuriće. Svojim uskim dizajnom usredsređuje plodove i potencijalne arome kvasca, ali takođe omogućava da živahnost ostane sveža i duže teče.

Ojačana vina

Ova vina su više alkohola od ostalih. Manja posuda smanjuje isparavanje alkohola i ističe njihovo bogato voće i složene arome.

Čaše bez stabljike naspram onih sa stabljikom

Iako čaše bez stabljika mogu biti izvrsna opcija za svakodnevno uživanje, one možda nisu najbolja opcija za ispijanje kvalitetnijih vina. Prisiljavaju korisnike da uhvate samu čašu, a ne stabljiku ili dno, što dovodi do porasta temperature vina usled toplote iz ruke. To nije velika katastrofa za crvena, ali može biti za bela vina. Otisci prstiju i mrlje takođe su neizbežni kod staklenog posuđa bez stabljika.

Ovo je “In”

Najnoviji trend u posuđu je izuzetno lagana, tanka stabljika i rub stakla. Ove elegantne kolekcije, poput čaša “Zalto” i “Zenology”, mogu vam pružiti osećaj kao da uopšte ne držite čašu. Kušaonice i vrhunski vinski restorani nude svoja najbolja vina u ovom stilu staklenog posuđa. Međutim, oni su nežni koliko i rafinirani. Ako su slomljene čaše za vino epidemija u vašem domu, možda će vam trebati nešto stabilnije, poput čaša “Riedel” ili “Fusion”.

Odbacite šampanjsku “flautu”

Penušavo vino, posebno prošek, sada se konzumira više nego ikad. Ali ljubitelji vina uživaju u aromama koje iskaču iz čaše, a koje se mogu utišati tradicionalnom, uskom čašom za šampanjac, “flautom”. Iako je zdravica sa ovim čašama uvek popularna, čaše za belo vino ili univerzalne čaše su često bolja opcija. Ako tražite zlatnu sredinu, čaša za šampanjac u obliku kupe ili tulipana omogućava mehurićima da teku malo duže od tipične vinske čaše, što omogućava intenzivnim aromama da zablistaju.

Jedna čaša za sve

Ako ne želite da birate posebnu čašu za svako vino, univerzalna čaša je pravi izbor. Veličine negde između čaše za Chardonnay i manje čaše za crveno vino, to je najsvestranija opcija za uživanje u svim vašim omiljenim vinima, uključujući i penušava vina! Sve ime je veća popularnost, gotovo svaka kolekcija stakla nudi univerzalnu opciju.

Izvor: https://www.winemag.com/, preuzeto: 23.4.2021. https://www.winemag.com/2018/10/30/how-to-select-the-right-wine-glass/

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte