Ako ste se ikada zasitili svog posla i pomislili: „Voleo bih da mogu da dam otkaz i samo isprobavam vino i govorim ljudima šta da piju po ceo dan“, ovaj tekst je za vas.

Ideja da postanu somelijeri mnogima je romantična, čak i ako su gledali dokumentarni “Somm” serijal i znaju koliko je teško postati sertifikovani majstor. Bez obzira da li želite da napravite skok ka profesionalnom degustatoru vina ili samo da proširite svoje znanje, mnogi od istih trikova i saveta koje profesionalci koriste mogu vam pomoći na tom putu, a ne uključuju svi skupe klase vina.

Pre nego što se uronite u svet vina, važno je znati kako taj proces funkcioniše. Sud majstora Somelijera, osnovan kao jedno od najistaknutijih tela u struci, sprovodi četiri nivoa testova: uvodni somelijer, sertifikovani somelijer, napredni somelijer i master somelijer. Samo 269 profesionalaca steklo je odlikovanje četvrtog nivoa od osnivanja Suda 1969. godine.

Neki somelijeri prođu prvi nivo (dvodnevni proces sa potrebnim obrazovanjem, praćen ispitom) i tu se zaustavljaju. Ispitivanja postaju sve intenzivnija kako se nivoi povećavaju. Sertifikovani ispit za somelijere drugog nivoa uključuje degustaciju na slepo, pismeni test teorije i demonstraciju znanja i zadataka u živom servisu za sudije poput besprekornog otvaranja i sipanja flaše vina.

Treći i četvrti nivo su pojačane verzije tog testa. Ulaze u daleko veću dubinu u pogledu sorti grožđa i ukupnog znanja o vinu, kao i drugim alkoholnim pićima i cigarama.

Zvuči pomalo neodoljivo, zar ne? Dobra vest je da postoji mnogo načina za učenje o vinu koji ne uključuju velika finansijska ulaganja. Možete da napredujete pre nego što pođete na uvodni kurs somelijera i otvorite se novom svetu poštovanja vina (mada je možda bolje da još uvek ne napuštate svoj svakodnevni posao). Evo kako.

Zaposlite se u restoranskoj industriji.

„Najbolji način za učenje vina je iz industrije“, kaže Dilan Melvin, somelijer nivoa 1 i direktor pića u Foktrot Marketu, celodnevnom kafiću sa osam lokacija između Čikaga i Dalasa.

Ako nemate iskustva sa restoranima, nemojte očekivati da će vam prvi posao biti otmen. Čak i rad na poziciji podrumskog pacova, gde dužnosti mogu podrazumijevati čišćenje poda i iscurele hrane, može se isplatiti. Na primer, možda ćete dobiti priliku da pomognete somelijeru u restoranu. „Ako se potrudite i obznanite svoje namere, stvari se sigurno mogu dogoditi“, kaže Melvin.

Malek Amrani, napredni somelijer sa sedištem u Njujorku i osnivač / izvršni direktor kompanije The Vice Wine, odražava to osećanje. Počeo je u restoranima sa 17 godina i dogurao do direktora pića, gde bi na kraju degustirao 30 do 40 vina dnevno.

„Većina restorana želi da njihovo osoblje zna kakav je ukus vina“, kaže Amrani. „Što više znanja imaju, to će ih lakše prodati, tako da će vam tradicionalno restorani dati priliku da probate vino“.

Kupujte kutiju vina nedeljno.

Da biste saznali više o vinu, treba da ga kupite, okusite i budete spremni da ga pljunete, kaže Amrani. Preporučuje pronalazak lokalne vinoteke i recite vlasniku svoje ciljeve.

„Mogli biste da kažete: „Hej, sledeća tri meseca se bavim ovim hobijem i zaista sam ozbiljan u vezi sa tim. Zaista želim da naučim o vinu, da li biste mogli da predložite šta da kupim i zašto?“ “, kaže on. Većina vinoteka će vam pomoći, a vi možete odrediti ograničenje cene kako biste ostali u okviru svog budžeta dok degustirate širok izbor vina.

Dohvatite knjige.

Sud majstora somelijera nudi tečajeve širom zemlje, ali za nova iskustva ne morate da potrošite stotine, pa čak i hiljade dolara na ova iskustva.

Amrani kaže da na početku počnemo sa knjigom tipa Wine 101 koja pokriva istoriju vina i pitanje zašto osećamo ono što osećamo u vinu, poput Wine Folli’s The Essential Guide to Wine (25 USD). Kada budete spremni da pređete na sledeći nivo, diplomirajte na Jancis Robinson-u The Oxford Companion to Wine (30 USD).

Rachel Candelaria, sertifikovana somelijerka u The Village Pubu u Vudsajdu u Kaliforniji sa Mišelinovom zvezdicom, preporučuje pretplatu na alat za učenje na mreži, GuildSomm. Za 100 dolara godišnje omogućava vam pristup informacijama koje su vam potrebne za učenje za ispit.

Takođe možete besplatno započeti svoje obrazovanje u odeljku Wine Enthusiast’s Wine Basics, koji svakog utorka sadrži nove časove o vinu. 

Formirajte lokalne grupe za učenje.

Ako znate za druge ljude zainteresovane za učenje o vinu, formirajte nedeljnu grupu za učenje, kaže Candelaria, koja je osnovala svoju grupu u području San Franciska.

„Odabiremo vinsku regiju i svako postavlja set pitanja kako bismo mogli da vidimo šta drugi kažu o njima“, kaže ona. „Na kraju je to i dobar način za postavljanje pitanja vršnjacima. Steći ćete prijatelje za ceo život u industriji“.

Ako vaša mreža ne živi u istom gradu, Candelaria predlaže da isprobate skajp grupu za učenje.

Steknite prijatelje u vinskom baru.

Vinski barovi su izvrsna mesta za degustaciju najrazličitijih ponuda, jer obično imaju više opcija od tradicionalnih barova. Recite barmenu da pokušavate da naučite o vinu kušajući ga, a ne samo pijući. Proverite da li će vam omogućiti da degustirate određeni broj vina nedeljno za unapred dogovorenu naknadu.

„Mislim da bi većina vinskih barova to pozdravila jer je to strast za ljude koji prodaju vino“, ​​kaže Amrani. „Mi idemo na spavanje misleći na vino, a budimo se razmišljajući o vinu“.

Pratite prodavce vina u vašem gradu.

Jednom kada pronađete neke dobre vinoteke, vinske barove, prodavce i / ili ljude u industriji koje poštujete, obavite malo detektivskog rada na njihovim veb lokacijama i kanalima društvenih medija, kaže Melvin. Prijavite se za njihove biltene i pretplatite se na njihova ažuriranja. Odatle možete pronaći načine da učestvujete u degustacijama vina koje bi inače mogle koštati mnogo novca, možete biti pozvani na vinske večere kod dobavljača ili proizvođača i istražiti vinske događaje u vašem području koji bi mogli biti mogućnosti za učenje.

„Upoznavanje sa stručnjacima iz ove oblasti nema premca“, dodaje Melvin.

Putujte u vinske regije.

Ovo možda nije za početnike, jer novčaniku može biti teže nego kod ostalih opcija. Međutim, ako ozbiljno želite da postanete somelijer, putovanje u vinorodne regije u Kaliforniji, Francuskoj, Španiji, Čileu i Argentini može biti veliko otvaranje očiju, kaže Amrani.

„Kada vidite grožđe i vinove loze, vaše znanje počinje vrlo brzo da raste“, kaže on. „Počinjete da postavljate pitanja na  ranije niste ni pomislili“. Poseta Francuskoj pre prva dva nivoa ispita za somelijera nije neophodna, kaže Melvin, ali je od suštinskog značaja za razumevanje vinarstva. Sa praktične tačke gledišta, Francuska čini oko polovine pismenog testa za somelijere, kaže on.

Volontirajte na konferenciji.

Jedno od najboljih iskustava u učenju može biti volontiranje na velikoj vinskoj konferenciji poput TEKSSOM-a, jednog od najvećih takvih događaja u zemlji, kaže Candelaria.

„To uopšte nije glamurozno“, kaže ona. „Polirate više staklenog posuđa nego što ste ikada mislili da je moguće, postavljate učionice i vučete boce na seminare, ali možete razgovarati sa vinskim profesionalcima i degustirati vina iz celog sveta”.

Otprilike nedelju dana u rovovima, prekrivenim vinskim mrljama, takođe vam mogu pomoći da izgradite mrežu i možda čak i steknete neke prijatelje za čitav život.

Bez obzira koliko napredovali u svom vinskom znanju ili koji stepen sertifikata dostigli, imajte na umu da je vinski posao čitav usmeren na ugostiteljstvo. „Želimo da se pobrinemo za naše goste i nađemo im vino po bilo kojoj ceni u kojem će uživati“, kaže Candelaria.

Dok gradite mrežu u vinskoj zajednici, podučavajte druge onako kako su vas podučavali. „Kad se setite koliko je bilo teško, radite to za druge ljude“, kaže Candelaria.

Izvor: https://www.winemag.com/, preuzeto 20.4.2021. https://www.winemag.com/2019/11/05/sommelier-school-tips/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte