Bez obzira da li ste ljubitelj pržene piletine, poznavalac tepsija ili jednostavno verujete da su pečeno pile i dobra boca vina najbolji saputnici za nedeljni ručak, evo nekoliko saveta za uparivanje vina i piletine za početak.

Stilovi koje treba uzeti u obzir pri uparivanju vina sa piletinom:

  • Chardonnay
  • Gruner Veltliner
  • Vermentino
  • Blanc de blancs šampanjac
  • Englesko penušavo vino
  • Pinot Noir
  • Spanish Garnacha

Bela vina sa piletinom, a posebno Chardonnay u različitim oblicima, obično su izbor, ali pravilo nije tako konkretno kao što mislite.

Lakša crvena vina sa dobrom kiselošću mogu biti ukusna alternativa, pa čak i ona sa malo više tela mogu funkcionisati u težim jelima, poput piletine iz tepsije.

Osnovni princip je da ne želite da nadjačate meso ili jelo; vino sa većim jezgrom slatkog voća i pristojnom kiselošću moglo bi se dobro uklopiti sa bogatijim jelom, ali previše taninske strukture rizikuje prikrivanje ukusa.

Pečena piletina

Piletina se često peče sa mešavinom začinskog bilja, kao i sa malo belog luka, limuna i putera. Chardonnay je ovde klasična kombinacija, ali razmislite o tome da odaberete onaj koja ima malo više težine, na primer kroz dodir hrasta i možda malo zreliji profil voća.

„Preporučujem teksturu belog Burgundaca poput Pierre Ives Colin Morei St. Aubin„ Le Banc “iz 2017, kaže Chris Gaither, somelijer i suvlasnik Ungrafted vinskog bara u San Francisku.

„Naročito ako je piletina pečena sa belim lukom i začinskim biljem u sopstvenim sokovima i završena sa dodirom limuna, peršuna i morske soli. Upravo idem na ručak…“

Pečena piletina sa limunom i začinskim biljem može da funkcioniše i sa rose vinima iz Provanse, poput onih iz Bandola, ili da proba austrijski Gruner Veltliner sa malo začina, rekao je Matthieu Longuere MS, menadžer razvoja vina u Le Cordon Bleu London.

„Zbog kiselosti limuna i oštrine bilja i belog luka, zrelo aromatično belo vino ili rose sa punim ukusom bili bi savršeni“, napisao je Longuere u prethodnom članku o usklađivanju jela od piletine sa vinom za Decanter.

Kiselost vam je generalno prijatelj u bilo kojoj situaciji uz večeru uz pečenje, jer vino može pomoći da se podignu svi elementi na stolu.

Pržena piletina sa šampanjcem

Pržena piletina dugo je bila jedna od vrhunskih namirnica za uživanje, a novi talas iskačućih štandova i restorana sa jednim jelom privukao je ovu kulinarsku umetnost u poslednju deceniju.

Što se tiče usklađivanja vina sa prženom piletinom, Chris Gaither razmišlja široko.

„Ko ne voli prženu piletinu? A ko ne voli šampanjac? Veliki sam ljubitelj pržene piletine sa začinjenom kreolom sa vintage Blanc de blancs šampanjcem poput Diebolt-Valloisa 2010.

„Ima odličnu teksturu, sa blago mršave strane, ali ogromnu složenost i nagoveštaj kremastosti u srednjem nepcu sa citrusnim prelivom.“

Penušava vina koja kombinuju prepoznatljivu visoku kiselost sa dobrom dozom svežine mogu probiti masnoću jela.

Gaither je takođe predložio englesko penušavo vino, označivši Gusbourne blanc de blancs 2014. kao posebno omiljeno. „Tako čisto, a tako dobro!“

Piletina u vinu i piletina iz tepsije

Retko šta otvara apetit poput srdačnih mirisa piletine iz tepsije koji dopiru iz kuhinje.

Oni koji piju crveno vino mogli bi pokušati otvoriti Pinot Noir, a Le Cordon Bleu London Longuere predložio je da se pogleda dalje od Burgundije.

„Mekani, niski tanin, hladna klima sa ukusom crvene trešnje, Pinot Noir Novog sveta bio bi savršen“, napisao je on, navodeći priobalni region Limari u Čileu kao jedno područje koje vredi istražiti.

Mogli biste pogledati i poluostrvo Mornington u Australiji, Oregonu, Novom Zelandu ili kalifornijskoj okrugu Santa Barbara, da navedemo samo neke.

U samoj Burgundiji velika vrednost se još uvek može naći u nešto manje poznatim oblastima. Tim Atkin MV, dopisnik Decantera iz Burgundije, nedavno je predložio da se, na primer, istraži Cote Chalonnaise južno od Beaunea.

Pinot nije jedino crveno vino koje se može upariti sa piletinom, naravno. Generalno, potražite voćna vina sa niskim taninima i relativno dobrom kiselošću koja će vam pomoći da podignete jelo.

Raznovrsnost piletine: Razmislite o drugim ukusima

Puno zavisi od toga kako kuvate i servirate meso, takva je njegova svestranost.

Na primer, jelo sa piletinom i pestom upućuje vas na citrusni Vermentino sa malo dodira kože za dodatnu dubinu i teksturu.

Tajlandski kari od piletine stavlja toplinu jela u veći fokus i mogao bi dobro da funkcioniše sa belim vinom sa visokom kiselinom koje nosi samo dodir zaostalog šećera; ovde je opcija rizling.

Longuere je predložio špansku Garnachu – poznatu kao Grenache u Francuskoj – iz Navarre na severu Španije sa pilećim prsima bez kože.

„Njegov zreo i sočan ukus kupine igraće se sa dimom sa roštilja“, napisao je.

I konačno

Čini se bizarnim ovih dana da je piletina nekada bila retkost na trpezama, ali su globalna proizvodnja i potrošnja porasli u poslednjih 50 godina.

Piletina može biti relativno jeftina za proizvodnju i stekla je reputaciju zdravijeg mesa zbog generalno povoljnog odnosa proteina i masti.

Međutim, postoji velika razlika u ukusu u zavisnosti od toga kako su ptice uzgajane. Uvek se odlučite za više standarde blagostanja ako možete, a po mogućnosti i organsko.

Izvor: https://www.decanter.com, preuzeto: 12.10.2021. https://www.decanter.com/learn/how-to-pair-wines-with-chicken-432693/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte