Otvoreno više od nedelju dana? Prošao mu je vrhunac…

Kao opšte pravilo, ako je boca vina otvorena više od nedelju dana, verovatno se „pokvarila“. Postoji, naravno, nekoliko izuzetaka od ovog pravila, uključujući obogaćena desertna vina (poput porta ili drugih vina sa 18+ ABV).

Kako znati da li se vino pokvarilo

Iskusan vinopija može skoro odmah da kaže da li je vino prošlo svoj vrhunac. Pitanje je kako to rade? Pa, ovo dolazi sa malo vežbe, a evo na šta treba da obratite pažnju:

Kako će izgledati

Vina se pokvare kada su predugo otvorena. Dok neki tvrde da otvorena vina traju nedeljama, većina će izgubiti sjaj nakon samo nekoliko dana, tako da je pametno pravilno čuvati otvorene boce. Prvo na šta treba obratiti pažnju je boja i stanje vina.

Vino je mutno i ostavlja tanku prevlaku u boci

Postoji nekoliko vina koja su mutna u početku, ali ako su na početku bistra, a zatim postanu mutna, to može biti indikacija da se mikrobna aktivnost javlja u boci.

Postaće smeđa i promeniće boju

Vino dobije smeđu nijansu slično kao jabuka kada je izloženo kiseoniku. Dok samo po sebi „smeđe“ nije loše (postoji nekoliko sjajnih vina „smeđe boje“), ono će vam reći koliko je oksidativnog stresa došlo do vina.

Može imati sitne mehuriće

Mehurići dolaze od druge neplanirane fermentacije u boci. Da, upravo ste napravili penušavo vino! Nažalost, neće biti ukusno kao šampanjac, biće neobično kiselo i pikantno.

Kako će mirisati

Druga stvar koju treba primetiti je miris. Vina koja su „pokvarena“ mogu to biti iz 2 različita razloga.

  • Vino koje ima vinsku grešku. Otprilike 1 od 75 boca ima uobičajenu vinsku grešku.
  • Vino koje je predugo ostavljeno otvoreno.

Vino koje se pokvarilo jer je ostavljeno otvoreno miriše abrazivno i oštro. Imaće kisele lekovite arome slične odstranjivaču laka za nokte, sirćetu ili razređivaču boje. Ove arome su posledica hemijskih reakcija vina koje je izloženo toploti i kiseoniku koji izazivaju rast bakterija koje proizvode sirćetnu kiselinu i acetaldehid.

Kakav će biti ukus

Vino koje se „pokvarilo“ neće vam naštetiti ako ga probate, ali verovatno nije dobra ideja da ga pijete. Vino koje se pokvarilo jer je ostavljeno otvoreno imaće oštar kiselkast ukus sličan sirćetu koji će vam često spaliti nosne prolaze na sličan način kao ren. Takođe će obično imati karamelizovane arome nalik sosu od jabuke (tzv. „Sherried“ ukusi) usled oksidacije.

Vežbajte miris lošeg vina

Ako ikada dozvolite da vino predugo ostane otvoreno i sa sigurnošću znate da je loše, udahnite ga pre nego što ga izbacite. Zapamtićete kisele ukuse i čudne orašaste arome koje pronađete i svaki put ćete moći da ih prepoznate preciznije. Neće vam naškoditi, pa zašto ne?

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/tips/how-to-tell-if-wine-has-gone-bad/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte