Postoji mit da slatka vina imaju veći broj kalorija u odnosu na suha vina. Razmišlja se kako se svi oni dodatni šećeri u slatkom vinu slažu s kalorijama, stvarajući više kalorično vino. Pokazat ćemo vam da to nije uvijek slučaj.

Vino se sastoji od vode, alkohola i šećera. Alkohol prema težini ima više kalorija od težine ugljikohidrata (šećer), pa alkohol ima veći utjecaj na broj kalorija od šećera.

Količina alkohola u vinu

Alkohol ima 7 kalorija po gramu. Ugljikohidrati (šećer) imaju 4 kalorije po gramu. Da bismo izračunali kalorije u vinu, jednostavno moramo pogledati udio alkohola i šećera u vinu. Postotak alkohola uvijek je jasno označen na vinskim bocama i obično se kreće od 12-15%. Sadržaj šećera kreće se od 3 grama / litru u suhim vinima do 20-150 grama / litru u slatkim vinima.

Upoređivanje suhog i slatkog vina

Da vam pokažemo kako suha vina mogu imati veći broj kalorija, usporedimo broj kalorija suhog vina, poput Bordeaux Reda, sa slatkim vinom, poput Moscato d’Asti.

Bordeaux Red A

Bordeaux Red je obično 13,5% alkohola . To znači da u čaši vina (5 unci) ima 0,675 unci alkohola ili 19,575 grama. To je jednako 137 kalorija alkohola. Čaša Bordeaux Reda sadržavat će oko, 444 grama šećera (najviše). To je jednako samo 2 kalorije šećera. Čaša Bordeaux Reda imat će ukupno 139 kalorija.

Moscaato d’Asti

Moscato d’Asti obično je samo 5,5% alkohola. To znači da u čaši vina (5 unci) ima 0,275 unci alkohola ili 7,975 grama. To je jednako 56 kalorija iz alkohola. Čaša Moscato d’Asti imat će oko 16,28 grama šećera. To je jednako 65 kalorija šećera. Čaša Moscato d’Asti imat će ukupno 121 kaloriju.

Zaključak

Ovo je ekstreman primjer. Nemaju sva slatka vina tako malo alkohola kao Moscato d’Asti. Ali ovaj primjer pokazuje koliko sadržaj alkohola može imati veći utjecaj na broj kalorija od šećera. Vrhunska kalorična bomba je čaša porta.

Sadržaj alkohola obično iznosi 19-22% sa preko 100 grama / litri šećera, što vino puni s kalorija i iz alkohola i iz šećera.

Ako tražite niskokalorična vina, probajte suha vina s niskim udjelom alkohola, poput Alzaskog rizlinga ili Beaujolais Red. Iako ova strategija ima na umu kalorije i iz alkohola i iz šećera, uvijek imajte na umu da sadržaj alkohola ima veći utjecaj na broj kalorija od šećera.

Izvor Washington State University ADCAPS. (nd). Preuzeto 16. svibnja 2015. s http://adcaps.wsu.edu/alcohol101/alcohol-nutrition-healthy-eating

, , , , , ,
Takođe pogledajte