Koja je razlika između Cabernet Sauvignona i Sauvignon Blanca

Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Koje su fine razlike između Cabernet Sauvignona i Sauvignon Blanca?

—Leen, Auckland, Novi Zeland

Draga Leen,

I Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc su imena grožđa i vina od tog grožđa. Ovo dvoje je povezano: Cabernet Sauvignon je ukrštanje između Sauvignon Blanca i Cabernet Franca.

Ali Cabernet Sauvignon je grožđe od crnog vina i ima uspeha u mnogim delovima sveta, najviše u kalifornijskoj dolini Napa i francuskom regionu Bordo, gde se meša sa drugim grožđem za dobijanje veličanstvenih crvenih vina. Većina Cabernet Sauvignona su crvena vina punog tela.

Sauvignon Blanc je grožđe od belog vina i proizvodi sjajna bela vina sa svih strana, posebno sa Novog Zelanda, Kalifornije i delova Francuske, uključujući nazive Pouilli-Fume i Sancerre. To je takođe jedno od dva glavna bela grožđa Bordoa, gde se meša sa Semillonom kako bi se napravila i elegantna suva bela i u regionu poštovana botritizovana desertna vina. Sauvignon Blanc se može praviti u mnogo različitih stilova, ali se ističe po svojoj zinganoj kiselosti i mineralnim ili biljnim notama.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/difference-cabernet-sauvignon-blanc-54663

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte