Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Možda je to jednostavno pitanje, ali koja je razlika između Natural i Brut šampanjca?

— Harold S, Enterprise, Ala.

Dragi Harold,

Nije tako jednostavno kao što mislite. Šampanjci i druga penušava vina često imaju nazive na boci kako biste znali koliko su slatki ili suvi. Redosled od suvog do slatkog je tipično Brut, Extra Dry ili Extra Sec, Sec, Demi-Sec i Doux. Dovoljno je zbunjujuće što je „Brut“ zapravo suvlji od „Extra Dry“, ali kako bi dodatno zbunili um, neki proizvođači razbijaju Brut – najsuvlju kategoriju – još dalje, na „Extra Brut“ i „Brut Natural“. U ovim slučajevima Natural će biti najsuvlji od suvih, što ukazuje na to da uopšte nije dodat šećer (što se odnosi na dozu – dodatak zaslađenog vina ili žestokog pića nakon što se talog izbaci iz boce).

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 31.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/whats-the-difference-between-natural-and-brut-champagne-5029

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte