Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Koja je razlika između Sauvignon Blanca i Chardonnaya?

— Komfort, Johanesburg, Južna Afrika

Draga Komfort,

Sauvignon Blanc i Chardonnay nazivi su belog vinskog grožđa i vina od ovog grožđa. Generalno, grožđe Chardonnay pravi vina srednjeg do punog tela i često dobija note jabuke, smokve, dinje, kruške, ananasa ili breskve. Ako se vino Chardonnay pravi u hrastovom stilu, može poprimiti začinske, medne, maslačke ili lešničke arome. Izrađuju se različiti stilovi, a najbolji su bogati i složeni i mogu dobro stariti.

Vina Sauvignon Blanc imaju tendenciju da budu svetlijeg tela od Chardonnaya, često sa hrskavijim, sočnijim kiselim udarcem. Mogu se praviti i u raznim ukusima, a mogu imati i dodir sveže pokošene trave ili svežih biljnih nota, ponekad skrećući ka oštrijem ukusu ogrozda ili jalapeno bibera. Okusi voća mogu se kretati od citrusa i koštuničavog voća do tropskog, a neki vinogradari koriste hrastove bačve za pravljenje Sauvignon Blanca, što mu može dati zadimljenu ili prepečenu notu.

Najbolji način da saznate razliku je da počnete kušati primere! Neki ljudi više vole jedno od drugog, ali ja cenim svako vino, sve dok je dobro.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 31.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/whats-the-difference-between-a-sauvignon-blanc-and-a-chardonnay-48344

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte