Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Imam pitanje u vezi Syraha protiv Shiraza. Je li istina da oboje dolaze iz Perzije, ali da Syrah u Francuskoj nije isti klon kao Shiraz u Australiji?

—Ken S, Albukerki, N.M.

Dragi Ken,

Hajde da malo razmrsimo vaše pitanje i pozabavimo se dvema tačkama koje mešate: prvo, odnos između Syraha, Shiraza, Francuske i Australije, i drugo, šta sve ovo ima sa Persijom.

Syrah i Shiraz su dva različita imena za isto crveno grožđe (i vina od tog grožđa). To se ponekad dešava u svetu vina, baš kao što su Pinot Gris i Pinot Grigio dva imena za isto grožđe. “Syrah” se tako zove u francuskoj dolini Rone, gde je glavno grožđe crvenog vina Severne Rone i mešano grožđe u južnoj Roni. „Shiraz“ je ono kako ga vinari u Australiji obično zovu.

Vremenom je upotreba Shiraza ili Syraha dobila više značenja, pa bi proizvođači mogli izabrati jedno ili drugo ime da označe stil svog vina. Vinar bi mogao flaširati „Shiraz“ kako bi pokazao da je napravio bogato, bujno, zrelije i više voćno vino u australijskom duhu. Ili bi umesto toga mogli nazvati svoje vino „Syrah“ da označe vino više u stilu Starog sveta. Nažalost, ovi izrazi se mogu koristiti nedosledno.

Što se tiče veze sa Persijom, Shiraz je naziv glavnog grada u provinciji Fars, a postoje dokazi da su najranija vina napravljena u tom delu sveta. Dugo se verovalo da su reznice iz Perzije ušle u francusku regiju Rona, a da je Syrah možda potekao iz Perzije, ali je DNK testiranjem dokazano da su Syrah/Shiraz autohtoni u Francuskoj.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 31.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/difference-between-syrah-shiraz-wine-grapes-51228

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte