Previše alkohola i čilija može da vam zapali nepce, ali postoji mnogo vina koja se dobro slažu sa svim vrstama začinjene hrane ako znate gde da tražite.

Nekoliko stilova koje treba uzeti u obzir kada kombinujete vina sa začinjenom hranom:

  • Nesuvi rizling ili rose
  • Grenache i Syrah/Shiraz mešavine
  • Šampanjac
  • California Chardonnay
  • Sparkling Shiraz
  • Zreli Pinot Noir sa aromatičnijim jelima

Postoji ključni izbor koji treba da napravite pre nego što počnete.

Ljubitelji uzbuđenja čilija mogli bi da se suoče sa ljutinom direktno uz vinski „pojačivač začina“, kako je to jednom rekao majstor somelijera Matije Longuere MS u članku za Decanter.com.

Oni koji su manje uzbuđeni zbog Skovilove toplotne skale možda će želeti vino koje omekšava jelo, bez ugrožavanja ukusa, naravno.

Nesuva bela vina, kao što je rizling, često se reklamiraju kao dobra za začinjenu hranu, jer mala slatkoća može pomoći da se smanji ljutina.

Smela i voćna crvena vina, kao što su mešavine Grenache i Syrah / Shiraz, ili kalifornijski Chardonnay sa dozom novog hrastovog začina su opcije za one koji traže smelije stilove da se upare sa karijem, prema Longuereu, iz Le Cordon Bleu London.

Andres Rangel, pomoćnik glavnog somelijera u indijskom restoranu Gimkhana u Londonu, rekao je da su nesuva aromatična vina i penušava vina sa kremastim mousseom „sigurne“ opcije za uparivanje začinjene hrane, posebno ako želite da obuzdate ljutinu.

Ali nije uvek tako jednostavno, sa tako raznovrsnim začinjenim jelima u ponudi.

„Najefikasniji način da uskladite vino i začinjenu hranu je balansiranje težine prema težini i kontrastima ukusa“, ​​rekao je Rangel, koji je nedavno pobedio na takmičenju Sud de France Sommelier of the Iear.

„Na primer, u indijskoj hrani nalazimo bogata i masna jela, napravljena od kajmaka ili jogurta. Dakle, potrebna su nam vina sa dovoljno tela da podrže ta jela i u isto vreme ukusa zrelog voća kako bi se stvorio prijatan kontrast sa začinima.

Bela i rose vina

Anne Krebiehl MV, stručni saradnik Decanter Premiuma i predavač o vinima, rekla je: „Za mene, nesuva vina rade samo ako postoji i element slatkoće u začinjenoj hrani.

„[Na primer], obično u tajlandskim jelima ima palminog šećera zajedno sa limunskom travom i blagom toplotom čilija. Ovde bi nesuv, lagani rizling – ali ne sladak – bio savršen, samo da odjekne tu nijansu slatkoće.

„Pazite na izraz „feinherb“ (ne-suv) na etiketi i ciljajte na bilo šta između 11-13% abv.“

Rose vina punog tela takođe mogu dobro da podnesu začine, napisala je stručnjak za hranu i vino Fiona Beket u članku za časopis Decanter 2017.

„Rosei iz Novog sveta imaju tendenciju da budu zreliji i slađi od svojih evropskih pandana, a to nije nužno odvraćajući kvalitet kada su upareni sa začinjenom hranom“, rekla je ona.

Šampanjac i penušava vina

Penušava vina mogu da rade sa jelima od morskih plodova koja nose samo nagoveštaj ljutine, dodala je ona.

„Volim da pijem gazirano i smatram da se prilično kremast i zaista zreo šampanjac dobro slaže sa jelima sa čilijem; poput rakova sa mekom ljuskom ili lignji prženih u testu začinjenom kajenskom kajenom.’

Crvena vina

Krebiehl je istakao da začinjeno može značiti i aromatično.

„Veliki sam obožavatelj kineskih pet začina, sa toplim mirisom karanfilića i cimeta. Okrugli, odvažniji Pinot Noir koji se graniči sa šljunkovitom voćnošću ovde dobro funkcioniše, ali i penušavi Shiraz.

Rangel je sugerisao da može biti zabavno razmišljati o usklađivanju vina sa specifičnim, jakim aromama u jelu.

„Neke od bilja i začina koje se koriste [u indijskoj kuhinji], kao što su kardamom, đumbir, biber, karanfilić i korijander, prisutni su u ukusu i aromatičnom profilu vina, rekao je on.

Oni koji traže uparivanje sa smelijim vinima mogli bi da koriste ovaj princip.

Pozivajući se na svoj nedavni trijumf na takmičenju Sud de France, Rangel je dao uparivanje Gymkhana’s Wild Muntjac Biryani  – koje sadrži divljač plus kardamom, kurkumu, čili, šafran, mentu i korijander – sa Domaine de la Grange des Peres Rouge iz Languedoc-Russillon-a.

Mešavina Syrah, Mourvedre i Cabernet Sauvignon čini vino bogatog punog tela sa cvetnim notama, začinima i sladićem, rekao je on.

Izvor: www.decanter.com, preuzeto: 7.12.2021. https://www.decanter.com/learn/advice/what-s-the-wine-style-for-spicy-foods-51397/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte